Last news in Fakti

25 Май, 2016 09:59 980 2

Нелегалните мигранти у нас намаляват

  • граница-
  • охрана-
  • нелегални-
  • мигранти-
  • намаляват

Имаме готовност да променим организацията по охрана на границата, посочи вътрешният министър

Нелегалните мигранти у нас намаляват - 1

Споразумението между България и Турция за реадмисия на бежанците е друг документ, извън условията на общата декларация между ЕС и Турция.

Внимателно следих изявлението. Турция поставя условие, че ако нейното изискване за визовата либерализация не бъде прието, ще има суспендиране на документи, европейски, но без да се пояснява дали става въпрос и за двустранните споразумения. Съдейки по изключително конструктивния диалог, който сме имали в последно време с турската страна, надявам се това да не се случи.

Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" вицепремиерът Румяна Бъчварова. В новото турско правителство не е сменен министърът на външните работи, което е знак за продължаване на политиката, коментира тя.

Не бих казала, че има преки рискове, но следим ситуацията и имаме готовност да променим организацията, която имаме по охрана на нашата граница. Да не забравяме, че изграждането на защитното съоръжение е към своя край, а то само по себе си е една изключително добра защита.

Бъчварова припомни, че по темата за охраната на границата вече е изградено добро сътрудничество и с армията. Предстои за охраната на границата да бъдат и постоянно назначени служители на Гранична полиция, което ще доведе до намаляване броя на командированите служители  на МВР, допълни тя.

Като цяло, общият брой на установените нелегални мигранти е с около почти 30% по-нисък, отколкото беше миналата година.

Ставащото в Идомени е резултат от политиката на Гърция да не оставя на едно място големи групи мигранти. На практика Балканският маршрут е затворен към този момент, но процесът може да се обърне, а хората търсят път към Европа през най-уязвимите точки на защита на външните ѝ граници, допълни министърът.

Законът за МВР вероятно ще влезе за първо четене в зала идната седмица, коментира Бъчварова:

Ако се гласува при първото разглеждане, след това започват дебати, предложения между първо и второ четене. Става въпрос за закон, възможно е да има добри предложения в него. Готова съм да обсъждам всяко едно от тях в името на това да създадем условия за по-добра организация на работата в МВР, за повече законови възможности за работа на ГДБОП... Няма да се откажа от това да довършим реформата по начина, по който се уреждат трудовите правоотношения на служителите в МВР,  за да можем да подредим и структурно Министерството.

Бъчварова изрази мнение че Антикорупционният закон е "необходим и трябва да бъде гласуван".

В момента това е така, защото това е най-голямата група, която ни е партньор, каза вицепремиерът в отговор на въпрос дали Патриотичният фронт се е превърнал в най-важния коалиционен партньор на ГЕРБ и уточни:

Все пак има една група от Реформаторския блок, за която ни е трудно да кажем дали още е в коалицията или не е – според тях не е, но не е излязла от групата.

Когато съставихме това правителство и това мнозинство, имаше общо разбиране, че заради широкия формат на тази коалиция всеки партия може да гласува в рамките на своето политическо виждане. Същото се отнася и за депутатите на останалите парламентарни групи. Това е нормалната среда на парламентаризма – да се подкрепят предложенията по същество, когато имат основание.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Goro Lafchi

    1 0 Отговор
    Те българите не искат да остават тука, та мигрантите ли.
  • 2 възмутен

    0 0 Отговор
    Докато някой протестираха срещу готвените промени съсЗИДЗМВР другитестрахувайки се да не загубят част отсоц.придобивки набързо се пенсионирахаче дори и осъдиха МВР зазабавеното им изплащане на обезщетенията.Сега тези именно се явяватна обявените конкурси за овакантените от тях длъжности.Това са лоялните и мотивирани кадри въвведомството.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове