Last news in Fakti

29 Май, 2016 14:33 1 859 1

Как да се подобри българския туризъм

  • кзп-
  • туризъм-
  • димитър маргаритов-
  • подобри-
  • море

Координацията между институциите и бизнеса ще благоприятства качеството на туристическия продукт в България, смята Димитър Маргаритов, председател на КЗП

Как да се подобри българския туризъм - 1

„Важно е всички институции, които са ангажирани с процеса в България да се предоставя качествен туристически продукт, да изпълняват стриктно вменените им от закона функции. Не бива да подценяваме и необходимостта от това бизнесът да може да самомоделира в някаква степен процесите. Въпросите, които трябва да бъдат решавани, не са само институционални или само на бизнеса – комплексни са, затова именно координацията и диалогът ще помогнат да ги разрешаваме.” Това коментира Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП) в предаването „Събуди се” по Нова телевизия.  

Маргаритов припомни, че през миналия летен сезон Комисията за защита на потребителите е извършила над 3000 инспекции в туристически обекти на територията на Черноморието, при които са съставени около 200 акта за нарушения.  

„Тези резултати са илюстрация на една тенденция да намаляват през последните години нарушенията. Надяваме се, че това е резултат също от засилената контролна дейност и от превенцията, която за нас е много важна, защото когато хората знаят какви са техните права и как да ги отстояват, също води до намаляване на  нарушенията”, обясни ръководителят на институцията.

Основните нелоялни търговски практики в сферата на туризма, които комисията е забранила миналото лято, са свързани с категоризацията. „Търговците се опитват да заблудят потребителите, че предлаганата услуга в даден туристически обект е с по-високо качество, а се оказва, че и по категорийност, и в други аспекти това не е така. Ние следим да няма подобни нелоялни практики. Вече са по-малко тези случаи на фона на предишни периоди, но все още това е едно от най-често срещаните нарушения”, посочи Маргаритов.  

Той допълни, че през миналата година е имало и нелоялни практики от страна на търговци, които са поемали ангажимент и пред туроператорите, и пред крайните потребители, че ще им осигурят чадър и шезлонг на плажа безплатно, а впоследствие не са го направили. Маргаритов изрази надежда, че с предприетите действия, включително и от Министерството на туризма по отношение на концесионирането на плажовете, и със съвместните усилия на контролните органи, случаите, в които хората ще бъдат поставени в такава неприятна ситуация, ще намалеят.

Инспекторите на КЗП са установявали и случаи, при които в менютата в заведенията за хранене цените са били обявявани в евро, което може да заблуди потребителя, че е два пъти по-евтино.

Маргаритов съобщи, че и през този летен сезон комисията ще продължи да контролира стриктно туристическите обекти за наличие на категоризация и дали предлаганите в тях услуги реално отговорят на притежаваната категория. В ресторантите и ол инклузив комплексите инспекторите ще следят за качеството на алкохола. Той припомни, че през миналата година комисията е установила случаи на нарушения, по които е работила съвместно с полицията, и подчерта, че за необходимата ефективност ще се действа координирано и това лято. Проверявани ще бъдат още предоставяните услуги в курортните комплекси и на плажа.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шшш

    0 0 Отговор
    КАТО СРИНЕМ ГРЪЦКИЯ И ТУРСКИЯ ,ТАКА ПРАВЯТ КОМШИИТЕ ОТ ВЕКОВЕ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове