23 Февруари, 2016 15:22 733 0

Пазарът ще определя приоритетните специалности

  • пазар-
  • приоритетни-
  • специалности-
  • кунева-
  • образование

Крайно време е университетите да спрат да произвеждат кадри, които не намират реализация и да държат студенти, само за да реализират приходи, коментира министър Кунева

Пазарът ще определя приоритетните специалности - 1
Снимка: МОН

С новия Закон за висшето образование ще се определят приоритетни специалности във висшите учебни заведения. Такива направления според всички проучвания за нуждите на пазара на труда са инженерните науки, природните науки и математиката, информационно-комуникационните технологии, педагогиката и аграрните науки.

До две седмици Министерството на образованието и науката ще оповести списъка с конкретните специалности за обществено обсъждане, като целта е да бъде приет с постановление на Министерския съвет до края на март, за да послужи за подготовката на приема в университетите за следващата учебна година.

Това обявиха днес на брифинг в МОН вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева и ресорният зам.министър проф. Николай Денков.

Министерството на образованието и науката подготвя няколко допълнителни законопроекта и нормативни актове, с които да подплати приетите миналата седмица промени в Закона за висшето образование и да довърши реформата в сектора. Това обяви още Меглена Кунева.

В най-кратки срокове ще бъде оповестен законопроект, с който ще затворим евентуалните вратички за удължаване мандата на ректорите при промяна на статута на висшите училища. При приемането на промените в Закона за висшето образование се появиха известни въпроси и е добре те да бъдат изчистени. Отнасям се с огромно уважение към ректорите и всичко, което са свършили за учебните си заведения, но това е мандатна длъжност и е нормално тя да има край, заяви Кунева.

Статутът на изследователските университети е изключително важен и няма да допуснем тази система да бъде политизирана чрез това кой колко мандата може да има, категорична беше Кунева.

Друга промяна, готвена от МОН, е свързана с акредитациите. По план тя трябва да е готова до три месеца.

Министерството ще предложи и промяна, свързана с управлението на университетите и най-вече с разделянето на академичната от административно-стопанската дейност. Дискусията за академичната автономия и ролята на мениджърите върви от няколко години, коментира зам.-министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.  В момента обсъждаме различни варианти, предстои дискусия как точно да бъдат разписани функциите и взаимодействието между тези две звена.

Вицепремиерът коментира също, че през последните седмици инспекторатът на МОН е много натоварен. Идентифицирахме сериозни недостатъци във връзка с дисциплината, неспазване на сроковете, текат много проверки, заяви тя.

Разписването на приоритетни специалности отразява както демографската криза, така и диспропорциите между подготвяните от ВУЗ-овете кадри и нуждите на пазара на труда. В момента една трета от студентите завършват икономика и администрация и управление, докато дефицитите на пазара на труда са по-скоро за специалисти по инженерни науки и информационни технологии. Крайно време е университетите да спрат да произвеждат кадри, които не намират реализация и да държат студенти, само за да реализират приходи, коментира министър Кунева. По думите й икономиката на страната има дефицити и образованието е един от начините те да се адресират.

Кунева беше категорична, че парите за висше образование няма да се намаляват, даже напротив.

Самото финансиране на ВУЗ-овете вече ще става на база качество. Ще се финансират по-добре онези професионални направления в онези университети, които дават добри резултати. Оставяме на тях да преценят. Досега рейтинговата система служеше за инструмент на кандидатстващите да преценят къде да учат, сега от него е време да се възползват и университетите, каза още вицепремиерът.

Тя посочи, че в понеделник, 29 февруари, ще има работна среща с ректорите на университетите. Искам да дам отново много силен и ясен сигнал - обсъждания ще има толкова колкото е необходимо с всички, каза тя.

Финансирането на университетите ще се прави по четири критерия: оценката по програмната акредитация, комплексната оценка за научната дейност, пазарната оценка за реализацията на студентите и приоритетните специалности, обясни главният секретар на МОН Красимир Вълчев.

Финансирането на база качество ще се прави плавно, за да няма сътресения в системата, обяви вицепремиерът. По думите й се дава достатъчно автономност на университетите да изберат кои са най-добрите им специалности и да развиват тях.

Зам.министър Денков коментира, че университетите сами могат да решават дали да използват държавната си субсидия за стипендии, намаляване на таксата или за друго.

Той съобщи, че също така МОН ще изготви списък на защитените специалности – онези немасови специалности, които обаче произвеждат необходими за пазара на труда нишови професионалисти и които не могат да се преквалифицират в друга специалност. Такива са например ядрените специалисти или японистите. Техният списък ще бъде обсъден с останалите министерства и работодателите.

По думите на Денков редуцирането на някои от масовите специалности се налага и заради демографската криза. Тази година училище ще завършат 4 хил. по-малко човека. Невъзможно е бройките за приема при това положение да стоят същите, посочи той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове