Last news in Fakti

3 Май, 2016 21:15 935 1

БСП готови да събират подписка срещу промените в Изборния кодекс

  • бсп-
  • подписка-
  • промени-
  • изборния кодекс
БСП готови да събират подписка срещу промените в Изборния кодекс - 1
Снимка: БСП

Депутатите от БСП имат готовност да започнат събирането на подписка, за да атакуват пред Конституционния съд промените в Изборния кодекс. Това каза във Велико Търново лидерът на партията Михаил Миков. Той посети града по повод 125 години от Първата социалистическа сбирка.

Според него измененията в кодекса създават допълнително объркване:

"Очевидно в началото тръгнаха с едни политически виждания, а накрая ги ревизираха под разпореждането на Борисов, защото напреженията вътре в управляващата конструкция станаха твърде големи по различни въпроси, така че накрая излезе ни рак, ни риба. За съжаление създават се предпоставки за ненормална организация по време на изборите - като тръгнем от това, че се товари Централната избирателна комисия с отговорности, за които тя нито нима бюджет, нито има правомощия, и се стигне до обърканите решения за организация на изборите в чужбина."

Миков посочи пример за противоконституционна норма:

"Т. нар. изваждане от спусъците за неупражнено избирателно право - санкция, която е пряко противоконституционна. Не може за това, че не упражняваш едно право, да ти го отнемат."

Той допълни, че атакуването на Изборния кодекс пред Конституционния съд зависи от това дали държавният глава ще ложи вето:

"Президента да видим как ще постъпи, но ние имаме своите възможности да реагираме чрез събирането на подписи за внасянето на искане."

„Трябва да сме силни и единни, за да постигаме нови победи“, каза още Михаил Миков пред събралите се членове и симпатизанти на партията в парк „Никола Габровски” във Велико Търново.

Той припомни, че Първата социалистическа сбирка се е случила по времето на Стефан Стамболов, когато капиталът е създавал убийствени неравенства, експлоатацията на работниците в България е „изсмуквала потта и живота им“. По думите му днес няма нищо ново в отношението между капитал и работници, дори то е усилено и обострено от ултралибералния експеримент в България.

„25 години от тези 125 години направиха, така че българският работник за 2,5 пъти по-малко произведен продукт от средноевропейския, получава близо 5 пъти по-малко възнаграждение“, заяви Миков. Според него днес това послание и от емблематичното място в старата столица – трябва да чуят тези, които казват „Ние, предприемачите, сме бъдещето на България“. По думите на соцлидера – те не могат без работниците и справедливо отношение към техния труд.

„Днес, социалистите, прекланяйки се пред 125-годишната история и пред гениалната прозорливост на Благоев, Габровски и техните другари – трябва да знаем, че този изминат път не беше лесен и не е бил непротиворечив“, заяви той.

Миков подчерта, че именно от лозето на Габровски се поставя началото, за да може по-късно да бъде създадена партията, която според основателите й трябва да бъде – единна, национална, можеща да изразява интересите на цялата страна, и всички организации трябва да се подчиняват на нейния устав и да изпълняват програмата й. Той допълни, че и тогава е имало различни мнения, но демократизмът върви заедно със социалистическата идея. 

Председателят на левицата обясни, че социалистите във Видин днес празнуват 95 години от рождението на Боян Чонос – обикновен студент по право от Софийския университет, който е обесен във видинския затвор, защото е бил социалист и антифашист. 

„Такива в България са хиляди и такива хора са пренесли искрата, тръгнала оттук, и огъня от Бузлуджа в цялата страна“, категоричен бе лидерът на левицата. 

Социалистът заяви, че България има достойно място в страниците на лявото и социалистическото движение в Европа и света. По думите му неслучайно ген.-секретар на Социалистическия интернационал Луис Аяла е приел да дойде на Конгреса на БСП.

„Искам Българска Социалистическа Партия да ви предам и специални поздрави от президента на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Това е оценка и за БСП“, подчерта той.

Миков подчерта, че времената са трудни, десницата търси пътища да загасва огъня и да убеждава младите, че няма нужда да се обединяват за борба, че трябва да има консенсус, който да направи така, че: капиталът да плаща близо пъти 5 пъти по-малко от средноевропейското възнаграждение за 2,5 пъти по-малко произведен продукт, да въведе еднодневен трудов договор, да вдигне възрастта за пенсиониране, да направи така, че дори да се плаща здравно осигуряване, пак да трябва да се плаща и в болницата. 

„Може би не си даваме сметка какво е струвало на Благоев, Габровски и техните следовници да постигнат 8-часов работен ден, 6-дневна работна седмица, право на отпуск, нормални условия на труд в капиталистическа България. Преди 25 години, това беше на масата и всички го приемаха за даденост. Днес – ние от БСП, с нашите другари социалдемократи, комунисти, зелени партии, сме длъжни да поведем отново хората към запазване на онова, което смятаха, че е получено даром, за връщане на отнетите права през последните 25 години. За доказване, че България може отново да е център на лявата и социалистическа идея в Европа и в света, както са го правили Благоев, Габровски и хилядите, милионите следовници на лявата идея за тези 125 години“, заключи Михаил Миков. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеонов

    0 0 Отговор
    Eй, Крадецо червен пияницо мишка алкохолна спри да крадеш историята на Българските социалдемократи! Запомни, че в лозето на Габровски е създадена единствено и само Българска социалдемократическа партия!!! Същият Никола Габровски през 1894 става народен представител, като ШИРОК социалист заедно с Янко Сакъзов-истинския лидер и създател на Българската социалдемократическа партия, която е член на Социалистическия интернационал от 1893 година! Д-р Атанас Москов казваше - "На Бузлуджа е създадена единствено и само социалдемократическа партия - не комунистическа, не социалистическа, а само СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА!!!" Ти пияницо, заедно с твоята банда си един крадец на Историята на Българските социалдемократи. И такъв ще бъдеш, докато продажника Ананаса(георги анастасов) заедно с неговатабанда продължава да е подлога на бесепарите, защото така си бе осигурил място само за себе си и шайката около себе си които бяха узурпирали властта в партията на Българските социалдемократи! Само че краят на властването на ананаса свършва в края на тази година на нашия 50-ти конгрес и ще си избереме нови лица, млади хора, които ще ни откачат от 16 годишния ни хомот-съюз с такива като тебе бесепари. След 50-ия конгрес тръгваме по-самостоятелен път - различен от съюз с предатели като вас бесепари! Никога повече няма да има съюз на Българските социалдемократи с олигарсите-милионери и митко гестапото от бесепето!!! НИКОГА! ВИЕ ЩЕ ЗАГИНЕТЕ! КРАЯТ ВИ СЕ ВИЖДА, КРАДЦИ И МОШЕНИЦИ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове