Last news in Fakti

3 Май, 2016 09:43 1 487 4

Трябва ли да се забранят бурките в Пловдив и защо?

  • бурки-
  • александър сиди-
  • забранят-
  • пловдив
Трябва ли да се забранят бурките в Пловдив и защо? - 1
Снимка: Нова телевизия

„Не е редно да си заравяме главата в пясъка, при положение че на 30 км от Пловдив има доказани хора, които са приобщени към радикалния ислямизъм. В Пловдив знаем, че е най-голямото гето на Балканите, така че е нормално да има такава потенциална опасност. Наредбата забранява носенето на бурки, хиджаб”, обясни за по Нова телевизия общинският съветник от Патриотичния фронт Александър Сиди, който внесе предложение да се забрани носенето на бурки в Пловдив.

Според вносителя на предложението кв. „Столипиново” в Пловдив е един от потенциално опасните райони. Причината - почти целия квартал изповядва ислям.

„Нашите жени носят само забрадки, не и бурки”, възроптаха хората от квартала.

„Наредбата забранява носенето на дрехи и аксесоари, които закриват лицето. Трябва да го направим превантивно, преди да се появи този проблем. Най-добрата санкция е една финансова санкция. Предложили сме глоба до 500 лв. за първо провинение и до 1000 лв. за второ нарушение. Почти сме убедени, че това предложение ще мине на 17 май в общинския съвет”, добави Александър Сиди.

Забраната за носене на бурки е превантивна мярка. Преди 10-15 години в Пазарджик не бяха така правоверни и нямаше забулени жени. При положение, че в Пловдив е най-голямото ромско гето на Балканите, съществува реална опасност за града, заяви по bTV и общинският съветник на град Пловдив от Патриотичния фронт Стефан Послийски.

Според Послийски на ромите в Пловдив предлагани сериозни финансови стимули, за да се забулят жените. По думите му общинските съветници се притесняват, че подобно влияние идва от Саудитска Арабия или Турция. 

Целта на вносителите е да се ограничи агресивното навлизане на различни религиозни течения. Предвидена е и глоба от 300 до 500 лева за първо нарушение, а за второ - до 1 500 лева.

Нина Гьошева, също общински съветник от Патриотичния фронт, поясни, че в предложението предвижда и забрана на каквато и да е била дейност на вероизповеданията в детските градини и учебните заведения, както и на всички места, където се събират деца в града.

Освен забрана на бурките от Патриотичния фронт предлагат и забрана на агитация на религиозна основа по улиците на града, като това включва раздаване на безплатни книги или брошури от различни веризповедания. Ще се водим от регистъра на признатите вероизповедания в Европа, коментира Гьошева.

Иван Петков от БСП заяви, че въпросът все още не е бил обсъждан от парламентарната му група. Въпреки това смята, че няма да има разногласия по предложението – „ще сме против носенето на бурки, тази „толерантност” трябва да спре”.

Дали бурките в Пловдив ще бъдат забранени, ще стане ясно на сесия на общинския съвет на 18 май.

Преди това предстои обществено обсъждане по темата.

Забрана за бурки на обществени места вече беше приета от общинските съвети в Пазарджик и Стара Загора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 234789

    0 0 Отговор
    който не е съгласен с това от президенство,народно събрание министерство веднага да бъде уволнен и глобен солидно и дори съден че не работи за българският народ и република българия
  • 2 иван

    0 0 Отговор
    Браво на патриотите
  • 3 Лукаш Конечни

    0 0 Отговор
    Хубаво са го измислили, но не си дават сметка, че няма кой да им плаща глобите! Тези в гетата на свое име нямат нищичко, всичко е крадено и незаконно построено. В квартала животните се разфасоват направо на земята и месото се слага на тротоара. Наоколо магазини, които никъде не са регистрирани. Така се случва и с многобройните каруци, които се спират, глобяват и пак си продължават. Официални доходи липсват, всичко лежи на помощи и краде ток, а и не само ток. Разберете, че на етнически българин може да се налагат глоби и други имуществени санкции и там те ще са ефективни, но в етническо гето, организирано срещу официалните власти и с мнозинство без легално имущество и яснота откъде се издържат това не може да се проведе. Освен общински наредби е нужна и законова забрана, както и мерки в Наказателния кодекс.

    А също е необходимо законите да се спазват и малолетните "родители" да се пращат ефективно в затвора.
  • 4 мастъра

    0 0 Отговор
    Стига с тия бурки бе, цялата мара втасала, само с бурките се занимаваме, все едно всичко останало цъфти и връзва. Тия "патриоти" са толкова боси във всичко останало, че си тръсят поле за изява, измислят си проблеми за да ги "решават". Смешна държава и измислени патриоти!
    Става на въпрос за няколко циганки в махалата, които се правят на интересни и айде големия проблем.

    Намерете начин да откриете повече работни места за хората и да се увеличи заплащането, за да могат хората в региона да живеят, а не да ги занимавате с несъществуващи проблеми.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове