Last news in Fakti

25 Май, 2016 15:38 974 0

Генералният директор на БНР отвръща на СЕМ

  • бнр-
  • генералният директор-
  • отвръща-
  • сем-
  • янкулов
Генералният директор на БНР отвръща на СЕМ - 1
Снимка: БНР

Генералният директор на БНР излезе с декларация от Управителния съвет. Ето и пълният й текст:

"Председателят на Съвета за електронни медии госпожица Мария Стоянова за пореден път демонстрира забележително непознаване на Закона за радио и телевизия, като същевременно продължава да проявява склонност към разчистване на лични сметки, чрез манипулиране на административните правила, описани в ЗРТ.

Въпреки че не присъства като задължение в ЗРТ, съгласно чл.16 от Договора за управление, сключен между СЕМ и генералния директор на БНР, последният следва да ПРЕДОСТАВЯ  на всеки шест месеца на СЕМ отчет за дейността си. В кореспонденция между нас беше уточнено, че последният отчет ще бъде предоставен на 20 май 2016г. Поради продължили по-дълго изследвания на генералния директор на БНР, отчетът не беше занесен и представен в СЕМ лично от генералния директор на БНР на указаната дата /задължение, което не фигурира никъде в нормативната база/, но беше своевременно входиран в СЕМ, заедно с придружително писмо, в уговорения срок.

Ето защо изненадата ни беше голяма, когато на 20 май 2016 г., след обяд, г-ца Стоянова разпространи невярно изявление пред медиите по повод ПРЕДОСТАВЯНЕТО на отчетния доклад на БНР за периода юни 2013 – май 2016 г.

Твърденията на Председателя на СЕМ в разпространеното прессъобщение на 20 май са, че :„ днес в ранните следобедни часове в  СЕМ пристигна писмо, съпроводено с болничен лист за деня. Този факт лишава регулатора и обществото да се запознае с отчета за програмната, технологична и финансова дейност на БНР, която се извършва със средства от държавния бюджет.“

Както посочихме по-горе, това изявление категорично се разминава с член 16 от Договора на Генералния директор за управление!

Член 16 гласи:“Генералният директор ПРЕДОСТАВЯ на 6 месеца отчет за дейността на БНР, като същият се оповестява публично“ .

Не съществува каквото и да е изискване Генералният директор и членовете на УС да присъстват лично при предоставянето на отчета и в този смисъл: отчетът бе предоставен в срока, указан от СЕМ и едновременно с това бе публикуван на сайта на БНР, като по този начин се даде възможност, както на СЕМ, така и на обществото да се запознае с него.

Недоглеждане, манипулация или просто неправилен прочит, чрез който г-ца Стоянова заменя думата ПРЕДОСТАВЯ с ПРЕДСТАВЯ!

В същото прессъобщение, публикувано с подписа на Мария Стоянова, съществува и призив към Управителния съвет на БНР да си подаде оставката. Този призив издава вероятна амбиция за административна намеса на регулаторния орган в дейността на Радиото.

Законът за радиото и телевизията е предвидил ясни и конкретни правомощия на Съвета за електронни медии. За разлика от правомощията по отношение на генералните директори, които избира, по отношение на Управителните съвети правата на СЕМ се ограничават до: ”утвърждаване”. Следователно т.н. призив на СЕМ към УС на БНР да подаде оставка е над и извън правомощията, разписани по закона.  Превишавайки правомощията си, може да се приеме, че регулаторът неправомерно прилага закона, като така формира превратно упражняване на власт.

Непознаването на закона, своеволното му прилагане и правно неоснованото действие на СЕМ се доказва и от факта, че е използвана формата призив, която не е уредена и разписана в ЗРТ. По същия начин разчитаме и финалната част на призива, в която той се обосновава с крайно смущаващото и правно необосновано изречение: „Поради ограничените правомощия на СЕМ, съветниците призоваха УС на БНР да подадат оставките” !

С настоящата декларация искаме на първо място да припомним основното задължение на СЕМ, посочено в ЗРТ, което е, че „в дейността си той се ръководи от интересите на обществото, защитава плурализма и свободата на словото и информацията и независимостта на електронните медии“ и изказваме тревогата и несъгласието си с горепосоченото поведение на ръководството на СЕМ, което според нас е съществена пречка за отстояването на основните задължения на регулатора.

Управителен съвет на БНР

Генерален директор на БНР"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове