5 Май, 2016 07:28, обновена 5 Май, 2016 11:41 14 576 29

Сблъсъци и ранени в Раднево

  • раднево-
  • сблъсъци-
  • протести

Биячите и жертвите на побоя в Раднево били приятели

Напрежението и засиленото полицейско присъствие в Раднево навлизат в третия си ден. В серия от сблъсъци снощи прерасна вторият пореден протест заради побоя над трима младежи в града. Ранени са двама полицаи и шестима протестиращи, предаде bTV.

Хората преминаха на шествие до ромската махала в града, където полицията се опитваше да ги спре.

Трима полицейски служители пострадаха снощи в Раднево, съобщиха от МВР сутринта.
По време на протеста , в който са участвали близо 2000 души,  група граждани грубо са нарушили обществения ред и започнали да хвърлят камъни и други предмети. Пострадали са трима служители на реда, единият от тях е с е с по-сериозно нараняване по главата. Леко пострадали са и други полицаи.
За проявената агресия са задържани двама мъже, срещу които са образувани бързи производства. В полицията са доведени петима непълнолетни, на които са   съставени предупредителни протоколи и са предадени на родителите.
До този момент в полицията няма постъпили данни за пострадали участници в протестните действия.
Продължава работата за установяване и на други участници, проявили агресия.

След като недоволните пробиха полицейските заграждения на една от улиците, те започнаха да хвърлят бомбички, камъни и шишета с вода срещу полицейския кордон. Полицията отвърна на нападенията и мина в настъпление. Накрая служителите на реда успяха да разделят с кордон недоволните граждани на две.

Протестът тръгна от мястото на побоя. Начело на недоволните граждани беше Мария Делчева - бабата на Живко, един от младежите, които пострада при побоя на пътя, който отключи недоволството на жителите на града. „Благодарна съм на всички радневци  за подкрепата, която оказват в момента, защото  виновни са най-напред управниците, които позволиха такава свободия. Искаме възмездие”, заяви тя, цитирана от Нова телевизия. 

Днес се очаква районният съд да разгледа мерките за неотклонение на задържаните четирима младежи за сбиването в началото на седмицата.

 

Биячите и жертвите на побоя в Раднево били приятели

Четиримата арестувани за побой след засичане на пътя в Раднево и техните жертви били дългогодишни приятели. Това казаха в ефира на Нова телевизия жители на града. В последните дни той стана арена на мащабни протести и сблъсъци между граждани и полиция, именно заради този инцидент. 

„Проблемите се създават от една фамилия, която трябва да бъде наказана”, заяви кметът на Раднево Теньо Тенев.

Той беше категоричен, че останалите роми в града не трябва да се превръщат в „заложници” на виновниците за ескалиралото напрежение. 

Градоначалникът призова съгражданите си да протестират мирно, след като при демонстрация срещу беззаконието в сряда вечер се стигна до бой между служители на реда и граждани. При сблъсъците са пострадали най-малко двама цивилни и един полицай.

Тенев намекна, че един от задържаните за жестокия побой на пътя е с условна присъда и, щом все още е на свобода, значи „някой не си е свършил работата”.

„Ако въпросните хора не са в нашия град, спокойствието ще се върне”, коментира още кметът.

Извършеният от група роми побой над трима българи в Раднево не е просто битова свада. За това са единодушни лидерът на „Евророма” Цветелин Кънчев, общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера и небезизвестният депутат от ДПС Александър Методиев (известен като Бат Сали).

Ден след втория голям протест срещу насилието в града, тримата дадоха пред bTV различни версии за нападението и за заниманията на сочения за ромски тартор и участник в мелето Сурай.

„Не е нормално да тръгне една тълпа от циганската махала, да мине покрай полицията, да пребият трима души почти до смърт и след това да говорим за един лек криминален инцидент”, отбеляза Контрера.

Според Кънчев в първия си ден митингът е бил спонтанен, но на втория е бил подменен, тъй като „има 2-3 групировки с големи интереси в Раднево”. „В този сблъсък има твърда информация, че има финансови отношения за уреждане”, каза още той.

И лидерът на „Евророма” и политикът от ВМРО имат данни, че Сурай се занимава с незаконна финансова дейност. „Имаме един разбеснял се цигански барон, който е оставен да върши каквото си иска”, посочи Контрера, а Кънчев призова полицията да влезе във всички ромски махали и да се справи с лихварите, „които пият кръвта на ромите”.

Той отбеляза, че кметът Теньо Тенев дължи отговор на въпроса познава ли гореспоменатия и дали го е ползвал по време на избори. „Сурай, каквато информация имам, през последните години се е явявал като представител на ДПС в Раднево”, заяви той.
Контрера отбеляза, че точно заради това в ромската махала тече и ислямизация. „Какво е общото между Гърмен, Раднево и Орландовци – и на трите места циганите са гласували за ДПС”, посочи Кънчев. Той каза, че според негови приятели българи от Раднево проблемите започнали, когато в махалата влязло ДПС.

По телефона се включи Александър Методиев от ДПС, който категорично отрече Сурай да е в редиците на движението: „ДПС не стои зад такива личности в Раднево. ДПС няма такива симпатизанти, няма такива членове”.

„Защо премълчават нещата и твърдят, че този инцидент е битов? Този инцидент е криминален ! Става въпрос за разпределение на наркотици в този град”, заяви депутатът. По думите му обикновените хора си живеят мирно без значение от етноса им.

Цветелин Кънчев посочи, че депутатът „не е в темата” и намекна, че той няма реална информация какво става сред ромите.

Лидерът на „Евророма” призова „глобално” да се реши проблемът с незаконните постройки в махалите, а не на парче. Според него в противен случай се появяват такива „дерибеи”, които се използват по време на избори, а през останалото време хората страдат от действията им.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо поп

    6 1 Отговор
    Вън от НОВА ТВ Ани Цолова,опита се да внушава
    че участниците в сблъсъка били приятели.Репортерката
    от Раднево каза че се познавали а ги изкара
    дружки и ,едва ли не това бил приятелски бой,тая въобще
    си няма представа,че в малките градове всички се
    познават и това не означава приятелство.
    Браво агитки,познава се че това не са хора родени в
    робство.

    Коментиран от #15

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 AUDI

    3 1 Отговор
    Явно са доста добри "приятели". ЗАЩО ДЕЗИНФОРМИРАТЕ? ТАКА ЛИ ВИ НАРЕДИХА ОТ ДПС??? ЗАЩО ГИ ПАЗЯТ ОТ БЪЛГАРИТЕ???
  • 5 WarInside

    2 1 Отговор
    Само метода на Сталин ще ги оправи... Има човек има проблм,няма човек няма проблем.Напръскайте ги със стрихнин вечерта и на другия ден кът гасянки да са гърчат.После с фадромата една дупка 20кила нафта и тва е ! Няма кой да ти краде релсите ,няма кой да ти скача с брадва на пътя и така.. Жалко ,че ги няма мустакатите вождове.Може и оня с по-малкия мустак от Германия..
  • 6 дъге

    0 1 Отговор
    Храним м....лите да се размножават,крадат и да пребиват бабичките,храним полицията да ги варди и това само да може тези същите да преизбират нашите управници.
    Някой знае ли къде има паметник на Хитлер.
  • 7 goni

    5 0 Отговор
    Мдаа! В Раднево номера няма да мине! Това е Миньорски град и тези хора не разбират от подобен тип майтап! Така че не Ани, ами и Света Ана да се опита да "замете под чергата" инцидента няма да стане! Много отговорни лица ще има да се гърчат като настъпени червеи!:) Някои фамилии приличащи на Сицилианските ще видят зор и по всяка вероятност ще им се наложи да преместят Бизнеса си на друго място!
  • 8 гост

    5 1 Отговор
    Заключението:
    - спречкват се вербално за предимство
    - циганите правят опит да убият 3 момчета
    - жандармерията идва да пази циганите от протестиращите българи, на които им омръзна да плащат за циганите и после те да ги бият и убиват безнаказано.
    - след протестите само българи са пострадали: жандармерия и протестиращи
    - циганите са опазени, браво на МВР, свърши си работата да стимулира циганите да продължават своето съществуване без каквито и да е последици
    - закона наказа протестиращите и защитава убийците
    Няма коментар.

    Коментиран от #10

  • 9 Прост

    4 0 Отговор
    По-голяма простотия не бях чувал - приятели да се бият до смърт заради отнето предимство??? Както и да е - ако полицията си вършеше работата и не слугуваше на политически еднодневки, както и ако вместо да пазят на пълчища циганите, полицаите работеха превантивно и по предназначение, по селата нямаше да има такива издевателства над баби и дядовци и изобщо лавинообразно нарастване на цигански своеволия и престъпност. В голяма степен, полицията ни е много, но за сметка на това - неефективна И защото любимите ни "управляващи" пълнят с кадри такива формирования, които да ги пазят от народната любов. А на самия народ - м...та му! Поправете ме ако греша, но по времето на "комунизма", както се изразяват някои по-малограмотни люде, защо нямаше такива полицейски формирования? Или ако е имало, защо нямам спомен да са били българския народ?...
  • 10 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    За съжаление заключението ти е болезнено вярно и показва цялата посока на държавната политика в момента ориентирана към циганизация, турцизация и съсипване на държавата защото все пак някой е изпратил там полицията с определена задача и те просто я изпълняват
  • 11 head2head

    1 0 Отговор
    http://frognews.bg/news_81988/Kak-legendarniiat-gen-CHochoolu-napada-Stolipinovo/
    Прочетете как е било
  • 12 Бай Кольо

    2 1 Отговор
    Липсата на държавност в страната , води до АНАРХИЯ....Гнева на народа трябва да се насочи в правилната посока !!!
  • 13 Гьобелс

    2 1 Отговор
    В Странджа Сакар има много място за тези мургавите!Под конвой и там заградени с бодлива тел и караул с автомати Калашников на предпазител!
  • 14 БЪДЕЩЕ

    2 1 Отговор
    НЕ НЯМА ЧОВЕК КОЙТО ДА ГИ ОПРАВИ, ДЪРЖАВАТА НЯМА ВЛАСТ НАД ТЯХ.
    НЕ ИСКА ДА СЕ ЗАНИМАВА С ТЯХ, ИСКА САМО ДА ГЛОБЯВА НАС МИРНИТЕ ГРАЖДАНИ, ЗАЩОТО НИЕ ПЛАЩАМЕ И МЪЛЧИМ, А С ТЯХ НЕ МОЖЕШ ДА СЕ РАЗБЕРЕШ ПО НИКАКЪВ НАЧИН!
    АЗ се скъсвам от работа и обикалям квартирите, а те в която свободна къща видят се настаняват, или си дигат къщи (палати) без никакви разрешителни.
    Искам всички да сме равни!!!
    Това е дискриминация и трябва да се сезира европейската комисия!
  • 15 Роман Ценов

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Дядо поп":

    Правилно.
  • 16 ИСТИНАТА

    2 1 Отговор
    Братята роми като нямат пари и жилища защо раждат по 10 деца?
    Трябва да се забрани това, затова стават престъпници, нито учат нито имат възпитание, тичат в калта и се бият с колове и хвърлят с камъни по хората и после какви да станат, и аз исках да не уча и да тичам по улиците ама няма как да стане.
    Къде са институциите да ги питам защо тези деца на 5-6години могат да тичат голи по улиците да ги удрят коли по главните улици и т.н.
    Защо раждат толкова много деца?
    Ние събираме и работим да отгледаме 1-2 деца с големи мъки.
    Има конституция която задължава всеки Българин да учи, защо тях ги не лови?
    Не може да нямаш пукната пара и да имаш 5 деца!!!

    Коментиран от #25

  • 17 999

    1 1 Отговор
    Българите блъскат цял живот и плащат непоносими данъци и такси за да могат полиция и политици да получават заплати, и какво вместо да пазят народа от тази зган те ги защитават и пазят е ми тогава да спрем да плащаме и да си взимат заплатите от циганите.Опустошиха северозападна България ,убиват възрастни хора за два лева, където се заселят са като чума, всичко опустява и се разграбва, но господа политици, полицай и прокуратура писна ни и чашата започна да прелива и тогава и вие и циганите ще видите кон боб ядели.Много скоро.
  • 18 мъжкар

    1 0 Отговор
    Доста коментари повечето верни но само до някъде.Не слагайте всички цигани под общ знаменател защото уверявам ви колкото и да ви се струва невероятно много от тях работят и се опитват да живеят по нормалния начин.Друг е въпрос че болшинството от тях са такива но както при тях така и при нас има черни овце.Както бях писал и преди не са виновни те виновна е НАШАТА ДЪРЖАВА ЗАЩОТО ПРЕДИ 40г имаше един човек който условно всички го наричаме бай ТОДОР.Та този същия човечец защо по негово време циганите не бяха такива ами поради две причини първо имаше контрол над тях и второ много от тях имаха професия макар и най-примитивна и работеха.Така че колкото и да ругаете тука и да псувате проблема с циганите ще го има докато държавата ни е на това дередже зада се справим с този проблем трябва да да насочим ругатните към ДЪРЖАВАТА и да ОПРАВИМ първо нея а после тях иначе уверявам ви че няма да стане така с това озлобление което умело ни се насажда да се противопоставяме българи срещу цигани без въобще да се огледаме и да приемем факта че и ние и ТЕ сме от една и съща страна на барикадата а ония горе имат интерес от такова противопоставяне защото така отклоняват нашето внимание от съществената част.
  • 19 македонец гост в БУЛГАРИА

    1 0 Отговор
    ТОВА НЕ СА ПОТЕСТИ,ТОВА Е АНАРХИА,КОИ ИМ ДАВА ПРАВО ЦИАЛА АРМИА УЖ ПРОТЕСТИРАЩИ ,А ОЗЛОБЕНИ БГ ГРАЖДАНИ НЯМАЩИ СТРАХ НИТО ОТ ПОЛИЦИА ,НИТО ОТ БОГА ГОТОВИ ДА РАЗКАСАТ ЧОВЕК. ДА НИЕ СУЩО СТАЧКУВАМЕ ,НО ЗА КОРУПЦИА,ЗА ПОДОБУР ЖИВОТ...АЗ НЕ ПРАВДАВАМ ПРЕСТУПНИЦИТЕ,АЗ НЕОБИЧАМ АНАРХИАТА. АЗ ИЗКАМ НЕДОВОЛСТВОТО ДА Е ПРЕД ПАРЛАМЕНТА ,НА ПЛОЩАДИТЕ.ЗА ИДЕАЛИ ГИНАТ БУДАЛИ

    Коментиран от #26, #28

  • 20 K77К

    1 1 Отговор
    Всяко чудо за три дена в тази ''държава''!
    И този случай ще се забрави и пито-изпито.
  • 21 Plodviv

    0 1 Отговор
    Абе то три дни, три дни и току виж в един момент стане три пъти стомна за вода или култовото "айнц цу айнц, цу цвай..." То и в Украина два месеца по-рано никой не можеше и да предположи какво ще се случи и видяхме какво стана. Трябва ни български Орбан или Путин.
  • 22 бай Димитър

    0 0 Отговор
    Зад всеки цигански произвол и безнаказаност стоят БЪЛГАРИ от политическия елит и институциите СЪД , ПРОКУРАТУРА и ПОЛИЦИЯ ! Кой ли ни е крив тогава и що виним циганите , че ни бият, обират, колят и убиват ??? Не сме ли ний стадо без пастир и кучета, а ???
  • 23 Мемфиска

    0 0 Отговор
    Зад ДПС стои ДС и БСП, а парите идват от СССР!
  • 24 Vasik Atanasova

    1 0 Отговор
    АЗ МИСЛЯ ЧЕ ТОВА Е ПОЛИТИЧЕСКА ИГРА
    СРЕЩУ БОЙКО
    ЗАГУБЕНА НАЦИЯ СМЕ САМО КАТО ИМ ВИДИШ ОБЛЕКЛОТО
    ВСИЧКИ С АНЦУЗИ ИЗЛЕЗЛИ НА ПРОТЕСТ
    ТОВА Е ПЛАТЕН ПРОТЕСТ ВСИЧКИ ГО ЗНАЕМ
  • 25 Vasik Atanasova

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "ИСТИНАТА":

    МИ ТЕ ОТ ТЯХ ЖИВЕЯТ ЗАЩО СЕ ЧУДИШ
    А АКО ГИ РОДЯТ ВЪВ ФРАНЦИЯ ОЩЕ ПО ДОБРЕ
    ЖИВЕЯТ ОТ ДЕТСКИТЕ ТОВА Е
  • 26 Мишка

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "македонец гост в БУЛГАРИА":

    Анархия ли? Ще говориш ли за анархия когато пребият детето ти или когато нападнат родителите ти? И след всичко това, полиция и прокуратура се правят на ни лук яли ни лук мерисали.Тогава ела Ми говори за анархия.Защото и Аз Съм анархист като тия хора.Но не, тогава ще се молиш тия анархисти да са зад теб и да те подкрепят.Защото с това правосъдие и тая полиция за сега това е единствения начин за намиране на възмездие и озаптяване на самозабравили се идиоти.Това е единствения начин да се покаже и на институцийте, че ако те не заработят и не си вършат работата,тогава народа ще свърши тяхната работа, като след това, те са следващите пометени.
  • 27 грозен

    0 0 Отговор
    За това са виновни крадците на фондовите пари за циганите, е тия лидерът на „Евророма” Цветелин Кънчев, общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера и небезизвестният депутат от ДПС Александър Методиев (известен като Бат Сали).
  • 28 Коча

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "македонец гост в БУЛГАРИА":

    Ти Индианец ли си ,че пишеш така бе?Дано един ден и твоите деца да ги намлатят така,че да не си ги познаеш и тогава пак , ще ми кажеш какво мислиш за анархията!
  • 29 Помогнете

    0 0 Отговор
    Елате в Горно езерово м...лите влизат по обяд при бабичките и им изяждат хляба и манджата .Помоооощ......
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове