Last news in Fakti

26 Май, 2016 21:59 3 876 8

КЗК глоби eMAG с над 4,6 млн. лв.

  • кзк-
  • глоби-
  • emag

Санкционирани са и две издателства

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби с над 4,6 млн. лв. собственика на eMAG - „Данте Интернешънъл“ СА, Румъния и две издателства за нарушения при рекламни кампании, съобщиха от комисията.

КК установи извършени нарушения от страна на „Данте Интернешънъл“ СА, Румъния (eMAG) при провеждането на рекламните кампании:  „Черен петък“ (28 ноември 2014 г.), „Emag – Най-лесния начин да поръчаш – Най - сигурния начин на доставка - Милиони начини да се зарадваш” (3 - 24 ноември 2014 г.), „Две години eMag.bg” (8 декември 2014 г.).

Комисията установи и нарушения, осъществени от „Данте Интернешънъл“ СА съвместно с „Хеликон“ АД, в рамките на кампаниите „Черен петък“ (28 ноември 2014 г.),  „Революция на цените“ (17-19 февруари 2015 г.), „Crazy days“ (19-21 май 2015 г.) и „Ловци на намаления“ (14-16 юли 2015 г.), както и нарушения, осъществени  съвместно с „Колибри“ ООД в рамките на кампаниите „Революция на цените“ (23-25 юни 2015 г.) и „Crazy days“ 24-26 март 2015 г.  

За установените нарушения Комисията наложи имуществена санкция на „Данте Интернешънъл“ СА общо в размер на 4 657 779 лв. Санкцията е изчислена като процент от размера на приходите от продажби на дружеството за 2015 г.

За установените нарушения от страна на другите две дружества Комисията им наложи имуществени санкции общо в размер на 281 552 лв. за „Хеликон“ АД и 17 220 лв. за „Колибри“ АД

Производството е образувано по искане на „Сторе“ ЕООД  с твърдения за извършени нарушения по гл. VІІ от ЗЗК от страна на „Данте Интернешънъл“ СА.

От „Сторе“ твърдят, че потребителите се въвеждат в заблуждение за намалените цени на продуктите с различни послания. Според дружеството в кампанията „Черен петък“ цените на продуктите в този ден са предварително завишени, а след това намалени с отстъпка до 70%. Книгите пък били на стандартни цени. В хода на проучването КЗК конституира като ответни страни по преписката  „Хеликон” АД и „Колибри” ООД- Marketplace партньори на eMAG. 

Според дружеството при промоции условията се определят независимо от eMag от  пазарните партньори. В случай, че партньор реши да предлага отстъпки под „шапката“ на промоционална кампания, той отговаря за комуникирането на условията. При всеки случай обаче потребителите се известяват дали купуват от eMAG или от пазарен партньор.

Дружеството отрича да предлага по време „Черен петък“ продукти с предварително завишена продажна цена.

От „Хеликон“ пък твърдят, че не разполагат с достъп до сайта на eMAG и не могат да въвеждат там информация за предлаганите дружеството продукти. При постигане на съгласие за предлагане на определен продукт, дружеството следва да предостави единствено информация за продукта (снимка, корична цена и наличност), а дружеството няма непосредствено участие при организирането на промоционалните кампании на eMAG. Условията и правилата на промоциите, включително тези, в които „Хеликон“ АД е участвало, са били изработени от eMAG.

„Хеликон“ АД изразява единствено съгласие за участие в съответната промоционална кампания, без за това да сключва отделни договори. 

Дружеството посочва, че при промоции част от книгите, които предлага, са остарели. Така съответните издателства имат интерес такива книги да бъдат реализирани даже и на цена, по-ниска от коричната. За тези книги е посочена конкретна процентна отстъпка от коричната им цена. Друга част са в нормална продажба и по време на кампаниите тези книги се предоставят за продажба на eMAG по стандартните им продажни цени, а добавените рекламни послания, че това са „промоционални“ или „най-добри“ цени, са инициатива на eMAG, като съгласие или одобрение от „Хеликон“ за такова представяне на продуктите не е търсено.

Издателство „Колибри“ пък твърди, че не участва в рекламните кампании на търговците, а провежда собствени промоции на издадените от него книги. От там уточняват, че и рекламната концепция на eMAG за промоциите не е съгласувана с дружеството и то не е взимало никакво непосредствено участие при организирането и реализирането на рекламните кампании.

Комисията установи, че поведението на „Данте Интернешънъл“ СА, „Хеликон“ АД и „Колибри“ ООД  в рамките на описаните по-горе рекламни кампании има заблуждаващ характер по смисъла на чл. 32, ал. 1 във връзка с чл. 33 от ЗЗК по отношение на крайните цени на определени промоционални продукти, съответно за начина на тяхното  формиране и представяне.  

Решението на КЗК подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-десетдневен срок от съобщаването му на страните.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ласков

    0 0 Отговор
    Платена антиреклама!

    Коментиран от #2

  • 2 Решението на КЗК

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "ласков":

    Тя антирекламата е безплатна ако погледнеш каква е цената на продукта в чуждите сайтове и за колко ти го продават в БГ.
    Ама в БГ е всеки ден - Никулден и е пълно с шарани...
  • 3 onq s konq

    0 0 Отговор
    "ГАРАБЕДиБЕНАРЕД" в действие.
  • 4 Тони

    0 0 Отговор
    На някои от продуктите наистина се завишават цените преди кампания за намаления, но има много такива, чиято ниска цена я няма никъде другаде. Много ги е яд, че еМаг продават евтини продукти на крайния потребител. 32' ЛЕД телевизор еЛДЖи за 250 лева, чисто нов таблет за 47 лв. конзола ПС4 с две игри за 599 лв. Къде другаде има такава цена? В интернет е пълно с информация и цени, всеки може да провери.
  • 5 кенефистан

    1 0 Отговор
    На това се вика РЕКЕТ, защото фирмата е Румънска, а прави печалби в България, продава разбира се и много продукти на български фирми, но не цака на политиците и за това ги удрят през ръцете!
    Другите магазини правят същите неща, но тях не ги глобяват, защо ли?
    Защото са на известни мафиоти, опа, политици, наскоро един такъв "патриот" същински Левски, купи една верига, сетете се кой.
    Цялата държава е една прогнила мафиотска тиква.
  • 6 666

    0 0 Отговор
    Рутер на огромна промоция в eMAG беше 75 лв, докато в няколко други сайта се продаваше за 55 лв. От друга страна храната за котки беше наистина намалена драстично. Всъщност на същата цена я взимам от складовете на едро, но тук ти идва на крака с аванта доставка и не губиш време. Просто покрай няколкото продукта на читава промоция, набутват и доста стоки на завишени цени, с надеждата като видим 50% отстъпка да се избием за тях. Едната част от потребителите сверяват часовника си с чичо Гугъл и се отдръпват от този сайт, друга част налитат като невидели "да ударят кьоравото".
  • 7 Гоуст

    1 0 Отговор
    Шишо (техномаркет) и тук се е задействал
    Като хванете една бензиностанция с некачествено гориво и манипулация на колонки и налагате глоби от 50 000 лева, а тука за подвеждаща реклама 4,5 млн. Никой не е опрял пистолет в главата на хората. Всеки сам избира дали да купи или не.
  • 8 ХЕУД

    0 0 Отговор
    Свинчо и тук се задейства. Откакто купи ТМ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове