Last news in Fakti

28 Април, 2016 18:15 4 438 7

Изцяло е пусната за движение Северна скоростна тангента

  • изцяло-
  • движение-
  • северна скоростна тангента
Изцяло е пусната за движение Северна скоростна тангента - 1

От днес шофьорите пътуват по цялото 16,5 км трасе на Северната скоростна тангента. За движение са пуснати последните 3 км от участъка. Проектът е лот 70 от ОП „Регионално развитие“ 2007-2013 г., която се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет.

От 30 декември м. г. трафикът преминава по 13 км от тангентата - отсечките между „Ботевградско шосе“ и булевард „Лазар Михайлов“ и от Околовръстния път до разклона за Требич, и остана около 3-километров участък от пътя за Требич до бул. „Лазар Михайлов“, директното трасе на който вече е готово.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова заедно с министър - председателя Бойко Борисов и председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров провериха готовността на обекта.

Със Северната скоростна тангента се осигурява удобна връзка между северозападните и югоизточните квартали на София. Подобрява се достъпът на най-отдалечените райони с центъра на столицата, улеснява се трафикът и се съкращава времето за пътуване. С изграждането и на втория участък от Западната дъга на Софийския околовръстен път, който трябва да е готов тази година от най-североизточния квартал на столицата – „Враждебна“ до най-северозападния и най-голям жилищен комплекс „Люлин“ ще се стига за около 15 минути.

Тангентата е с 6 пътни ленти, по 3 в едно направление. Отсечката не е част от Транс-европейските транспортни коридори, но осъществява важна, бърза и директна връзка с главни пътни направления. Това са коридори IV, VIII и X от Транс-европейската транспортна мрежа, през които преминава трафикът от и за Гърция, Румъния, Република Македония и Сърбия. Инфраструктурният проект е важен за София и страната, тъй като в потока от автомобили по околовръстния път на София се включва и трафикът от автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“, път I-8 Калотина - София, I-6 София - Бургас, второкласни и третокласни пътища от републиканската пътна мрежа.

Изпълнител на проекта – лот 70, е консорциум „ХПВС-ССТ“, в който участват: „Хидрострой“ АД, „Пътни строежи Велико Търново“ АД, „Пътинженерингстрой“ АД, „Пътстрой Бургас“ ЕООД и „Водстрой 98“ АД. Стойността на договора за проектиране и строителство е 180 млн. лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от Обединение „СЖС ТЕХНОС - СЖС БЪЛГАРИЯ“, в което са: „СЖС България“ ЕООД, гр. София и „СЖС Технос С.А.“, Испания. Техният договор е за 882 хил. лв. с ДДС.

На 50% са изпълнени строителните-монтажните работи по фаза 2 от Западната дъга на Софийския околовръстен път

Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров инспектираха изпълнението на фаза 2 от Западната дъга на Софийския околовръстен път.

По време на проверката беше констатирано, че строително-монтажните работи по участъка от км 0+780 до км 6+309 с обща дължина 5,528 км вече са изпълнени на 50%.

Трасето е разположено след моста при река Какач до пътния възел със Северна скоростна тангента и Лот 3 Софийски околовръстен път - Калотина.

Западната дъга на СОП се явява естествено продължение на АМ „Люлин“ и чрез нейното изграждане ще се осигури необходимата устойчивост на реализирания с европейски средства проект. Построен, обектът ще осъществява връзка от и към Република Сърбия с изграждащия се магистрален пръстен в България, като ще осигурява безконфликтно разпределение на локалния и транзитния трафик. Така ще се хомогенизира транзитния поток посока Север-Юг.

На 20 октомври 2015 г. Министерският съвет даде съгласието си Агенция „Пътна инфраструктура” да сключи договори за изпълнение на дейности по участък 2 от проекта за изграждане на Западна дъга на Софийския околовръстен път. Преди дни Европейската комисия одобри изпълнението на обекта да бъде финансирано с европейски средства.

Изпълнител на проекта за изграждане на втория етап от Западната дъга на Софийския околовръстен път е ДЗЗД „ЕВРОПЕЙСКИ ПЪТИЩА“, с участници в обединението: „Джи Пи Груп“ ООД, „Автомагистрали – Черно море“ АД, „Пътстройинженеринг“ АД, стойността на договора е 101 999 866,66 лв. с ДДС. Срокът за изпълнение на строителството е 10 месеца. Строителният надзор на стойност 719 040 лв. с ДДС се осъществява от Сдружение „София Запад 2013“, в което участват: „Пътконсулт 2000“ ЕООД, „Рутекс“ ООД, „Трансконсулт БГ“ ООД и „ИРД инженеринг С.р.

 


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 abv

    1 0 Отговор
    Браво, нямам нищо против София, все пак това е най-големия град и столица, но защо пътя Пловдив-Асеновград, който е и основна връзка на Смолянска област със останалата част на страната и който е страшно натоварен всеки божи ден ще е с по две ленти в посока, защо ще се спестят пари от строежа на съоръжения на отбивките за Куклен и Крумовои, защо се забавиха нещата толкова години. През това време на този път загинаха много хора.Това правителство на ГЕРБ освен едно съоръжение на Скобелева майка на изхода на Пловдив за Хасково друго нищо не е направило.
    Скоро идва европейска столица на културата Пловдив-2019г. Никой нищо не говори за проекта за разширение на Асеновградско шосе и отбивката за летище Крумово, която е на различно място от тази за с.Крумово и откъдето се очаква засилен трафик заради очакваните гости на гр.Пловдив. Пак ще станем за смях на чужденците.
  • 2 неутрален

    1 0 Отговор
    Е, Тикво, наистина е добре да се строи, но има въпрос-какво е качеството, колко са откраднатите пари, с колко комисионни се нагълтахте знаем, че безплатен обяд - няма, че европроектите тъпкано ще ни излезат и какво излиза? Народъг гладен, ниски пенсии, беден народ, по усвояване на европроектите на 24-то място от 28 и още какво ли не лошо, та лошо, но ти се кефиш та кефиш и неможеш да разбереш и да ти уври в главата, че в крайна сметка това ти е работата-да се строи, да вършите нещо, че да си защитавате заплатите.
  • 3 onq s konq

    0 1 Отговор
    Най-после скоростна тангента без ограничение на скоростта!Като в Германия...Е тоя завой обаче тъй кат го гледам,значи че от 240 тр падна на 180!
  • 4 Марко

    0 0 Отговор
    Честито на всички софиянци и ползватели на новия път! От 50 години това е най-разумното нещо, което е правено в софийската инфраструктура. Когато наесен се пусне и Западната дъга, а след две-три години остатъкът от Южната дъга и магистралата към Калотина - облекчаването на трафика ще е феноменално !
  • 5 Запознат

    0 1 Отговор
    Така ще е - за софиянци се наливат стотици милиони от нашите данъци . за метро,околовръстни,зала армеец - а за варна - да го д...ме !!! Досега да бяха построили 2-ри мост или подземен тунел под канала !!!
  • 6 Скотю Скотев

    0 0 Отговор
    ВНИМАНИЕ! Другата седмица почват ремонти и търсете обходни маршрути! А природата си знае работата - от нагрятия от асфалта въздух ще ви дойдат на гости ония американски фунийки дето...
  • 7 Софиянец

    0 0 Отговор
    Браво! Много добра инвестиция, но връзката с бул. Рожен трябва да се завърши за да се ползува тангентата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове