1 Юни, 2016 16:46 4 497 0

Съдии и ученици в диалог

  • съюз на съдиите-
  • ученици-
  • съдии-
  • диалог

Как децата могат да получат гражданско образование

Съдии и ученици в диалог - 1
Снимки: Факти.бг

Оказа се, че правото може да бъде интересно дори за деца в шести клас. Това видях по време на час в столичното 139-то училище „Захарий Круша“.

Става въпрос за проект, иницииран от Съюза на съдиите в България, при който съдии и ученици в диалог разискват какво представлява съдът, разликите между прокурор адвокат и съдия, правата на хората в съвременното общество.

Съдии и ученици в диалог

Преди седмица учениците от 5-ти и 6-ти клас на училището в Съдебната палата в София са провели симулиран наказателен процес с предмет на тема "Изнудване" (Снимка: Съюз на съдиите).

Темата на процеса е била избрана от децата, които са се разделили на отбори, представляващи участниците в процеса – подсъдим, граждански ищец, прокуратура, адвокати, свидетели и, разбира се, импровизираният съд.

Учениците адекватно са определили размера на наказанието, като са отчели смекчаващите вината обстоятелства. Те сами са стигнали до убеждението, че при неправилно поведение следва да се наложи наказание, но то не трябва да цели унижение и страдание, а поправяне на този, който е наказан.

В днешния Ден на детето учениците от 6 „а“ клас, с класен ръководител г-жа Светлана Стоева, направиха разбор на процеса. Честно казано, приятно се изненадах от познанията и логичността на доводите на децата. Водени от съдиите Весислава Иванова и Таня Маринова, те допълнително осветлиха мотивите си като прокурори, адвокати, свидетели и съдии. Оказа се, че когато материята е поднесена адекватно, тя предизвиква сериозен интерес. В продължение на 100 минути – два слети часа, учениците активно дискутираха и достигнаха до допълнителни изводи, които са били пропуснати по време на симулирания процес.

Съдии и ученици в диалог

Заниманията ни с учениците от 139-то училище са част от по-големия проект „Гражданско образование на ученици и младежи“, обясни след края на часа изпълнителният секретар на Съюза на съдиите Весислава Иванова, която е наказателен съдия в Софийски апелативен съд. Тригодишният проект, финансиран от фондация „Америка за България“, се изпълнява от Съюза на съдиите. В рамките на проекта съдии в различни градове в страната посещават ученици от 1-ви до 12-и клас.

Съдии и ученици в диалог

Децата се научават какви са правата на страните в процеса, основните отговорности на съда. Стараем се да разберат какво представлява съдът, като място за разрешаване на конфликти, посочи пред Факти.бг Весислава Иванова (на снимката вдясно) и уточни: „Поставяме пред децата въпроса, необходимо ли е всеки конфликт да влиза в съда и ако все пак се озоват там, да са наясно какво да очакват от него, каква е тази институция, как тя е призвана да въздава справедливост и да решава дела“.

Идеята за проекта е тръгнала от критично ниското доверие в съдебната система. Изненадващо обаче, проучване е показало, че по-голямо недоверие към съда изпитват тези хора, които никога не са влизали в съд. Тези, които са влизали в съд, оказва се, имат по-висока степен на доверие в него. Това е амбицирало съдиите да започнат работа с учениците.

„Целта ни е да помогнем за формиране на правосъзнанието на децата, да ги направим по-социално ангажирани, по-отговорни, по-информирани, да се види градивната роля на съдията в местната общност“, заяви Таня Маринова – наказателен съдия в Софийски районен съд. Децата научават какво е конфликт, какво е справедливост и как съдът отсъжда справедливо и безпристрастно.

Амбицията на съдиите е да отидат извън тригодишния срок на проекта. Целта е да се изработи методология за учениците от първи до 12 клас, която да позволи това начинание да заработи само за себе си.

„Варна, Разлог, Шумен, Велико Търново, Стара Загора, Разград, Враца, Нови пазар – това са част от градовете, в които колегите работят и то в по няколко класа“, допълни съдия Иванова.

Таня Маринова и Весислава Иванова обясниха още, че симулираният процес, за който стана дума в началото, е кулминацията на многото разговори с децата, започнали от началото на годината. Двете са категорично решени през новата учебна година да привлекат още свои колеги и да покрият още класове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове