Last news in Fakti

29 Април, 2016 06:29 22 572 17

Българи богатеят от бели трюфели

Преглед на печата

Българи богатеят от бели трюфели - 1

"Труд"
Българи богатеят от бели трюфели

Треска за бели трюфели владее българи. По-ценните от злато гъби, за които доскоро нямаше категорични доказателства, че виреят у нас, са били открити от ловците на природното чудо и вече са превърнати в печеливш бизнес, научи „Труд“.
Редкият и най-цененият вид сред всички трюфели се крие на места със специфична почва и само от най-големите разбирачи успяват да го изровят. За разлика от черните, белите не са разпространени масово в нашите гори и се търсят предимно през зимните месеци. Няма гаранция, че ще бъдат открити, затова кампаниите по ловуването им продължават и в момента.
Попаднат ли на белите съкровища, ловците запазват находищата в дълбока тайна. След като ги открият с помощта на добре обучени кучета, пласират количествата в чужбина, като за килограм средно се печелят по 4000 долара или към 7000 лева.

"24 часа"
Свършиха най-скъпите козунаци - по 59 лева

Hай-скъпите козунаци в София - италиански, луксозно опаковани и на цена 59 лв., свършиха два дни преди Великден. Разграбени бяха и тези от 29 лв., които са същите, но без опаковка.
Скандално скъпите великденски хлябове се продаваха до четвъртък на обяд в деликатесен столичен магазин. Поръчки не се приемали още от 27 април. Цената е такава заради опаковката от ръчно изработена хартия с панделки, обясни продавачка. Има три вида - с локум, стафиди или шоколад.
Проверка на “24 часа” показа, че пекарни в столицата масово продават козунаци на доста високи цени. Във всички изчерпани бяха само най-скъпите.

"Сега"
Вотът на българите извън ЕС ще е мисия почти невъзможна

Изборната хватка, която мнозинството приложи за българите в чужбина, леко бе разхлабена вчера. Сънародниците ни остават без район "Чужбина", но ще имат възможност да гласуват не само в дипломатическите ни мисии. Това обаче няма да е лесно, защото депутатите приеха редица ограничения при окончателното приемане на Изборния кодекс. До решението се стигна след скандали, задкулисни договорки и обвинения във фалшификации.
Недоволството на опозицията избухна при приемането на разпоредбите, регламентиращи образуването на секции в чужбина. Остана предложената от ПФ разпоредба, че те ще се откриват в българските дипломатически мисии. Изключения се правят в два случая. В ЕС, в населените места, където няма наши посолства или консулства, ще се създават секции, където поне 100 избиратели са подали заявления за гласуване. Секции в държави извън ЕС ще се откриват по предложение на Външно министерство. Но само по една секция в градове над 1 млн. души с подадени поне 100 заявления и при условие че в съответната страна няма българско задгранично представителство. 

"Монитор"
Двойно повече направления за преглед при специалист

Двойно повече направление за преглед при специалист и изследване със скъпа техника отпуска на джипитата Националната здравноосигурителна каса. Решението беше взето от нейния Надзорен съвет, съобщиха от финансово осигурителната институция.
Гласуваните направления са с 80 645 повече спрямо месеците март – май миналата година. Това означава, че за второто тримесечиеза здравноосигурените са осигурени общо 1 693 539 направления за специализирани медицински дейности.
С направленията на първо място се обезпечават дейностите по профилактиката и диспансерното наблюдение на хората, които са си плащали редовно осигуровкитеp за здраве.
Остатъкът от допълнителните направления са определени за дейности при остри случаи, като разпределението им между общопрактикуващите лекари ще се извършва според записаните пациенти в листите им.

"Стандарт"
7200 българчета станаха мигранти

Около 7200 българчета са напуснали училище, защото се намират чужбина. Децата са тръгнали с родителите си, които са на гурбет зад граница, и нямат намерение да продължават обучението си у нас.
Голяма част от хлапетата пък отказват да учат, още докато са в основните класове. Около 8900 деца са напуснали преждевременно училище през миналата учебна година, показват данните на НСИ. Причините са семейни проблеми и нежелание да се образоват.
По данни на НСИ през миналата учебна година основно образование са завършили 58 235 деца, а средно - 50 326. В сравнение с преди десетина години броят им се е стопил с 40%. У нас учебни занятия се водят в 2014 общообразователни училища - с 5 по-малко от предната година. В тях учат общо 602 200 деца. В страната има и 70 частни школа, в които учат 7603 ученици.
Драстично намаляващият брой ученици обаче не се е отразил в същата степен на броя на учителите. Заедно с директорите и помощник-директорите с преподавателска заетост те са 45 300 или с 84 повече от предната година. 93% от българските учители са с висше образование, като четири от всеки пет от тях са жени.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    2 1 Отговор
    Разгадана е тайната рецепта на най скъпите козунаци ,а именно освен обичайните продукти брашно,яйца,локуми ,стафиди и т. н.се слага:от тъпан прах,от кантонер пот и от поп сълза ,иначе няма да са толкова скъпи....

    Коментиран от #2

  • 2 Сивушка

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "1234":

    1234, ще ти кажа "Тайната рецепта" : Да е жива и здрава сивата икономика тук, в България, а може да си ходите, да се изгърбвате от работа, и да си миете чиниите на спокойствие по Запада, нали сте горди емигранти !
  • 3 Прост

    2 1 Отговор
    Сивушка, моля те, не нападай така хора, решили да се оттърват от мизерията, а за тебе съм 99% сигурен, че си неква дето тате носи, мама меси...

    Коментиран от #5

  • 4 Гошко

    1 0 Отговор
    нямате ли "по-кадърен" редактор...?
  • 5 Сивушка

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Прост":

    Тцъ, не си познал, мисли за останалия 1%...:-)

    Ако обаче си мислиш, че "отърваването от мизерията" е да миеш чинии в пицерия за цветни, да скубеш кокошки, да береш ягоди или маслини, да си настанен във фургон с още 10 подобни на теб "отървани от мизерията", да превиваш гръб, да търпиш и да мълчиш пред некой пакистанец, грък, индиец или прочее цветнокож "западняк", в името на мизерните 500-600 евра, които ще заработиш за месец, бъди жив и здрав и "отърван от мизерията" !

    Коментиран от #6

  • 6 по темата

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Сивушка":

    Не са за съжаление цанилите се за роби бълхари, на западните цигани.
  • 7 qankov

    1 0 Отговор
    do sivu6ka po dobre emigrant tiradjiq v edna ispaniq za 2200 evro ili stroitel maistor za 1700evra otkolkoto mizeriqta v bg za 500 leva makar 4e kamaka si teji na mestoto I mnogo pove4e moje6 da izkara6 v zapadna evropa otkolkoto v bg makar 4e vseki gurbet v na4aloto e mnogo truden a balgariq e postoqnno v mizeriq ikato gledam razvitie nikakvopo otno6enie na zaplatite makar 4e mnogo korpora4ii otvarqt zavodi osobenno poslednite godini v gr.plovdiv s zaplati 550 leva sme6na zaplata za darjava 4lenka na evropeiskiq saqz kato za absolutno sa6tata rabota v edna ispaniq vzima6 1800 evro

    Коментиран от #8

  • 8 Мишка

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "qankov":

    Янков(надявам се това си искал да напишеш)друже.Ще ти отговоря без ни най-малко желание да се заяждам с Теб.
    До някъде си прав.Но до някъде и не си прав.Казваш ТИР-аджия за 2200евро малко под съмнение но да речем добре.Добре но колко взима чисти след одръжките? За колко работи ТИР-аджията Испанец? поне 50-60-80% отгоре.За стройтелите е същото.Само че там местния взима и до 100-150% отгоре.Пак Българския синдром.По-ефтино.
    За в България.Докато има кой да работи за 500-550лв заплата никой няма да даде повече.Дори и ти да си фабрикант и ти ще го правиш това.
    Запомнете пари не се дават без да си ги пойскаш.Пари трябва да си ги пойскаш да ги отстояваш тия искания и да ги заработиш.Докато всеки казва"Ама те толкова дават" пари няма да има.Тия дето имат са се борили със зъби и нокти за тях не са чакали някой да им ги поднесе на тепсия.И Аз се боря за да имам тук в България.Боря се всеки ден с всички сили и Съм щастлив винаги когато успявам.Боря се защото искам промяна тук в България сега в този живот за Мен и Моето семейство.Можеше да напусна.Викаха Ме и във Виена в Австрия и в Германия.Но корена Ми е тук.А дърво без корен става само за огрев на някой.
    И Бог помага на тоя дето си помогне сам.

    Коментиран от #12

  • 9 Ники

    0 0 Отговор
    Мога да кажа само едно , като какъвто и да работиш и какъвто и да си винаги си недооценен и получаваш по малко от един швейцарец например не искам да посочвам и други примери . Не може да се оспори и факта обаче че, ако имаш добра професия и със малко повечко късмет и в България можеш да живееш добре .
  • 10 Емигрант

    0 0 Отговор
    Хич не ми пука какво е мнението ти.Според мен просто те е страх да рискуваш.Първата година да, мих чинии.Ама като си стъпих на краката научих език и си намерих много по добра работа,щото работа тук има много.Като почне обикновенният човек в България да спестява без усилия поне 500 евро на месец ( аз това правя) ще се върна от странство.А да не говорим каква пенсия ще взема аз и каква ти.Раликата е от небето до земята.Живей си в мизерията и бъди здрав(а).
  • 11 Ганьо Балкански

    0 0 Отговор
    Българина ще забогатее га пръдне петела!!
  • 12 Нов

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Мишка":

    Много правилно казано.....

    Живейте си където искате, работете каквото искате и бъдете бели роби на когото си поискате. Има хора като мен и колегата, които ви го казваме, че и в БГ има добър живот трябва просто труд и кадърност....факт. Мога да ти кажа, че работя за себе си и имам 5 коли къща доста голяма и успявам да се справям и да си плащам всичко и съм добре със семейството си амин дай-боже всеки му, но да се постарае малко а не да зяпа от кафенето. Много ми е интересно що като спестявате някви суми и сте много добре там идвате до БГ за зъболекар, за ремонт на колата и си ги карате с БГ номера там щото гражданската там ти е 2000 евра много ми е интересно :) Весели празници колеги и колежки

    Коментиран от #13

  • 13 Емигрант

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Нов":

    Да ти кажа правя си зъбите в Германия ,защото имам ЗДРАВНА ОСИГУРОВКА и не плащам НИЩО ОТГОРЕ.Карам колата си с немски номера и гражданската ми е 750 евро на година и си я ремонтирам също тук.С много неща не си наясно,но ти е простено .Няма от къде да го знаеш.
  • 14 големхуй

    0 0 Отговор
    Пич, аз успявам да спестя 1500 лева на месец, отделно имам други 232 лева доход месечно, в бг си има възможности, още сега мога да отида на позиция за 2200 лева чисти ама и ще има повече работа, за сега не ми е тоя зор. Истината е, че ти в чужбина ще си на-най ниската позиция и пак ще правиш по-малко пари от мене.

    Коментиран от #15, #16

  • 15 Емигрант

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "големхуй":

    Пич,ако това което казваш е вярно е добре.Ама колко са като тебе,може би 1-2% от населението.Ами другите 98%.Не съм расъл в гората ,че да не знам кои прогресират в БГ.Плащаш ли си честно данъците и осигуровките на теб и на работниците си (ако имаш такива).А аз сам най обикновен работник.Такива колко взимат в България?А и май не си излизал в чужбина, ама взимаш мнение.Да не мислиш,че всички тука берат череши и бачкат в строителството.И може да се прогресира даже по-бързо от България.Да Но трябва да имаш желание.
  • 16 хХх

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "големхуй":

    Не, че нещо, но какво са 1500 лв в БГ? Това, че се води над средната заплата по стандарт ли?! Ако си сам, ок донякъде, но, ако имаш семейство си доникъде. Както е написано по-долу, ако не е сивата икономика, чакай си да "оценят".
  • 17 българин

    0 0 Отговор
    ... Дали някой от властта ще разбере какво се крие зад данните на НСИ?!
    Отговорът на този въпрос е по-страшен и от самите данни...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове