6 Май, 2016 11:27 12 703 24

Грандиозен военен парад в София (Снимки)

  • парад-
  • гергьовден-
  • грандиозен
Грандиозен военен парад в София (Снимки) - 1
Снимки: БТА

Стотици хора се събраха на площад "Александър Първи" в столицата да наблюдават най-мащабния военен парад от години. В парада участваха 1300 военни - 9 блока от всичките въоръжени сили. 35 единици бойна техника, 12 самолета. По бул. "Цар Освободител" преминаха танк Т-72, пускови ракетни установки С-300, бронирани машини, гаубици... В небето над столицата прелетяха МиГ-29, Су-25, вертолетите Ми-17 и Кугър.

Тази година за първи път хората можаха да видят бронираните автомобили "Пустинна котка", ракетния комплекс "Точка", вертолет "Пантер" и бронираната машина "Командо селект". 
Бойната техника и представителните блокове преминаха под звуците на Гвардейският представителен духов оркестър.

Водосветът на бойните знамена и знамената светини започна в 9 ч. пред паметника на Незнайния войн.

Ритуалът, посветен на християнския празник Гергьовден, който се чества като празник на Българската армия, отслужи Негово светейшество патриарх Неофит.

Патриарх Неофит посочи в словото си, че с името на Св.Георги на уста и с името Христово в сърцето българският воин е печелил не малко славни битки, прославяйки така не само себе си, но и светеца победоносец и най- вече този на когото се уповаваше - Господ Бог. Българският патриарх поздрави за празника с молитва Бог да даде на православния ни народ и на цялото христолюбиво войнство победа над враговете и да укрепи страната ни с постоянен мир и благословение.

Грандиозен военен парад в София (Снимки)

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев прие строя на почетния караул, след което поднесе венец на Паметника на Незнайния воин.

Грандиозен военен парад в София (Снимки)

В 10 часа започна традиционният военен парад за празника на площад "Княз Александър Първи". Командващ бе командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев.

"Нашата история е богата на примери как народ и армия отстояват самостоятелното съществуване на българската държава. Хиляди са имената на българските воини и военачалници, записани в пантеона на българската бойна слава", каза президентът пред хилядите военнослужещи.

В словото си Плевнелиев заяви, че изграждането на съвременна и боеспособна армия, която да гарантира националната сигурност на България, е основен приоритет на страната ни и трябва да бъде доведено до успешен край. 

Грандиозен военен парад в София (Снимки)

По думите на президента днес мирът и свободата са поставени на изпитание, защото „за първи път след Втората световна нивото на сигурност е толкова ниско – има фундаментални различия по ключови въпроси от международния ред”.

Грандиозен военен парад в София (Снимки)

България стои добре на фона на кризите в региона, но трябва да бъдат подкрепени усилията на политическото и професионалното ръководства на армията за нейната модернизация, смята върховният главнокомандващ.

Премиерът Бойко Борисов, който беше сред официалните лица на военния парад на площад "Александър I", поздрави българските военнослужещи:"Днес отбелязваме Деня на храбростта и Българската армия, както и почитаме Свети великомъченик Георги Победоносец. Честит празник на всички храбри и смели българи и на тези, които носят името на светеца-мъченик. Бъдете живи, здрави и смирени!", написа Борисов във фейсбук.

Парадът бе открит от вертолет Ми-17 с българското знаме.

Грандиозен военен парад в София (Снимки)

За първи път от 2009 г.  насам в парада се включи техника на Сухопътните войски, на Зенитно-ракетните войски на Българската армия и на Военната полиция.

Грандиозен военен парад в София (Снимки)

На жълтите павета минаха танк Т-72, 122-милиметрова самоходна гаубица "2С-1"- "Гвоздика", бойни машини на пехотата, бронетранспортьори, зенитно-ракетни комплекса "ОСА" АК, 152-мм оръдие гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън БМ-21 "Град", тактически ракетен комплекс "Точка", пускови установки от зенитно-ракетни комплекси С-300 и С-125. и др. За първи път пред широката публика ще бъде показан бронираните колесни машини "Commando select".

Грандиозен военен парад в София (Снимки)

Над площада, в различни формации, преминаха вертолети Ми-17, "Кугар", "Бел-206", военно-транспортни самолети "Спартан" и Ан-30, учебните самолети "Пилатус" и L-39ZА, както и бойните самолети МиГ-29 и СУ-25. За първи път над София прелетя и вертолет "Пантер" от Военноморските сили.

Грандиозен военен парад в София (Снимки)

Денят на храбростта и празник българската армия се отбеляза тържествено още в градове Варна, Бургас, Хасково, Плевен, Горна Оряховица, Чепеларе, Белене, Шумен, Ямбол. 

Грандиозен военен парад в София (Снимки)
Снимки: БТА


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 lz ПЛОВДИВ

    1 4 Отговор
    bravo
  • 2 Ник

    4 3 Отговор
    Нищо грандиозно нямаше, даже напротив! Това бе парад на трагедията. Когато извадиш на военен парад учебни самолети, няколко автомобила на жандармерията и Т 72 говори, колко е плачевно състоянието.
    Боли ме!
    Когато аз служих имахме над 200 самолета, ракети СС23 и армия и запас, с които биха се съобразили висчки противници
    Сега - Трагедия
    Това не беше парад, а курбан

    Коментиран от #6

  • 3 по темата

    3 2 Отговор
    Не грандиозен, а Коматозен за Българската армия е този парад, на който един палячо сложен от не по-умна мутра там, се изживяваше като истински "главнокомандващ", без да знае човечето, че е на мушка, а самото то ще натисне спусъка, който ще му вкара малко въздух в вакума обитаващ пространството в черепната му кутия.
  • 4 ремус

    3 4 Отговор
    Браво. Беше много добър парад. Радвам се че имаме въоръжени сили и достойни българи, които да бранят родината в тези трудни времена. Поклон към българските военни.
  • 5 неутрален

    4 2 Отговор
    Ало журналистката, трябва да се срамуваш, че на тази пародия ти си сложила такова гръмко име "Грандиозен" много лошо говориза теб, че явно са ти платили да напишеш това или това ти е критерия за грандиозност. Ти знаеш ли, че в армията имаше 200 самолета и 1200 танка, а за армията да не се говори. Срам и позор, че в 21 век това ни е грандиозното. Скрийте се слуги на управляващите. Оставаше да похвалиш и социоложката, че е допринесла за тази грандиозност. Такива журналя е по-добре да мълчат, а след това се сърдят, че хората не ги зачитат, е има защо.
  • 6 Чукча

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ник":

    Мислих да гледам така наречения парад,но като видях как Пл..ню върви не в крак с оркестъра и се покланя наляво и надясно като паля.о,си казах-до тук с мен.Това не парад, а пародия.Аз самият съм участвал в няколко парада и съм изпитвал гордост от това,но тогава имахме армия и техника от която се плашеха и съобразява с България.А сега какво е- няма боеспособни поделения готови да защитят страната,а някакви мутанти,които мислят само за мисии където да изкарат някой лев.Държавата не може да се защитава от печалбари. И не ми говорете за патриотизъм,защото такова животно няма.Господи,защо се отказваш от нас,защо ни оставяш на разтерзание.
  • 7 незнайко

    5 2 Отговор
    Нали сме членове на НАТО, защо всичката техника е руска? Нали за нищо не ставала? С този грандиозен парад се издъниха, по отношение на НАЦИОНАЛНАТА НИ ОРИЕНТАЦИЯ която ни проповядват.
  • 8 Бай хой

    2 3 Отговор
    ПАРОДИЯ от началото до края. Партизанска колона тип "индианска нишка" с техника от преди половин век. Преди 35 години служихме на същата техника и тогава тя бе наистина боеспособна. Времето ли е спряло? По скоро ни управляват малоумни крадци.

    Респект за БНТ. Бяха с една идея по-добри от отразяването на пълното слънчево затъмнение. А водещите бяха върха. Единият охранен а другият се хилеше като на цирково представление.

    Срамувам се от този жалък пасквил. Това ли е нато или само нас докараха до това жалко положение.
  • 9 Neiko Neikov

    2 0 Отговор
    освежена стара техника...
  • 10 кроко

    2 3 Отговор
    Стига мрънкате, бе! Всичката изправна техника в Българска Армия барабар с половината личен състав (буквално) ви минава на крака да я видите и вие пак недоволни! Че и световно величие като сър Мистър Бийн лично дойде да почете тази пародия!

    Коментиран от #12

  • 11 Ярослав Станчев

    3 0 Отговор
    Честит празник на всички служили в редовете на Българската армия.А на тези,които не са служили ще кажа,дано да доживеете да върнат казармата,че от лошо по-лошо ще ви чака иначе.Както казва един мой приятел,служил граничар-докато ни има нас,дето сме се клели под бойните знамена,ще има кой да пази род и Родина.А когато и нас вече ни няма,дано Господ и Русия да са ни на помощ.
  • 12 Гена

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "кроко":

    Браво! Истината понякога не е само тъжна, но и върши работата на хубав виц.
  • 13 Монго

    2 0 Отговор
    Големо нещо. При вида на армията ни китайците са започнали да строят втора стена...
  • 14 ЕДИН ДЪЛБОКО РАЗОЧАРОВАН БЪЛГАРИН ОТ ВСИ

    5 0 Отговор
    Това парад ли е? ЖАЛКА РАБОТА. И на това армия му казват. Излезли 50 човека да маршируват и армия било. ЖАЛКААА, ЖАЛКА РАБОТА. А ни убеждаваха, каква "модерна и боеспособна армия" ще имаме и съкращаваха, съкращаваха, съкращаваха докато накрая остана ето това, което виждаме. Е къде е модерната, армия, къде е боеспособността и ????? Те хора нямат да изпратят на южната ни граница да предотвратяват навлизането на всякакви чалми и поради това използват полиция. А, къде се е чуло и видяло полиция да пази границата??? Няма такъв цирк. Няма такава държава. То всъщност и държава вече няма има само една територия. Държава имаше, когато имахме около 300 000 армия и то много добре въоръжена за времето си. Имахме и ракети СС-23, които националните български предатели нарязаха и унищожиха, за да угодят на турция и ФАЩ, имахме и танкове, които по същата причина подарихме повтарям подарихме незнайно, защо на Македония, които не само, че не са ни благодарни ами дори безспирно ни плюят и мразят. Имахме и самолети. А сега, какво имаме ??? НИЩО ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО. Нито въоръжение, нито боеспособна армия. Нищо нямаме. Ето тези, които минаха на парада ги използват да ходят по мисии да защитават чужди интереси. Те са просто едно пушечно месо и нищо повече. Там не защитават български интереси, а чужди такива. В такъв случай, защо тази шепа хора, които някой наричат армия не стои на територията на България, а ходи по света незнайно, за какви цели и чии интереси??? Нали армията ни е да отбранява страната от външни врагове и нападение. Като се намира на мисии извън България как ще изпълнява своите задачи ??? ЦИРК И ПАДЕНИЕ.
  • 15 колониална биологична единица

    2 0 Отговор
    В небето прелетя и нашата нова ескадрила самолети СТЕЛТ,които са невидими,за това и не ги видяхте,а ефекта с показването на старата 30г. техника,цели това ,руснаците да са забравили вече за нея ,и да са я помислили за нова секретна натовска техника.Сега ужасените руснаци копаят подземни бункери ,в които ужасени да се крият.И разбрахте ли сега цялата грандиозност на парада.Руснаците за деня на победата изкараха 1% от военната си техника,а ние сме извадили сели 5% от нашата ,с което ги водиме с цели 4% по думите на военният експерт.Боже с коя ръка да се прекръстя от радост и умиление.
  • 16 брадва медия

    2 0 Отговор
    Няма що, много грандиозно! Знаете ли преди колко съветска техника имахме, като бяхме съветска колония?
  • 17 Българин

    3 0 Отговор
    Ние сме единствената държава която на военния си парад от 1500 души е показала напълно цялата си армия..Мисля, че дори държави като Андора, Ватикана, Латвия, Литва и т.н.На Русия военния оркестър е от над 1000 души, колкото нашата цяла армия..Добре, че правя ремонт вкъщи и не можах да отида на парада, защото като четох какви глупости е говорил онова същество "президента", нямаше да се сдържа да не го разпсувам на висок глас, така че да ме чуе и щяха да ме арестуват..
  • 18 факт

    3 0 Отговор
    Техниката ни е повечето остатъци от соц. въоръжението, а то бе 99% съветско. Сега сме окрадени от олигархията и техните пионки на постовете навред и няма как да се закупи нова техника особенно пък НАТО-стандарт, където е и по-скъпа като цени. Даже за 27 години не купиха нови Грипени на авиацията, а профукаха милиарди за бонуси на генерали, политици, чиновници. Това е "грандиозен" парад на фукарията тук, показващ колко зле ни е армията като финанси. А превеликият ни фукарящ се Рамбо начело за Министър още с третото си скачане на власт ни подлъга - каза, че нямало да вдигат данъците, а тайничко общинарите поне тук ни ги раздуха с 60%. така, че каквато властта, такъв и народа и армията му. Например, голяма част от парите на винетките, отиват за реконструкция на префуканите магистрали на Рамбо. А вместо да накарат строителите, сами да оправят некачественното покритие, те налива още от държавните данъци за да ги ДОФИНАНСИРАТ, като явно са техни обръчи, иначе нямаше да са толкова усърдни... Както казват опитните експерти - ако искаш най-лесно да крадеш, хвани се със строителство на общественни поръчки! Да вземем и наливането в храмове, джамии и какво ли не, като градинки и други второстепенни неща - милиарди се наляха, а и окрадоха доста, за такива напълно вторични за човека неща. Направиха се много стадиони по селата, където населението е емигрирало измряло, състарено - напълно ненужни. А същевременно ако поискаш пари за овцеферма на село, префукащият се Рамбо-Боце Велики и неговата лична гвардия гърбави, няма как да ти отпусне, ако не си ТЕХЕН човек или не обещаеш голямо връщане на пари към отпускащите... Затова, няма и армия - да има някаква си там мижава като численност, от неяя съвсем малко е добре въоръжена.. Но няма нищо общо с онова, което можеше да бъде, ако ги нямаше тия "оправячи" от десетки години - гербери, депесари, бесепари, достовци, седесари и останалата паразитна сбирщина навред. Така, че наистина е грандиозен парада, но грандиозен на трагедията ни. Но да се надяваме да оцелеем и с това. Съмнява ме, с такъв подход на законодатели-правосъдие-общински чиновници-Полис и какво ли не тук? Но надеждата е като вярата - все е нейде напред.
  • 19 ккккк

    0 1 Отговор
    Това имаме това показваме.Бях на парада и ми хареса.Служил съм 1988-1990год и верно бяха същите машините но какво от това.Целта е не да се покаже мощ а това че Българската Армия я има независимо от драстично орязаните средства.
  • 20 909 БЪЛГАРИЯ

    1 0 Отговор
    До коментар 14. ЩЕ ТИ ОТГОВОРЯ СЕГА КАКВО ИМАМЕ ! ИМАМЕ ЕДИН ГОЛ Х,..!!!!! И ПРОДАЖНИ НЕГОДНИ ПОЛИТИЦИ !
  • 21 Българин

    1 0 Отговор
    Плана е, Турция да отстъпи територия и да се направи кюрдска държава, а като компенсация ни получават нас и ставаме Турция..Много хора предполагам, че ще ми се изсмеят, но може да ми се обадят след като се случи..

    Коментиран от #23

  • 22 факт

    2 0 Отговор
    Гледах по телевизията парада. Най-тъжното, от всичко бе, че и Главнокомандуващият ни ел Президенто и маршируващите армейци бяха толкова тъжни, като че ли отиваха на разстрел, а не на парад? Това почти ме разплака...никога не бях виждал толкова тъжно празнуващи хора, сякаш бяха на погребение, а не на парад. Аз затова не ходих - някак си като видях цели редици начело на парада, които ни загробваха десетилетия и ми се отщя дори да ида, камо ли да празнувам... Някак си не си представям оправянето на България и нас и БА с персоните, на трибуните там, които от десетки години лъжесоциализъм и лъжепазарна демокрация ни мачкат. Стана ми толкова тъжно, че заплаках. И от това саксиите ми бяха напоени. но явно Господ е още по-тъжен, понеже тук заваля дъжд якоооо. Явно е гледал и той парада и се е разплакал от "грандиозният" ни парад. Аз поне не видях усмихнат армеец там, всички бяха намусени, като че ли маршируват пред дулото на автомат. Добре, че бяха дечата, че дадоха малко оптимизъм като настроение. Иначе за техниката показа се, но това не ми вдъхна вярав вутрешният ден. И атомна бомба да бяха показали, с такива власти, нямаше да вярвам и на днес, камо ли на утре. Някакви си терористи убиват и ограбват хорица безнаказано, а тези грандиозни власти ги носят на ръце на пиедестал? Това вече граничи с държавен садо-мазохизъм. А ние явно сме садо-мазо като народ.
  • 23 Бог

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Българин":

    Каквито и планове да имат юро и другите глобалисти на земята и в космоса, то всеки план е предпоследен. Да си представим че Тюркай окупира България? Вместо да ни върнат глобалистите териториите отнети при раздаването им на други държави, без дори да ни питат, те ни орязват и още? Тогава ще вали дъжд 10 години. Териториите и континенти ще потънат. Това ще зарадва мафиозо много. малцината скрити извънземни под бази и други може да оцелеят, но едва ли тюрските власти ще са от тях? След което ще започне такъв масов глад, щото и животни и ГМО и растения няма да оцелеят, че окупаторите ще са твърде "щастливи" да си смучат червата от глад. Нищо че ще си имат много нови държави. Но когато океана размие границите държавите ще отпаднат и окупаторите ще се чудят на коя подводница или кораб да се приютят. А и тях нема да ги има, понеже и атомни да са, няма вечно да плуват я? Едва ли ще стоят 10 години без гориво? После, юромафиотите и останалите ще се покаят качени на някой кораб и ще молят Господ за прошка. но прошка повече нема да има - казано е много пъти в Светото писание - Не пожоелавай на ближният си, ни жената, ни земята, ни къща и ниви, ни ....! Не кради! Не лъжи! .... А тези прегрешили човечета си мислят, че те ще определят нещата тук вечно? Е, човек предполага, Бог разполага! П.П.: Щях за забравя... Това е само една хилядна от неприятните изненади за онези, които се смятат за богове и определят промяната на границиге и преразпределят живота на хората тук. Има и някои чуждопланетни пришълци, има и много човеци. Но едва ли биха се радвали на това, което ще стане, ако не спрат да прекрояват света по своят интерес и мачкайки народи и държави. А за България, тя един ден ще си върне териториите отнети и от онези гарделивци, които без да я питат и орязаха териториите. Дали сами ще и ги върнат или ще бъдат наказани заради греховете им и пак ще ги върнат, това е въпроса в бъдеще? Но не спрат ли да крадат и рушат, очакват ги много неприятни изненади. Няма други богове освен Един Бог. Аз съм само един от неговите гласове от космоса. Глас, но доста влиятелен. Толкова влиятелен, че и сам мога да приведа наказанието над грешните в дело. Да се надяваме да не се наложи. Затова, нека грешниците се покаят и спрат! Амин!
  • 24 Противотанкист

    2 0 Отговор
    Какъвто майтап ни е главнокомандващият такъв ни е и армията!
    Защо не мина на парада и дивизиона с прашки!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове