9 Февруари, 2016 13:26, обновена 9 Февруари, 2016 17:51 2 636 7

Наши превозвачи с контраблокада на Кулата

  • тир-
  • кулата-
  • протест-
  • блокада

Опитите да се стигне до споразумение с протестиращите гръцки фермери за някаква ритмичност и предсказуемост в пропускането на превозни средства се оказаха без успех

Наши превозвачи с контраблокада на Кулата - 1
Снимка:АП/БТА

Десетки български превозвачи са блокирали с жива верига района преди зоната за проверка и контрол на граничния пункт "Кулата" и не пропускат никакви автомобили в посока Гърция. Блокадата е в отговор на продължаващия протест на гръцките фермери и липсата на информация за действията им за блокиране на движението през граничните пунктове с България.

Над 300 превозвачи в 3 големи групи са блокирали района в 3 отделни места, съобщи за предаването „12+3“ по "Хоризонт" кореспондентът на БНР в Благоевград Кети Тренчева. Най-голямо е струпването точно пред входа за проверка и контрол на автомобилите. Колоната е около 15 км., но вече е двойна. Над 2000 са камионите, които чакат кризата да се разреши.

Преустановено е пропускането на моторни превозни средства през ГКПП Капитан Петко войвода за неуточнен период от време, съобщават от МВР.

От 10 часа е спряно преминаването на всички видове автомобили и през ГКПП Илинден – Ексохи заради стачни действия преди гръцкия пункт. По неофициална информация, получена от гръцки служители, между 15 и 17 часа ще бъдат пропускани леки коли и автобуси, след 17 часа движението на всички превозни средства отново ще бъде преустановено до 22 часа.

Трафикът през останалите пунктове на българо-гръцката граница засега е нормален.

От 2 денонощия не е пропуснат нито едни тежкотоварен камион през Кулата, сподели превозвач на камиони за арабския свят. Преди 2 дни пък избирателно са били пропуснати само гръцки цистерни. Шофьорите споделят, че от община Петрич са им осигурили само вода, а съдействие получават само от граничните полицаи. Превозвачите отрекоха да са получавали храна. Те споделиха, че обмислят блокада и на други международни коридори, основно с Турция, за да привлекат вниманието на управляващите и на Европа.

Затворен за преминаване е и пътят от и към близкото село Кулата, където са спрени стотици автомобили. Представители на полицията охраняват нашите протестиращи, за да не се стигне до безредици. Живата верига е в отговор на безсилието на официалните власти в двете съседни държави да намерят решение на проблема, който трета седмица блокира икономиката на поне десет европейски държави.

Опитите да се стигне до споразумение с протестиращите гръцки фермери за

някаква ритмичност и предсказуемост в пропускането на превозни средства се оказаха без успех.

Българските власти не ни пречат в момента. Не може да си кривим душата. В момента те даже ни сътрудничат, съобщи БНР.

Министърът на транспорта идва и казва: "Аз не мога да реша проблема", като не можеш да решиш проблема, заминавай си! Искаме да се отвори границата, да работим спокойно. Тук има над хиляда камиона, защото опашката е двойна. Има нарушаване на човешките права - бяха част от мненията на шофьорите.

Няма индикация, че обстановката има вероятност да се успокои в близките часове. Целият район около граничния пункт е претъпкан с автомобили и товарни камиони. Ситуацията на другия граничен пункт "Илинден - Ексохи", по официална информация на главна дирекция "Гранична полиция" е, че не се пропускат никакви МПС-та и в двете посоки. Има вероятност такъв коридор да бъде отворен между 15.00 и 17.00 часа.

Междувременно гръцки медии съобщават, че

близо 600 трактора са разположени по стратегически шосета от българо-гръцката граница към Солун.

Те са решени да държат блокадата поне до края на месец февруари.

Малко преди обяд стана известно, че гръцките фермери вече са блокирали основната магистрали между столицата Атина и Солун. Значително е струпването на трактори в енигматичното за елинската история място – Термопилите.

За петък 12 февруари гръцките фермери готвят тридневна обсада на парламента в Атина.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски поиска съдействие от европейския комисар по транспорта Виолета Булц, във връзка със ситуацията на българо-гръцката граница. Чрез изпратеното днес официално писмо, министър Ивайло Московски изрази сериозното безпокойство на българската страна относно продължителното задържане на товарни автомобили на граничните контролно-пропускателни пунктове между България и Гърция.

Министър Ивайло Московски информира еврокомисар Виолета Булц, че неправомерните действия на

гръцките гранични власти водят до значителни икономически щети за българските превозвачи.

Те дължат обезщетения под формата на неустойки по договорите, поради забавяне на доставките на товари. От блокадата най-много загуби търпят българските превозвачи, тъй като има не малко случаи на превоз на малотрайни стоки с определен срок на годност и транспортиране, валидността на които вече е изтекла или изтича в близките дни.

Министър Московски е категоричен, че затварянето на границата създава сериозни пречки за свободното движение на стоки и хора, поради което България настоятелно призовава да бъде осигурен поне един постоянен транспортен коридор за преминаване на българските превозвачи до и през територията на Гърция. Министърът поиска от еврокомисар Виолета Булц съдействие да бъде обърнато внимание на компетентните гръцки власти, че подобна ситуация засяга основните свободи на гражданите в ЕС и основополагащи принципи на Единния пазар на ЕС с всички произтичащи от това последици за нарушителите на тези правила в съответствие с разпоредбите на Регламент (ЕС) № 2679/98.

По отношение на блокадите на гръцките фермери на българо-гръцката граница външният министър Даниел Митов посочи, че България е взела абсолютно всички мерки, с които разполага.

Това каза пред журналисти в парламента Даниел Митов в отговор на въпрос за българската позиция по казуса.

Изпратили сме писмо до Европейската комисия,

която ще стартира процедура по отношение на Гърция за неизпълнение на европейското законодателство, може да й бъде наложена глоба, каза той. Два пъти премиерът говори с гръцкия премиер, аз говорих няколко пъти със своя колега външен министър, днес отново ще говоря с него, защото напрежението расте, каза Митов. Той допълни, че положението става "абсолютно неприемливо".

Външният ни министър е категоричен, че гръцката държава трябва да си свърши работата и да отпуши пътя. Те отказват да приложат сила и да спазват собствения си закон, ние можем само да продължаваме натиска и ние го правим, каза министърът.

Превозвачи: Отваряне на границата с Гърция или оставка на Даниел Митов

Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт ще поиска оставката на министъра на външните работи Даниел Митов, ако не бъдат предприети мерки за изход от кризата по българо-гръцката граница. Превозвачите дадоха срок от една седмица на първия ни дипломат, за да защити българските интереси.

Браншовата организация настоява незабавно да бъде свикан Съвета на министрите на външните работи, на който страните от Европейския съюз да бъдат запознати със случващото се по българо-гръцката граница, обясни пред "Хоризонт" Миролюб Столарски - председател на Асоциацията на сдруженията в автомобилния транспорт:

Трябва да кажем на хората в Европейския съюз какви са проблемите и докъде се стига, защото тази блокада на нашите граници е с помощта на гръцкото правителство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    По пет на нож!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 todor

    0 0 Отговор
    имам три трактора мога и аз да затворя някой път

    Коментиран от #6

  • 4 Бай хой

    0 2 Отговор
    Те това ни е проблема. Затова гърците са с десет пъти по-големи заплати и пенсии защото знаят какво искат.

    А наште тръгнали да правят контрастачка и то за какво? Защото мафията трябва да изнася дървесина в Гърция. И правителството пизведнъж се загрижи да защитава износителите на дървесина. Глад и мизерия заслужават тия тъпи шофьори които вместо да се борят за по-големи заплати и по-добри условия тръгнали като примати на контрапротест. ПОЗОР.

    И продажното правителство изведнъж се юрна да защитава правата на ДЪРВЕНАТА МАФИЯ.

    Коментиран от #5

  • 5 Мишка

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бай хой":

    Напълно си прав приятелю.Имало още един човек с правилно мислене в тая държава.Вече се плашех че Съм сам.
  • 6 Мишка

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "todor":

    Ами затваряй бе брат.Само кажи кой? Аз имам транспортна фирма ше дойда да ти се карам.Та цирка да е пълен.Ли сме Българе.
  • 7 Бай Йох

    2 0 Отговор
    Бай Хой, както обикновенно се изказа като селски тарикат!
    Бай Хой, не се радвай на гърците, които си правят помен с чужда пита или и ти като тях живееш на гърба на някого!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове