31 Май, 2016 20:30 3 248 11

Полицейска агресия в автобус, протестите за цената на билета продължават (Видео)

  • билет-
  • полицаи-
  • агресия-
  • автобус-
  • протест-
  • цена

Полицаи влачат жена, нарочена за нередовна

Полицейска агресия в автобус, протестите за цената на билета продължават (Видео) - 1
Снимка: Фейсбук

Изтичат последните часове, в които софиянци могат да пътуват с еднократно билетче от 1 лев. Поскъпването с 60 на сто влиза в сила от утре. Протестите на гражданите продължават, а пред касите се извиват опашки.

Гражданите раздават талон за безплатно пътуване, кръстен "фандъчка" като форма на гражданско неподчинение. Протестиращите настояват за отмяна на "скандалното решение" за увеличение на билетите.

Въпреки че новите цени влизат от утре, на някои места още днес билетите на старите цени изчезнаха. Оказва се, че в някои автобуси вече се продават билети от 1,60 лева. След сигнала на Нова телевизия от Центъра за градска мобилност отрекоха да има подобен случай.

Клип със скандал в градския транспорт разбуни духовете в социалните мрежи. На него се вижда как униформени грубо дърпат и свалят пътничка от автобус 49, на спирка в близост до завод за захарни изделия. Според контрольорите тя била нередовен пътник. Жената пък твърдяла, че тъкмо подавала билет, за да й го перфорират.

От МВР отказаха коментар пред камера на bTV за поведението на полицейските служители. Заявиха, че униформените са били извикани за съдействие от Центъра за градска мобилност, за да се установи самоличността на нередовен пътник. Жената, обаче отказала да представи лична карта и доброволно да слезе от рейса. Затова полицаите я свалили принудително.

Съставен й е акт за неизпълнение на полицейско разпореждане. 

Според свидетели, заснели клипа обаче, жената не е била нередовен пътник, а малко след като се качила в автобуса е помолила друг човек да перфорира билета й.

Въвеждането на по-скъпите билети за пътуване предизвика сериозен интерес към електронните карти, които остават на старата цена. Опашките пред гишетата изнервиха някои от чакащите, като Ива, която нарече организацията на общината катастрофална.

Сериозно се е увеличило търсенето на годишната карта, която от утре е с нова, по-ниска цена от 365 лева. До вчера са продадени 266 такива.

От Столичната община обясниха, че в края на месеца пенсионерите преиздават своите карти и това води до струпване на хора в пунктовете.

След 1 юни се очакват масови хайки на контрольори в столичния градски транспорт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Саше

    2 0 Отговор
    Другия път, да ги викнат тия "командоси", да дърпат тумбата м....ли и там да се правят на големи мъже.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Монго

    1 2 Отговор
    Тоя път коня е прав.
  • 5 Киро

    0 2 Отговор
    Точно така, билета не може да е на същата цена, като от преди 10 години!

    Има нов автопарк, нови спирки, метро, интернет в автобуси и трамваи и тн! А това струва пари!
    Който не му харесва - да кара колело! Това не е благотворителен концерт нито е социален дом за неудачници!

    А освен това цената на картата е същата, тъй, че за масовия потребител, често ползващ услугата на градския транспорт, цената си е старата!

    Коментиран от #6, #8, #9, #10

  • 6 Сори

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Киро":

    Парламента да не е СОЦИАЛЕН ДОМ та получава СУБСИДИИ В МИЛИОНИ
  • 7 УУУУУУ

    1 0 Отговор
    Ченгетата много взеха да си позволяват волности...Снимайте всички Изроди в пагони и ще им се потърси отговорност един ден...Докато не свалите тази Герберска Измет от власт все дране ще има ...
  • 8 факт

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Киро":

    Киро, Киро? Сине бълхарский скотский? Не ти ли стигнаха 8 века робско овнчедушие, ами и продължаваш да се срамуваш да назовеш хактите в очите на мафиотите на постове? Нищо не оправдава вдигането на цените на билетите с 60%. Защото няма изготвенн бизнесс-план, няма обосновка. Решава някой парапитек в някоя си мафиотска община, каквато е устната директива на префуканият ви мухобойко Шеф за вдигането на местните данъци и такси, което и се случи,в ъпреки предизборните обещания да не се прави и веднага натруфаните ЛАПАЧИ в общините вдигат рекета според кефа си? Това ли ви е великата България бе, Кирчоооо? Ми жив кенеф си е станала бе? Цели 8 века кенеф си стои, що така? Заради такива като тебе Кирчо - послушни овчици. Имам такива колеги над 120 човека. Работят извънработно време, не им се плащат часовете, и тия тъпи овце продължават скудоумно да пълнят гушата на шефа си, вадейки си очите и дишайки отрови? Е, по-прост от тоя народ и по-ненормална от тая държава нема да знайш! И то цели 8 века? А ченгетата като верни кученца на властта за кокалче вместо да разритат мафията в бърдаците и в общини и централно, те си го изкарват на протестъри? Е от това по-ненормално нема да знайш! И то го има навред по света, явно и местните са заразени от това... Нарича се - кучешка вярност! Може да не е права властта, но кученцата за кокалче хапят, когото тя нареди... Ей от това по-ненормално човечество нема да знаеш! А ти Кирчо, си един от милионите по света. Да, реална нова инвестиция изисква възвръщаемост! Да, това се калкулира! Да, но няма калкулация в мафиотская община на превози, дето си лапат тлъсти заплатки и не им дреме? Е как така картите остават на стари цени, а отделните билети с нов рекет? Нали транспорта трябва да си го плаща всеки, според ползуването? Как така едните го плащат, а другите не? Ей тва, овчице Кирчо, няма как да обяснищ с вярната си робска душица. Аз съм икономист, и мога да ти го обясня - нарича се обир на населението защото паразитите на длъжности в общини и къде ли не искат да лапат тлъсти заплати, без да имаме полза от тях, но понеже няма как да си ги изкарат иначе, вдигат рекета. като редица насилственни застраховки - понеже няма как да ти докаже, че ще ти помогне при беда мутрогонците лобита използуват мутрата държава да им събира чрез закон рекета за тяхното лапкане. А ти Кирчо ще плащаш сега 1.60 лъва за билет, щото си робска овчица като 99% от това стадо, което и аз не зная защо се нарича "българи"? Направо няма нищо общо с тоя термин... Бандит до бандита и овца до овцата, байно льо? Не аз, Паисий Хилендарский ви го е написал още...но явно си е в сила ии днес...
  • 9 факт

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Киро":

    Впрочем послушная рабская овчице Кирчо, я обясни финансово - как така цената на картата остава същата, след като уж трябвало да се изплаща инвестицията на автобуси, а цената на билета скача? Нима тоя с картата не пътува не консумира услуга, дизел, ток...? Нима той е някакъв привилегиррован тарикат като общинари и останалите лапачи на постове в мафиотистанският кенеф наричан България-държава? Как така цената на билета се плаща от пътници, а цената на картата не се повиши?Нима само ползувателят на единичен билет плаща заплатите на лапачите мафиоти в Пътни превози, заплати на водачите на мПС и разходите по транспорта? Значи Кирчо, си гола вода като икономика! А тия мафэиотчета дето натрисат тия рекети закони такси са за разстрел до един! А продажната ченгеджийница дето им пази тлъстите лапачески дирници и тя! Но няма кой, то и военните ни са сънлривци като тях... Ами какви да бъдат с морал като твоя бе, Кирчо? Ми от тоя кенеф тук я има 300 000 с правилен морал хорица бе? Че как да се оправи тогава? ми няма никакъв шанс. Честито овчице Кирчо, честито ти мафиотско рекетьорско началство! Робувай си, плащай си и ще си щастлива овчица робче Кирчо! но няма да станеш човек! Лошото е, че заради такива като теб, а това са 90% от кенефа тук, няма и останалите нормални 10% да живеят като хора, а ще я духат. Ето затова по-смелите са насочени към Терминалите, Кирчо. И навън не е стока, но спрямо кенефа тук поне е по-заплатено... Честитоооо! С БСП-ГЕРБ-ДПС-ДОСТ-А-ТАКАААА-СДС$ОДС-РБ-...сме по-силни овчици, Кирчоооо! Яко ни стрижат и доят...
  • 10 Бидона

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Киро":

    Кирчо, те и заплатите и пенсиите на хората са си все същите през последните 10 години а Градски транспорт печелят не малко пари ,че да увеличават цената на билетите и то при положение,че цените на горивата рязко са паднали.А относно неудачниците след като живееш все още я България мисля,че и ти си същия неудачник като всички нас!
  • 11 Марио Ангелов

    0 0 Отговор
    Що го няма видеото ,срам ли ги е?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове