Last news in Fakti

11 Април, 2016 17:07 2 326 12

Нека да спре истерията около изказването на Ялчън  

  • истерията-
  • изказването-
  • ялчън-
  • дост-
  • местан
Нека да спре истерията около изказването на Ялчън   - 1
Снимка: БТА

На извънреден брифинг в Народното събрание председателят на новата политическа сила Демократи за отговорност, свобода и толерантност (ДОСТ) Лютви Местан призова да се спре истерията около словото на заместник -председателя на Партията на националистическото движение в Турция Семир Ялчън, което той направи по време на учредителната конференция на ПП ДОСТ.

Местан заяви, че буквалният превод на словото, в което бе използвана метафора за майчиния език, означава : „Където той се чува, там е и Родината“. Очевидно не става въпрос за териториални претенции, а за духовното измерение на контакта чрез езика на хора от един и същи етнос. Председателят на ПП ДОСТ цитира изказването на Сергей Станишев по времето, когато е бил министър-председател на България : „България е там, където има и един българин, съхранил българския дух“. Това е изречено по време на негова визита в Украйна и визира нашите сънародници бесарабските българи.

Местан цитира и изказването на бившия министър на образованието Сергей Игнатов от 29 юли 2010 година : „ България е там, където се говори български език“. Изказването на Игнатов е по повод на българската държавна политика спрямо българите в чужбина и за българските училища по време на дискусия за българския език.

Местан изрази подкрепа за българската политика спрямо сънародниците ни в чужбина. Според него разлики между трите реплики няма. Единствената е, че фразата на Ялчън разбуни българското общество. Целта на тази истерия според председателя на ДОСТ е да измести акцентите от вчерашния форум за учредяването на ПП ДОСТ, който събра над 1000 учредители от всички области на България.

Той още веднъж заяви, че ДОСТ е създадена като партия, която ще защитава националния български интерес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    3 0 Отговор
    Български гражданин съм от турски произход(на което не отдавам голямо значение,само за констатация). Не съм нито за дпс нито и за дост,всички са кръвожадни вампири които живеят на гърба на мизерния турски етнос.Ако съм аз гл.прокурор, бих ги забранил веднага.100% ще "намеря" за какво!

    Коментиран от #2, #5

  • 2 Мишка

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Много добре казано.Значи си Българин независимо от етноса.
  • 3 Аспарух

    2 0 Отговор
    г-н. Местан , в България се говори на Български език .
    Забранена е агитацията на друг език освен Българския .
    Дали ще се самосезира прокуратурата сега ?

  • 4 некой си

    2 0 Отговор
    има само два варианта, или си истински Българин, работещ и милеещ за България, независимо от етнос, образование, работа и ред други фактори или си някакъв нещастник опитващ се да откъсне парче от тортата, наречена България, по един или друг начин. а повярвайте ми това е изключително лесно напоследък, все пак всички искат да унищожат родината Ни и тоя е един от тях.
  • 5 Vasik Atanasova

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    БРАВО ВЕ ПИЧ ТОВА Е ИСТИНАТА
  • 6 Гост

    1 0 Отговор
    Това не е истерия това са само приказки в нета, истинската истерия ще настане тогава получиш това, което заслужаваш, надявам се преди да успееш да реализираш замислите на наставниците и инвеститорите си
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Carfen

    1 0 Отговор
    Цар Борис III е казал - "Политиците ми са англофили, военните германофили, народа ми е русофилски, само аз ли съм българофил?" Надявам се, че накрая ще узреем и ще разберем, че щастието ни не минава нито през Мосва, Вашингтон или пък Анкара. Трудно е да се еманципираме от големите сили и влиянието на съседна Турция, но без отпор ще ни случи каквото се раберат без да ни питат.
  • 9 Манара

    1 0 Отговор
    Те турците в БЪлгария много си тачат езика, но приемат България като родина и НЕ СЕ чувстват родени "зад граница"... Не те знам провокатор за разговор ли си или трол на заплата, като Деси(Стоян) и катърите ама 3 дена пътувах с един турчин във влака за МОСКВА и се нагледах и наслушах на мозъчна дресировка как Варна НИКОГА не била българска, а турска. Пускаше ми филмчета за Кемал Ататюрк от лаптопа си и ми набиваше пропаганда, колко е велика Турция. САМ СИ КАЗА, ЧЕ НИКОГА НЕ БИ ОТИШЪЛ ДА ЖИВЕЕ В ТУРЦИЯ понеже там няма такава защита и свобода както в България. Понеже ДПС, БХК и Евророма са силни и винаги готви да го защитят ДОКАТО В ТУРЦИЯ Е ЕДИН ОТ КАЛЪПА и ще го яде големия за всичко. Каза ми че много голяма част от турците в България биха се надигналии да защитават границата с оръжие ако ще и САМАТА ТУРЦИЯ ДА НАПАДНЕ, защото ако в Бг стане пак турско - ТЕ ПАК СТАВАТ ОТ КАЛЪПА - В ТУРЦИЯ НИКОЙ НЯМА ДА ТЕ ЗАЩИТИ ТАКА, КАКТО БХК И ДПС в БЪЛГАРИЯ, но България трябва да я има, иначе стават турци в Турция, а там добре знаем, какво ги чака... Варна (Одесос) е ТИМаджийски град, столица на мафиотска групировка и сега ще ви набутат Марешки за президент та да видите що е то ТИМаджийска държава!

    Коментиран от #10

  • 10 тоз пък

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Манара":

    Президент ще е баба ти. Марешки играе със съвсем други хора, пич. Аман от теории на конспирацията. Само тъпи съчинения пишете в тия коментари, досадно е доста. На вас ви липсва май комунизъма
  • 11 гост

    0 0 Отговор
    Народа сякаш е зомбиран и не вижда какво става около него . Това човече с маниери на Пинокио , приписвайки си важност и значимост при нормални обстоятелства ще изкара няколко дена преди да го линчуват . Но изумително е че си разиграва коня необезпокоявано .
  • 12 Иванов

    0 0 Отговор
    Нагъл, по-нагъл от Цветан Василев доли, още по-нагъл, най-нагъл: Лютви Местан! Заслужава затвор този нагъл турчин!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове