Last news in Fakti

24 Февруари, 2016 22:33 1 263 5

Мъжете и жените ще са равнопоставени

  • мъже-
  • жени-
  • закон
Мъжете и жените ще са равнопоставени - 1

Парламентът прие законопроект за равнопоставеност на жените и мъжете. Документът тговаря на необходимостта от по-пълно регулиране в областта на равнопоставеността на жените и мъжете чрез нормативно регламентиране на национален механизъм за провеждане на единна държавна политика в тази област, се посочва в мотивите на вносителя, цитирани от БНТ.

В проекта е записано, че Министерският съвет определя държавната политика и одобрява основните документи в тази област. Националният съвет по равнопоставеността на жените и мъжете към МС продължава да функционира като консултативен и координиращ орган. Министърът на труда ръководи, координира и контролира осъществяването на политиката на национално ниво.

Институционализира се фигурата на "координатор по равнопоставеност на жените и мъжете", който е служител в централните и териториалните органи на изпълнителната власт, и се определят функциите му.

Законопроектът предизвика дълга дискусия в пленарна зала.

Димитър Байрактаров от ПФ заяви, че ако някой е решил да направи подарък на българските жени за осми март, изпразнен от съдържание, това е лош подарък. Според него трябва да има ясно дефиниране на областите, в които съществува такъв род неравнопоставеност между жени и мъже, а и няма база данни и информация ,която да посочва в кои области съществува неравнопоставеност.

Станислав Станилов от "Атака" коментира, че този закон е излишен и той няма да го подкрепи.

ГЕРБ ще подкрепи законопроекта, заяви Светлана Ангелова и посочи, че темата за равнопоставеността е много важна. България изостава по отношение на законодателството в сферата на равнопоставеността, каза тя и отбеляза, че сме сред малкото държави в ЕС без такъв закон.

Мариана Тодорова от АБВ посочи, че законопроектът е желан и очакван от много дълго време. Тя каза, че жените са по-нископлатени от мъжете, а едва 10 процента от жените са представени в цялостното управление. Тя посочи, че БВП в страните, където успешно се преодолява половата неравнопоставеност, е с 20 процента по-високо от сходни други страни, тоест политиката по равнопоставеност има отношение към БВП.

Янаки Стоилов от "БСП лява България" заяви, че поставя този законопроект в категорията на безполезните - няма да попречи, но няма и да помогне. Той направи историческа рестроспекция на темата за равните права на жените и мъжете. Според него по времето на социализма настъпват най-успешните години за изравняване на двата пола, създават се и завидни социални права на жените. По думите му сред малкото положителни неща през последните две десетилетия е, че е продължила политиката на увеличаване на правата на жените, например България има един от най-продължителните отпуски за отглеждане на деца.

Хасан Адемов от ДПС отбеляза, че законопроектът е рамков и не бива да се отхвърля с лека ръка тази крачка. Той припомни, че има и съгласие от страна на неправителствените организации за приемане на този закон.

Вицепремиерът Ивайло Калфин заяви в края на дискусията, че има дискриминация, а, за да се решават проблемите, трябва да има система. Този закон дава механизма, по който да се променя политиката, посочи той. По думите на Калфин жените получават по-ниско заплащане и по-ниски пенсии, част от тях са съгласни да направят по-голям компромис и да приемат работа, която не отговаря на образователния им ценз, а ангажиментите им, свързани с домашната работа и отглеждането на деца им дават основания да правят компромиси със своята кариера.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пичковерт

    2 0 Отговор
    Да да - я да видим в опит за изнасилване дали на мъжа ще му хванат вяра?!
  • 2 onq s konq

    2 0 Отговор
    Така и не се посочва КОЙ Е ВНОСИТЕЛ на въпросния законопроект.И тъй като в България съществува абсолютна равнопоставеност и еманципация между двата пола още от зората на социализма,то законопроектът се явява АБСОЛЮТНО ИЗЛИШЕН.Единственият "аргумент" в негова полза е,че "в другите страни го имало"...Между другото за пръв път се разочаровам от Калфин,който заявява че ИМА ДИСКРИМИНАЦИЯ без да посочва обаче В КОИ ОБЛАСТИ за което настояват патриотите.Колкото до твърденията му че жените получавали по-малко възнаграждение от мъжете,аз бих ги охарактеризирал като "смехотворни" и животът изобилства с примери за ТОЧНО ОБРАТНОТО-банкерки-милионерки,бизнес дами,министърки,зам. министърки,дори ВИЦЕПРЕЗИДЕНТИ!!!Тук обаче нещата опират до СЪЗДАВАНЕ НА ЕДНА ЗНАЧИТЕЛНА БРОЙКА ДЪРЖАВНИ СИНЕКУРНИ ДЛЪЖНОСТИ ЗА "НАШИ ХОРА" от типа на "координатор по равнопоставеност между жените и мъжете",който е служител в държавните и терит. органи на изпълнителната власт,със ПРИЛЕЖАЩИЯТ ЩАТ както в централата в СФ,така и по области и ВСИЧКО ТОВА ПОДПЛАТЕНО И ОБОРУДВАНО С ПОДОБАВАЩО ЗАПЛАЩАНЕ,СЛУЖЕБНИ АВТОМОБИЛИ И Т.Н....естествено НА ДЪРЖАВНА ХРАНИЛКА!!!
  • 3 mediator37

    2 0 Отговор
    Вземат по-ниски заплати, ама се пенсионират с 5 години по-рано и получават статистически 10 години по-дълго време пенсия от мъжете, защото живеят повече. Демек 15 години получават едни пари срещу 0 години мъжа.
  • 4 сдфгм

    2 0 Отговор
    ако жените могат да разтоварват 2тона чували от ТИР на ръка с 3ма други колеги всеки ден и после да ги вкарват с ръчна количка в склад тогава да реват за равноправие.
  • 5 Бай Коста

    0 0 Отговор
    Да припомним двете изгубени години в армията, когато си на разположение не 8, а 24 часа срещу заплата от 1.5 лева на месец.
    Аз работя в сектор, където заплатите са равни, но годините за пенсия не. Е, кой е дискриминиран?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове