Last news in Fakti

10 Февруари, 2016 14:14, обновена 10 Февруари, 2016 18:26 1 734 15

Делото за пране на пари срещу Христо Бисеров е прекратено

  • бисеров-
  • пране-
  • пари-
  • прекратено-
  • дело

Бившият зам.-председател на Народното събрание и на ДПС Христо Бисеров няма да бъде съден за пране на пари. От Софийския градски съд (СГС) съобщиха, че съдия Атанас Атанасов е прекратил делото срещу Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков.

До разпореждането на съдията се е стигнало, след като преди седмица Софийската градска прокуратура е прекратила разследването срещу Бисеров, съобщи "Правен свят".

В края на миналата година бившият зам.-председател на НС поиска държавното обвинение или да прекрати делото, или да го внесе в съда. Бисеров се възползва от правото си по Глава 26 от НПК, след като от повдигането на обвинение изминаха повече от 2 години. Той и доведеният му син Ивайло Главинков бяха обвинени на 15 ноември 2013 г. Аналогично искане беше направил и Главинков.

Според обвинението изпирането на пари е станало в периода 13 декември 2012 г. – 21 февруари 2013 г., когато Бисеров и Главинков в условията на продължавано престъпление са извършили финансови операции с 314 529 щатски долара и 117 192 евро, за които са знаели или предполагали, че са придобити чрез престъпление.

С разпореждане от 21 декември на съдия Атанас Атанасов от СГС, на прокуратурата беше определен срок от 3 месеца, в който делото да бъде внесено в съда или да бъде прекратено. Така на 3 февруари т.г. СГП изпратила писмо до съда, придружено с постановлението за прекратяване на производството за пране на пари, защото "няма доказателства, че имуществото е придобито чрез престъпна дейност".

Разпореждането на съда не подлежи на обжалване.

По-късно по повод запитвания, Софийска градска прокуратура (СГП) представи в резюме до медиите мотивите за прекратяване на наказателното производство срещу Христо Бисеров и Ивайло Главинков.

С постановление от 03.02.2016 г. СГП е прекратила това производство поради недоказаност на обвинението за „пране на пари” (чл. 253 от НК) срещу Бисеров и Главинков. Със същото постановление е прекратено и обвинението на Ивайло Главинков за данъчно престъпление, отново поради недоказаност. Обвинението за престъплението по чл. 251 ал. 1 от НК срещу Главинков  е прекратено поради влизане в сила на по-благоприятен закон – редакция на чл. 251 в „Държавен вестник“ бр. 74 от 2015 г.

В хода на разследването са изготвени и изпратени молби за правна помощ до Конфедерация Швейцария с искане за разкриване на банкова тайна на сметките на двамата обвиняеми. От отговорите, получени оттам, е видно, че Швейцария не разкрива банкова тайна. Поради това не е могло да бъдат установени източниците на имуществото и да бъде изяснен произходът на средствата, както и основанието и начинът на придобиването им. Разследването не е събрало достатъчно безспорни доказателства, за да обоснове престъпния произход на паричните средства.

Междувременно по искане на Христо Бисеров и Ивайло Главинков Софийски градски съд на основание чл. 369 ал. 1 от НПК е дал тримесечен срок на СГП  да внесе за разглеждане на делото в съда или да го прекрати. В срока, започнал да тече на 21.12 2015 г., са изчерпани възможностите на обвинението за събиране на още доказателства, за да се предприеме внасяне на делото в съда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Petar

    4 0 Отговор
    Уникална държава!!!
  • 2 ем

    4 0 Отговор
    "няма доказателства, че имуществото е придобито чрез престъпна дейност" !?
    Ама разбира се чист, като бисерна сълза, а някои хорица за 2 лв. дълг към топлофикация жилищата си губят.

    Иначе явно правилна е поговорката "мълчанието е злато" е го сега тоя, ще си мълчи за разни "неща" и ще си запази златото...
  • 3 гост

    4 0 Отговор
    Е с какви пари са придобити иманетата му тогава? То това е най-лесния начин, повдига се дело, няма доказателства и делото пада. Това са сделките със съд и прокуратура, за да може да се спазарят кой колко да получи, за да падне делото.
    Аз ако за 10г. съм отчел доходи в размер на 100х. лв, а живея в палат за 500х. лв купен кеш, или пък тривиалното: имам доход 1000лв, а обслужвам кредит с месечна вноска 2000лв. Това са все поводи за затвор понеже означава нерегламентирана дейност в сивия сектор, особенно пък за държавни органи/представители.
  • 4 чичо Пенчо

    1 0 Отговор
    M-дa !!! И този път хората (добрите, прилежните, трудолюбивите като мравчици) на Цацата си оплетоха (и напълниха добре, предполагам) кошничката. Е.ах ти и правосъдието - нито един С ИЗВИНЕНИЕ ЮРИСТ в България да не остане !! Да хванеш един Калаш , да ги наредиш С ИЗВИНЕНИЕ ЮРИСТИТЕ и всяка друга магистратска ПАПЛАЧ, па да ги почнеш... И така, докато ги свършиш всичките....
  • 5 xxx

    1 0 Отговор
    Огорчен съм, но не съм учуден...
  • 6 минчо

    0 0 Отговор
    ама той човекът нищо нее направил,всичко е нормално само го набиждат за туи онуи ами трябва да гласуват още и още закони за сабиране на повече данъци явно не са достатъчни тез които плащаме та тогава да може да си позволят повече измами ................никога няма да се оправим като има такава съдебна система ..давам пример....спират ме за проверка служители на кат прилагат цялата строгост на закона минава ..някои си които работи за някои си без книшка ...и аз подхварлям ето тоз е без книжка а не го спряхте ..аааааааааааааааа не ти гледаи тебе си не гледаи другите .......е това е България та кво да съдят човечеца тои със работата си е построил купил и така нататак......
  • 7 гост

    2 0 Отговор
    Опитах да се учудя ,но ...неуспях ?
  • 8 Кофата

    2 0 Отговор
    Не сме и очаквали друго, но онзи от горе гледа и съди справедливо!
  • 9 Митев

    2 0 Отговор
    Ако беше откраднал две кокошки какво ли щеше да му се случило на горкият човек??????
  • 10 Митев

    0 0 Отговор
    До кога ще търпим да ни правят на ТЪПИ???????ОЩЕ 500 години ли ще ни трябват????
  • 11 ШиткоПитко

    0 0 Отговор
    Тъпи и безхаберни сме всичките бе Митев. Днес ако не хвърлиш един камък по държавно учреждение или долен политик за какво лянкаш?! Поне прозорците да им са счупени всеки ден та да им духа на дебелите вратлета!
  • 12 БАБА ГЕНА

    0 0 Отговор
    МНОГО ШУМ ЗА НИЩО.ОСТАВА ДА ГО ВЪРНАТ И КАТО ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТА.НЯМАМЕ СТАБИЛНА СЪДЕБНА СИСТЕМА.НЯМАМЕ И ТАКЪВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР.ТОЙ Е ВЪВ КОМБИНА С МАФИЯТА .И КОЙ ДА ГО ОСЪДИ.НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА.
  • 13 НЕВИНЕН ПО РОЖДЕНИЕ

    0 0 Отговор
    Не, няма да го върнат като зам.председател ,а като ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТА ЩЕ ДА Е.
  • 14 Кожо

    0 0 Отговор
    Това му е наградата за мълчанието...
  • 15 Данаил Лазаров

    0 0 Отговор
    Да Христо Бисеров и Цветан Цветанов НЕВИННИ дето ощетиха толкова много хора от техните действия, а аз ВИНОВЕН без да съм направил на никой нищо лошо!
    До кога съдебната ни система ще осъжда обикновените хора като мен дори без да са виновни само и само да трупат активи в очите на обществото и да отчитат дейност, а по големите престъпления е измами там да си затварят очите и да ОПРАВДАВАТ все виновните, които ощетяват всички ни с по много!?! Това е двоен стандарт на прилагането на закона!

    В този ред на нещата тук аз искам да покажа това....

    http://www.osadenbezvina.blogspot.bg/
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове