Last news in Fakti

12 Март, 2016 16:53 3 430 21

Искат забрана за палатки навсякъде

  • палатки-
  • къмпингуване-
  • забрана
Искат забрана за палатки навсякъде - 1
Снимка: Факти.бг

Промени в Закона за туризма забраняват палатката не само на плажа, а и в планината. Изобщо къмпингуването извън местата, предназначени специално за тази дейност, се забранява навсякъде у нас. Всеки, който иска да си опъне палатка, където и да е в България извън регламентираните места, подлежи на глоба от 200 лв., съобщава Дарик радио.

Това предвиждат промените в Закона за туризма, публикувани за обсъждане от министерството на Николина Ангелкова на 29 февруари тази година. Промените са качени на сайта на Министерство на туризма. С тях се въвежда нов член 207а. Този член гласи, че който иска да къмпингува на нерегламентирани места и да се разположи с палатка, каравана или кемпер извън категоризираните по закона къмпинги, се наказва с глоба 200 лв.

В закона има още две алинеи, които гласят, че когато от къпмингуването e настъпило увреждане на пясъчните дюни, флората и/или фауната, замърсяване на околната среда, пожар и/или други вредни последици за природата, наказанието е глоба в размер на 1000 лв., освен ако деянието не подлежи на по-тежко наказание. Лицето носи и имуществена отговорност за причинените вреди.

Другата алинея пък ясно казва, че който предоставя обособени терени за къмпингуване в нарушение на разпоредбата на чл. 128, т. 1, б. „л", се наказва с глоба в размер на 3 000 лв. или имуществена санкция в размер на 5 000 лв.".

Предложенията са публикувани за обществено обсъждане до 15 март, след което ще бъдат внесени в паралмента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    1 0 Отговор
    Това антинародно правителство на ГЕРБ, просто наистина трябва да си ходи. Толкова лобизъм, толкова близане подметките на хотелиери, дестилерии, монополи и фирми, че преля чашата.
    На антипротеста разпознах двама хотелиери от Приморско. Хотелиерите са платили са на тая глупачка Ангелкова да им излобира закончето.
    Сега вкупом хиляди планински туристи (и морски) ще станем престъпници с написването на една алинейка.
  • 2 Прост

    1 0 Отговор
    Това значи ли, че ако аз отида за риба на р. Дунав на палатка и ще подлежа на глоба, щото по реката не знам да има регламентирани места за къмпинг?
    Ако е така има много други прости. Аз не съм от тях, да ме прощават законодателите.
  • 3 mihala

    0 1 Отговор
    Поредна недомлъвка. А когато се наложи българи да се пренаселват с какво ще бъдат оборувани и къде ще висят, по дърветата ли???
  • 4 1234

    1 0 Отговор
    В ЦЯЛ СВЯТ ИМА КЪДЕ ДА СЕ ОТИДЕ НА ПАЛАТКА ,С КАРАВАНА ИЛИ КЕМПЕР,ДОРИ СЪМ ВИЖДАЛ ОПЪНАТИ ПАЛАТКИ МЕЖДУ ДЪРВЕТАТА,НО У НАС НЕ МОЖЕ?! ЗАЩО? ЗАЩОТО ХОТЕЛИЕРИТЕ НИ ЩЕ ОБЕДНЕЯТ НЯМА ДА МИ ВЗЕМАТ И ПОСЛЕДНОТО ЛЕВЧЕ .Това вече на нищо не прилича,тези хора са се побъркали,все пари,пари,пари,ДА СЕ ЗАДАВЯТ С ТИЯ ПАРИ ДАНО,ГОЛЯМА ЛАКОМИЯ ЕЙ,ГОЛЯМА АЛЧНОСТ.Няма да им вляза в хотелите ,може у чужбина да отида ,но искам да съм сред ПРИРОДАТА неща в бетонните им кутии направили ги като килии,да могат по вече хора да набутат вътре ,да печелят максимално.Аз като искам в бетонна кутия ще си стоя у дома.ТАКА,ЧЕ ОТ МЕН И ПРИЯТЕЛИТЕ МИ С КАРАВАНИ И КЕМПЕРИ НИТО ЛЕВ ЗА ВАС!!!!!ЩЕ ХОДИМ У СЪРБИЯ ,МАКЕДОНИЯ,АВСТРИЯ,там разрешават.
  • 5 Бат Саше

    1 0 Отговор
    Таза нагла простащина, който я гласува, ще се прости с властта моментално...
  • 6 кроко

    1 0 Отговор
    Аз пък искам забрана за "хотели на всякъде"!
  • 7 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Аз съм доверчив и вярвам на това, което казвате,че по света навсякъде ,където поискаш, можеш да опънеш палатка и да преспиш. Сигурно ще може да останеш и за седмица ! Така казвате и аз вярвам! Но вярвам и друго. Не дай Боже, там където си бил, да си оставил едно книжле, конец , камъни ,пепел от огнище или нещо друго, което замърсява природата !!Къде ще ходиш по малка и голяма нужда -- е твой проблем! След тебе трябва да свети! Не е ли така и в затвора могат да те вкарат,не само принудителен труд или глоба. ЕЛАТЕ КРАЙ МОРЕТО, ТАМ КЪДЕТО СА БИЛИ ПРЕЗ ЛЯТОТО ПАЛАТКАДЖИИТЕ, ПРЕЗ МЕСЕЦ ОКТОМВРИ. НЕ МОЖЕ ДА ПРЕКРАЧИ ЧОВЕК ОТ ОТПАДЪЦИ ОТ ВСЯКАКЪВ РОД !!ТО КАМЪНИ, ТО ТУХЛИ, ТО НАЙЛОНОВИ ВЪЖЕТА, ШПЕРПЛАТ И СТИРОПОР,ХАРТИИТЕ СА НАЙ-МАЛКИЯ ПРОБЛЕМ, НАЙЛОНОВИ ЧУВАЛИ И ТОРБИЧКИ......... МОГА ДА ИЗРЕЖДАМ ДО УТРЕ. Нали плачете за природа, за чист въздух и т.н. Защо след себе си оставяте сметище? Кой ще Ви събира отпадъците и мръсотиите? И понеже сте инкогнито - за.ирате всичко и си отивате. Местната власт и аборигените да му мислят !

    Коментиран от #8, #17

  • 8 Бат Саше

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Шаран БГ":

    Абсолютно те подкрепям! Никой, който замърсява природата, няма право да се нарече неин любител. Нали идеята на къмпингуването е точно такава, да се насладиш на чиста природа, извън мръсния град. Бай Ганьо е свиня, то е ясно, но забраната на къмпингуването е самоуправство с обществена собственост и нарушава свободата на гражданите. Проблемът с мръсотията се решава много лесно-еко инспектори и яки глоби. Гарантирано ще има достатъчно приходи за заплати на служителите, че даже и приходи в общината. А в краен случай БАЙ М....Л може да участва в почистването на природата, вместо да лежи и да взима помощи. Вбесявам се като видя дори и една хартийка в гората, но не трябва всички да страдат, заради прасетата.
  • 9 диан

    0 0 Отговор
    а на джулай морнинг какво?
  • 10 Само чат и баф

    0 1 Отговор
    Причината не е толкова в чистотата, колкото в бизнеса - всички депутати са бъкани от хотели на Банско и Черноморието. Всичко е бетонирано и застроено от алчния селски комплекс. Туристите не са тъпи и веднъж, който дойде - не повтаря (понеже за същите пари получават 1000 пъти по-добро обслужване, условия и ОТНОШЕНИЕ - персонала се държи с българите с презрение и често те унижават, като ти показват, че чужденците са по-привилегировани!!!!) Забраната за палатките има за цел да ПРИНУДИ И ИЗНУДИ хората да им ползват хотелите иначе биха ползвали възможността да си опънат палатка!
  • 11 СТК412

    0 1 Отговор
    Стягайте Пушкалата ..коктейли Молотов ,..,..Дроновете и вместо глоби им изпращайте Куршум в наглите Герберски Тикви..Ако вие не ги Унищожите Те вас Ще Унищожат . За тази гавра с Българите заслужават само Смърт ,Само така няма да вредат на Хората...
  • 12 БИВШ фен на герб

    1 0 Отговор
    Е тия вече тотално се о.р.ха !!!!!!! Може ли пък чак толкова наглост и безочие?!?!?! Никога повече няма да гласувам за тях!!! Да си приемат закони и солени глоби за тези , които наистина замърсяват природата, да си назначат еко- меко ... инспектори и да обикалят и да проверяват и да глобяват ама да ни ограничават по такъв долен начин ... е да го .....!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #13

  • 13 555

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "БИВШ фен на герб":

    Много жалко че толкова късно ти е уврял акъла , не можа ли да разбереш още при първото им бандитско управление какви б...ци са.......Сега вече е късно чадо.....и с избори не можеш да се отървеш от тях защото ги фалшифицират....
  • 14 гост

    1 0 Отговор
    ДР. АНГЕЛНИКАКВА върнете на народа откраднатото!!!! От БОЖУРЕЦ до ТУЗЛАТА всичко е застроено на държавна земя!!! Даже плажа и пътя до ТУЗЛАТА вече е частен!! ВСИЧКО Е НА Красимир Станев ДПС !!!! А къде отиват фекалиите на няколко етажен хотел на няколко метра от морето ??? Господа еколози късно вечер В МОРЕТО!!!! Затова хората къмпингуват далече от бетони!!!
  • 15 Mercedes-Benz

    1 0 Отговор
    Докога ще се съобразява народа с разни кришнари, еко, "мъже" с расти и подобията им на жени, дето вечно съпреживяват с майката природа и в същия момент о.ират с палатките си и кемперите си където цъфнат. Следващите път като затворят центъра искам да пуснат полицията да ги счупи от бой!

    Коментиран от #18

  • 16 сори

    1 0 Отговор
    Не се нервите колеги в форума.Законите се приемат но и се ОТМЕНЯТ.Ще свалим тези от власт и ще дойдат други с условия...от избирателя. И така докато упраявляващите се съобразяват с избирателя и работят за доброто на хората и държавата
  • 17 Ууууууу

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "Шаран БГ":

    Морето не се цапа от вчера а от хиляди години и пак си е там и пак е привлекателно...Най много морето се мърси от хотелите на тези които гласуват закона....А колкото до изхождане в гората това е естествено наторяване на почвата...товая е като храна за почвата...ако е вредно как ще глобяват животните в гората които вършат същата дейност Герберските много опасно си заиграват с търпението на българина...
  • 18 Ууууууу

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "Mercedes-Benz":

    Като си много загрижен за природата иди и се интересувай как се изливат Фекалиите право в моретоот от хотелите на тези които Управляват и мъдрят законите.....И не се оприличавай с народа защото го обиждаш ПО скоро ми приличаш на Полицайче...
  • 19 сори

    1 0 Отговор
    ВСИЧКИ РЕГЛАМЕНТИРАНИ МЕСТА ЩЕ БЪДАТ ДЕБЕЛО ПЛАТЕНИ....САМО НЕ ЗНАМ ДАЛИ ЩЕ БЪДАТ НА ЗОНИ И НА ЧАС..И КОЙ ЩА ПРИБИРА ПАРСАТА.....ТА ПО РЕГЛАМЕНТ РАЗБИРАЙ ...ДАВАЙ БЪРЗО ПАРИТЕ
  • 20 Антоний Христов

    0 0 Отговор
    До момента всяко лято ходехме на палатки със семейството и приятели,много хора като мен също.Защо искате да ни лишите и от малкото удоволствие което ни остана?
  • 21 ПФФФФ

    0 0 Отговор
    https://www.facebook.com/protivzabranatazapalatki/
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове