Last news in Fakti

11 Февруари, 2016 15:49 10 008 16

Даде ли назад Общината със скобите пред гаражи?

  • скоби-
  • общината-
  • скобите-
  • гаражи-
  • назад

Вече не слагат скоби пред гаражите

Даде ли назад Общината със скобите пред гаражи? - 1
Снимки: Факти.бг, ул. 6 Септември

Столична община май даде назад относно скобите, които се поставяха на автомобили, паркирани пред гаражите.

Факти.бг припомня, че в началото на месец декември 2015 г., в серия публикации, засегнахме темата за слагането на скоби на автомобили спрели пред гаражи. Тогава стана ясно, че има разпореждане, според което вече се слагат скоби на коли, които са паркирани пред гаражи в зелената и синя зона на София. Въпросното разпореждане обаче е твърде загадачно и никой не го е виждал. Според Наредбата за организация на движението на територията на Столична община, чл. 46, ал. 2, паркирането пред гаражи, когато се затруднява достъпът до тях, е забранено. От Наредбата обаче, не става ясно как трябва да се санкционират точно неправилно паркиралите.

През последните дни, на три пъти нарочно паркирахме коли точно на такива забранени места - пред гаражи в платена зона. Умишлено пуснахме SMS за съответната зона и зачакахме. Служителите на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) или имаха проблеми със зрението, или действаха избирателно, или пък имаха нови инструкции по въпроса... Те надлежно проверяваха всички останали коли, докато нашата оставаше „невидима“ за тях.

След като за трети път никой не ни санкционира попитахме служител на ЦГМ, не трябва ли съответния автомобил, паркиран пред гараж, да бъде глобен. Служителят, който пожела да остане анонимен, заяви, че те вече избягват тези казуси, заради проблемите, които е имало с поставянето на скоби в подобни ситуации.

„Нали имаше проблеми със сложени скоби на автомобили, паркирани пред гаражи. Още повече, ако съответния автомобил си е пуснал SMS става сложно. Най-добре собственикът на гаража да си се обади и да каже, че съответния автомобил е запушил собствеността му. Тогава направо ще бъде извикан паяк“, заяви служителят на ЦГМ. Следва, че гражданите собственоръчно трябва да търсят изход от създалата се ситуация, тъй като служителите от ЦГМ не знаят как трябва да процедират. „Вие сте потърпевшите...“, заяви служителят.

„Имаше и случаи, в които вие си изкарвате колата пред вашия гараж и ние я заключваме, а вие казвате: "Чакайте малко, защо, тя е пред моя гараж?!" Да, мястото е общинска собственост, но е като при инвалидните места – този, на който са му заели мястото да си се обади на паяка, за да дойде и да вдигне нарушителя“, заяви още той.

Попитан, получили ли са някакво нареждане тези ситуации да бъдат избягвани и подминавани той заяви, че не са.

Служителят на ЦГМ провери поставената от нас кола и установи, че сме пуснали SMS. “В тази ситуация, който и да дойде със скобите, няма да го заключи, защото после собственика на автомобила ще го съди. Ще каже: "Аз исках да тръгна, а вие ми сложихте скоба и сега не мога!" Все пак той си е платил...“, обясни служителят.

От всичко казано до тук следва, че служителите на Центъра за градска мобилност, по свое усмотрение, както твърдят, избягват тези ситуации. По думите им постъпват така, защото "казусите са сложни". Не знаем дали промяната в поведението им се дължи на нашите публикации, но в случая беше редно да проверим. Така или иначе е очевидно, че Общината даде назад със скобите пред гаражите.

По материала работиха Андрей Симеонов и Анжелина Димитрова


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    1 0 Отговор
    Авторката Анджелина Джоли определено не е наясно с матриала.Верно че Общината преустановява дребнавата игра със ПОСТАВЯНЕ НА СКОБИ на автомобилите ПРЕД ГАРАЖИТЕ на собствениците, но идеята е колите да се заскобват ВЪТРЕ В САМИТЕ ГАРАЖИ!

    Коментиран от #2, #10

  • 2 Марто

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Нещо си се объркал пич, смени дилъра. Материалчето си е ок отвсякъде.
  • 3 пипи

    2 1 Отговор
    Собствеността на гражданите е зад оградата , а не на улицата!!! Тротоарът и уличното платно са на общината. Достъп трябва да е гарантиран на входа на сградата, а ако някой иска да не се паркира пред гаража трябва да плати за тротоарно право, според мен. Хората от човещина не паркират пред гаражи и заради разправиите, но какво правим когато сме платили за зона, там живеем, а не може да намерим място в определеното каре!?

    Коментиран от #7, #8

  • 4 литерат

    1 0 Отговор
    загадачно????
  • 5 James

    1 0 Отговор
    Е защо да сменя дилъра, като материалчето е добро? :-)
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Jack Bauer

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "пипи":

    Пипи като ти пораснат достатъчно чорапките и се научиш да четеш вземи ППЗДП и ЗДП. Прочети ги и ще разбереш защо не се спира пред гаражи. Тея измишьотини с "тротоарното право", "човещината" и "разправийте" си ги прибери там дето слънце не огрява.
  • 8 cigumigufanimigo

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "пипи":

    Искаш да кажеш, че ще си оставиш колата пред моя гараж, защото така си преценил? И няма да я изместиш, защото си платил данък на общината, че ползваш кола? Ти сериозно ли? Ако това ми направи някой, и не мога да си извадя колата от гаража, спокойно му забивам моята кола м-у неговите две врати и викам КАТ, да видим кой прав, кой крив! После иди доказвай, че живееш в моята къща, и какво прави твоята кола пред моя гараж?
  • 9 Кофата

    1 0 Отговор
    Тъпанари! Всичко което правят не е нито логично нито има какъвто и да било смисъл.Живеем в държава която се управлява от малоумн...и!
  • 10 Петър Кимонов

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Абе, тъгъдък, кажи нещо за банкянската мома, скука ми е....
  • 11 пипи

    1 2 Отговор
    Агресията, която проявявате не може да обясни защо имате право да затваряте част от от улицата за другите граждани. Гаражът е ваш , а не улицата. Наличието на гараж не би трябвало да води до намаляване правата на другите. Този проблем има решение , но никой не ми плаща за да го дам. Сега продължавайте да злобеете...

    Коментиран от #12

  • 12 Кофата

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "пипи":

    Защо не се гръмнеш бе ......
  • 13 140

    2 0 Отговор
    Е ти като си спрял пред гаража ми и не мога да си изкарам колата ти не намаляваш ли моите права? Един вид ти имаш правото да ме спреш да упражнявам свободата си? Я се постави на мястото на човек които не може да изкара колата си и да иде по спешност да кажем до болница или където и да е.. Какво правим тогава ?
  • 14 Иван Господинов

    2 0 Отговор
    Аз имам едно златно правило за спиращите пред гаража ми. Ако ще плащам за такси олигофрена ще плаща за ремонт и пълно пребоядисване. Имам си едно геоложко чукче което нанася хубави и дълбоки драскотини и дупчи тенекиите все едно са от вестник. Седи си в гаража и ако до точно 5 минути след отварянето на гаражната врата никой не дойде в следващите 5 минути се случват красоти. Досега съм о.рал 3 коли на последната освен пълна разходка по тенекиите и строших и двете огледала и смачках и трите чистачки. И полиция дойде, някой казаха че съм бил аз. Разпитаха ме отказах и повече не са ме търсили.
  • 15 аз за малко

    1 0 Отговор
    Добре де, след като си паркирам колата пред собствения гараж и не ограничавам свободата на никого какво следва? Пак ли съм за скоба?
  • 16 аз

    0 2 Отговор
    Тези от зоните с гаражи трябша да плащат като останалите съседи, тогаша могат да паркират пред гаража или да искат да е свободно пред гаража. Инаяче са блокирали място , за което не са платили , но което им е осигурено. Така останалите са ощетени въпреки ,че са платили за зона.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове