Last news in Fakti

8 Юни, 2016 05:15 5 256 35

България се интересува от девет португалски F-16 втора ръка

  • f-16-
  • mig 29-
  • португалия-
  • миг 29

Два наши МиГ-29 се включиха в най-мащабното учение на НАТО в Полша

България се интересува от девет португалски F-16 втора ръка - 1

България е изискала информация от Португалия за модернизирането на девет употребявани изтребителя F-16. Това е заявил говорител на португалското Министерство на отбраната, цитиран от IHS Jane's. Запитването е станало, след като парламентът даде зелена светлина за започване на проекта за покупка на западни изтребители. Португалия с F-16, Швеция с Gripen и Италия с Eurofighter Typhoon са трите варианта, към които се е насочило българското МО. Само шведските самолети са нови, уточнява в. „Сега”.

Говорителят на португалското МО е уточнил, че освен от България, и от Румъния има запитване за придобиването и модернизирането на 12 броя F-16. Северната ни съседка вече закупи 12 машини от същия тип и първите от тях се чакат наесен. От военното министерство в Лисабон са уточнили, че ако се стигне до сделки с някоя от двете държави, няма да се доставят изтребители F-16, които са на въоръжение във ВВС на Португалия. Машините ще бъдат доставени от САЩ по линия на програмата Excess Defense Articles или от друга съюзна страна, която сваля от въоръжение F-16.

В Португалия ще се извърши само ремонтът и модернизацията на изтребителите, а военновъздушните й сили ще се грижат за обучението на летателните и техническите екипажи, ако се стигне до избор на F-16. Ремонтът ще се извършва в заводите OGMA, уточнява списание "Аеро". Очаква се в следващите месеци да се пусне запитване за даване на оферта (RFP) до потенциални доставчици на изтребители. Те ще имат между 3 и 5 месеца, за да отговорят на българските въпроси. Много е вероятно обаче да се поиска и удължаване на срока за отговорите, коментираха военни експерти. След като бъдат получени те, победителят ще бъде определен по специална формула, която ще е ясна и на доставчиците. Условията на договора ще бъдат уточнени при последващите преговори.

За първи път от 10 години насам български МиГ-29 ще вземат участие в учение зад граница. Два изтребителя и военнотранспортен самолет C-27J пристигнаха в полската авиобаза Малборк за участие в международното учение Anakonda 2016, което започна в Полша. Българският контингент от ВВС е от около 50 души. Изтребителите и транспортният самолет са излетели от авиобаза Граф Игнатиево в понеделник. Кацнали са за презареждане с гориво в унгарската авиобаза Кечкемет и са пристигнали в Малборк. Сухопътните войски също ще участват с над 230 военнослужещи, с 50 единици бойна, транспортна и специална техника. Учението е едно от най-големите на НАТО за годината.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Goro Lafchi

    3 1 Отговор
    Тези Ф16 са на 31г.,което ги прави по-стари и от нашите Миг29. Привеждането им "съвременен вид" ще се прави от САЩ, естествено не безплатно. На мястото на тези старци Португалияе получи нещо ново, незнам дали ще е Ф35. Но както и да е американците печелят два пъти,от старата стока и от новата. Да живее братската дружба, както се казваше едно време.
  • 2 диан

    1 3 Отговор
    ама за какво ни е авиация изобщо
    та ние от 70 години нямаме нито
    един изстрелян патрон по врагове
    или а сме стреляли а ни похвали премиера
    после се отмята че ни е хвалил
    не мога да си обясня как 70 години няма да си
    ползваш оная работа
    и накрая на живота или (мандата)
    да наскачаш да му купуваш
    предпазни средства
  • 3 зико

    1 0 Отговор
    На Фалирала държава само Ф16 и липсва... Пълни глупости !!!
  • 4 Герберасите на власта

    3 3 Отговор
    F 16 е аналог на МИГ 29 с разликата че Миг има по голям таван на летене и двата самолета са стари за сегашните стандарти на война,това е все едно да си продадете Голфчето и да си купите Астричка на същите години за да я модернизирате с очакването да се возите в нова кола.
  • 5 Бай хой

    2 2 Отговор
    Истината е отразена в статията. Тиквата и стратега от кукорево ще пни набият дълг за самолети които се свалят от въоражение в чуждите армии. Позор.

    МИГ 29 имахме преди трийсетина години когато бе актуален.

    Сега ни задължават да купуваме морално остарели таралясници.

    Това отразява разликата преди и след прехода. При соца супер въоражение, сигурност и просперитет.

    Сега при така наречената демокрация отчайваща несигурност, окупация, безработица, унищожена икономика, геноцид, налагане на дългове които дори не влизат в държавата.
  • 6 Бай Кольо

    3 0 Отговор
    България не се интересува от F16- правителството се интересува.....
  • 7 Goro Lafchi

    2 2 Отговор
    Сега погледнах какви са предлаганите ни Ф16-те са блок 15 произведени около 1985г.(какво означава блок-степента на осъвременяване на авионика и електроника,техн.характеристики на двигателя,вид радар, въоръжение и т.н.). Последните модели Ф16 са 60+. Поне блок 50 да вземем. Пример от живота-кипуваме си БМВ, урааа. Ама не е ф10 а Е30.
  • 8 onq s konq

    2 4 Отговор
    На практика България няма никаква нужда от самолети изобщо,защото самото членство в НАТО е напълно достатъчно за да гарантира външните й граници.Факт е обаче,че ние отделяме вероятно най-малък процент от Брутния си Вътрешен Продукт за въоръжаване ,което буди недоволство в Пакта и с основание.Затова и НИ ЗАДЪЛЖАВАТ да закупим определена бройка техника/западен образец разбира се/,но поне не държат да е нова.А иначе при една война ние ще воюваме с Русия точно толкова,колкото и през Втората Световна и както тогава единственото което ще направим е да предоставим територия и брегова ивица на съюзниците си.

    Коментиран от #11, #12, #15

  • 9 Джон Смит

    3 0 Отговор
    Служих във ВВС поделение, имахме 3 пъти повече Миг-21 от тези с издухани гарнитури Ф-16.
    Няма вече замяна домати срещу, танкови и самолети!
  • 10 petkov

    4 0 Отговор
    Добре де..не искат руски (въпреки, че те са най-изгодни за нашата армия, понеже няма да се налага да плащаме за наземно оборудване и за въоръжение, взимат самолета и започва бойно дежурство) за парите, които мислят да похарчат за тези 9 бракувани фантома могат да купят от Китайците 36 чистак бърсак нови J-10- с лекота стрелят с въоръжението, което имаме, освен това могат да се обслужват от наземното оборудване на МИГ-овете... Какъв е този зор да се купи нещо, което някой друг е изхвърлил на боклука и то на цена, която е 2 пъти (да не кажа 3) по висока от колкото да си купиш същото това нещо ама ново....
  • 11 petkov

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Гърция също е член на НАТО, но това не и пречи да е обект на непрекъсната военна конфронтация от страна на Турция!!! НАТО не решава спорове между страни членки!!! Със съсед като Турция, единствената гаранция за суверенитета ти може да бъде силна, стабилна, добре въоръжена и подготвена армия! Сегашния хал на България (никой да не те бръсне за нищо) е единствено и само защото по желание на Турция, България унищожи своята армия! БА има нужда от нова техника, в това число и самолети, но не тези раздрънкани бракми , които се опитват да ни пробутат и не в такива безмислени количества (9 бр...). Трябват нови, чисто нови машини и то поне 60 бр.... Знам че няма да стане за без пари и няма да стане от днес за утре, но до 4-5 години остро се нуждаем от поне 60 бр. чисто нови модерни самолети... нещо от рода на СУ35 или Ф35

    Коментиран от #13

  • 12 Монго

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

  • 13 onq s konq

    2 4 Отговор

    До коментар #11 от "petkov":

    СЪС КОЯ СТРАНА-ЧЛЕНКА на Варшавския договор преди сме имали конфронтация?СЪС КОЯ СТРАНА-ЧЛЕНКА на НАТО сега сме имали конфронтация?Защо си мислиш че България има значително по-малобройна от преди армия "защото Турция така иска"?А ако Турция поиска Гърция да "унищожи армията си"/цитирам те/- и те ли ще станат като нас?Известно ли ти е че Турция е член на НАТО нито повече,нито по-малко от нас и нещата в Пакта се решават от съответния Военен съвет,чийто председател е САЩ?...а не от Турция:)?А докато събираме пари във вековете да си купим 60 НОВИ САМОЛЕТА КАКТО ПРЕПОРЪЧВАШ,може ли да си сковем поне няколко от шперплат за да си правим "селфи" с тях?Или и това не те устройва...

    Коментиран от #17, #18

  • 14 ХАХХА

    2 1 Отговор
    Айдеее краварите ни принуждават да им изкупуваме боклуците и то на цени по-скъпи от нови! А простите овце да мълчат и да изплащат стотици години! Ще даваме 2 млрд. за самолети на 30 години, а модел на 40!
  • 15 БГ Офицер

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":


    Защо са ни F16, които са щурмови самолети / предназначени за унищожаване на предимно наземни цели/. Във въздуха те са плячка за самолети, като Миг 29, които са маневрени изстребители, предназначени да унищожават въздушни цели на противника. Кого ще атакува НАТО с такива самолети- партизаните или поредната малка страна. Или това е поредната лудост на послушния Пожарникар, за която българите ще платьят двойно и тройно......???

    Коментиран от #25

  • 16 ЧЕСТНО

    2 0 Отговор
    НЕ СТИГА ЧЕ ОБРАХМЕ КАЛАЯ В ИРАК И АФГАНИСТАН И ТО ЗА СМЕТКА НА НАРОДА СЯ ША НИ НАБУТВАТ ДА ИМ ПЛАЩАМЕ ТИЯ ДЪРТИ ТАРАЛЯСНИЦИ ВМЕСТО НАПРАВО ДА НИ ПОДАРЯТ ЧИСТО НОВИ ЗАТУЙ ЧЕ НИ ПОЛЗВАТ ЗА ПУШЕЧНО МЕСО В ТЯХНИТЕ КОЛОНИЗАТОРСКИ МИСИИ.
  • 17 Goro Lafchi

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    Виждам,че някои хора не са ходили в казарма,нямат никакво понятие от военно дело. Липсата на аналитични способности подсказва,че не са завършили каквото и да е висше образование. Но постовете са им изпълнени с чувството,че превъзхождат личностти,като Хенри Кисинджър и Збигнев Бжежински,взети заедно. Честито поколение Z!
  • 18 Goro Lafchi

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    Забелязох,че имам изтри пост. В него съм спазил изискванията на сайта. Само отбелязах,че португалските Ф16 са блок15, а последните са блок 60+. И бях направил пояснение какво ще рече блок и каква е разликата от произведения през 1985г. Ф16/15 и Ф16/60+.
  • 19 гостенче

    1 2 Отговор
    Ф-16 е лек и маневрен многоцелеви изтребител за завоюване на въздушно превъзходство...Аман от разбирачи...Всички искаме най-новото,най-доброто ама си трябват кинти.Червените другари плачат по МиГ 29 само,че той не отговаря на стандартите на НАТО,дори не може да получава инфо в реално време от други самолети...

    Коментиран от #21, #33

  • 20 Оня без коня

    2 2 Отговор
    SAAB Gripen е малко по-добрия избор. Малка бърза многоцелева машинка. Много малко отстъпва по тактико - технически данни на Ф16, при значително по-ниска цена ( нов ). Доста по-евтин е и за летене и поддръжка, което за бедна държава е важно. Идеален е за охрана на въздушното ни пространство от разни дребни комшии, терористи и за някое и друго участийце в поредна маневра на ортаците от НАТО .
    А за пълномащабна въздушна битка я с Русия, я с Турция - каквото и да вземем - файда няма да има.
  • 21 Монго

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "гостенче":

    Добре,но защо Ф16 блок 15 от 1985 г? А не Ф16 от блок 50+нагоре. Как го каза, аман от разбирачи и пак виновнончервени,бембени. Да ми обясниш какво е въоръжението,радара и какъв е двигателя на тези от блок 15 и разликата с блок 60+? Хайде разбирача да те видим.
  • 22 ни с кон ни с магаре

    1 0 Отговор
    Няма да има китайски самолети, няма има да има комисионна. А и чения няма да разреши на ББ. Едва ли някой е правил детйлна калкулация колко точно ще струват бабите ф16 на година. Това да не са като правителствените автомобили шофера да се качи и готово - газ. Тези вървят с маса пари за морално остаряло оборудване. Никой не мисли в преспектива напред във времето. По-добре е модерен но по-скъп.
    Но щом миг29 е още "в играта" защо да се харчат пари за други трошляци, след като следн няколко години без пари и от тях че останат 2-3. Ама, интереса клати феса и не само.
  • 23 Мммм

    1 2 Отговор
    Гостенинче, глупаво е да сравняваш Ф16 от който и да е блок със съответния му аналог от МиГ 29. МиГ-а превъзхожда във всички случаи.Що се отнася до избора на самолет за българските ВВС, като цена и ефективност руските МиГ и СУ са идеални, а мисля че можеха и да се стандартизират по НАТО. Пиша за нови такива на цената на таралясниците от Португалия. Но парите се заемат от Европейски банки и затова може би това не е вариант.Другото е че и без това автопарка ни е огледало на възможностите/автомобилен скрап от Европа./, та самолетите ли да не са н-та употреба.
  • 24 Тъжно

    1 0 Отговор
    Добре де, всички пишете, че ни трябва повече техника, а аз искам да попитам - АРМИЯ КОГА?!?!?!?! Нашата армия е под всякаква критика проблемът не е само техниката!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 25 onq s konq

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "БГ Офицер":

    Тусин Старшина школник и "офицер от запаса",кому е потребно да разсъждаваш за възможностите и предназначението на Ф-16,които ЕВЕНТУАЛНО биха били закупени "на старо" от БГ,след като при една война нещата ще се решат от РАКЕТИТЕ НА РУСИЯ И САЩ,КАКТО И ЧИСТО НОВИЯ РАКЕТЕН ЩИТ?При това още в първия половин-1 час!И веднага след това ще чуеш "Говорит Информ-бюро:ОБЯВЛЯЕМ ПОВСЕМЕСТНАЯ КАПИТУЛЬЯЦИЯ!СОЛДАТИ-ПОЖАЛУИСТА ПОЛОЖИТЕ РУЖЬО НА ЗЕМЛЕ!"И ти казах ясно и точно -това са самолети за "селфи" и "разкош"- не за просташки бой с ушанки!

    Коментиран от #27, #35

  • 26 Чичо

    1 0 Отговор
    Ще стане като с на.раните фрегати,които са гордостта на флота и купихме с изтекъл ресурс на въоръжението.Сега ги използваме за атракцион пред хората.За никого няма да е изненада ,когато краварите спечелят конкурса,приберат пачката и ни натресат таралясниците си.Бог да пази България !
  • 27 petkov

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "onq s konq":

    Кажи ми честно, ти наистина ли вярваш, че този "чисто новичак" ракетен щит ще бъде в състояние да спре евентуална (не дай боже) ракетна атака от страна на Русия, към която и да е друга страна по света в това число и САЩ? Говорител на Пентагона обясни ситуацията с този щит по следния начин - "От военна гледна точка този щит е практически безполезен и ние и Руснаците знаем това, от политическа гледна точка, Руснаците го възприемат като функционален на 100% и ще предприемат нужните мерки за това. Погледнато мащабно този щит е едно голямо политическо и военно недоразумение!" Ей това мислят Американските генерали за "чисто новичкия" ракетен щит!

    Коментиран от #28

  • 28 onq s konq

    0 2 Отговор

    До коментар #27 от "petkov":

    Сам спомена отговора за щита-"Руснаците го възприемат като функционален и ще предприемат нужните мерки затова".Ами нали това е целта?-ДА СЕ НАБУТАТ РУСНАЦИТЕ ФИНАНСОВО!Не знам дали ти е известно,но по време на соца 1 предавател на "Свободна Европа" примерно изискаше 10 ПЪТИ ПОВЕЧЕ МАСРАФ от нас за заглушаването му!Е това е същото.И разбери го ти и подобните ти-Запада не иска да загуби и един войник в битка със Русия-целта е да бъдат смачкани ИКОНОМИЧЕСКИ!

    Коментиран от #30, #31

  • 29 petkov

    2 0 Отговор
    Момче, базата която откриха в Полша струва на САЩ 3,5 милиарда долара, една батарея на Искандер струва 50 мил. долара и ще изравни със земята не само самата база ами и всичко покрай нея .... Ракетите на Искандер-а се неуловими за радарите, тъй като се движат с по-висока от ... допустимата скорост (радарите на ракетния щит засичат обекти със скорост до 5000 км/ч, ракетите на Искандера се движат с над 9000 км/ч).... как ще ги спреш и как ще ги "съсипеш икономически"... СА пробваха и се натресоха на такъв чеп, че още не могат да си го извадят. Ако страна като Русия (държаща 70% от природните ресурси на света) има нацинално отговорен ръководител, не можеш да я съсипеш ако ще да застанеш на челна стойка" и е редно да го разберете това, но не е нужно да изместваме темата, а тя е за самолети за БА, Ф16 е отявлено лобистки избор и ако някой го направи, то той е доказано коромпиран политик. Точка!
  • 30 НАЙ ЗДЛЪЖНЯЛАТА НАЦИЯ

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "onq s konq":

    АКО САМО КИТАЙ ИЛИ ИНДИЯ ЗАПОЧНАТ ДА СИ ПРОДАВАТ ДОЛАРИТЕ ИЛИ ДА ПОИСКАТ ДА СЕ ОСРЕБРЯТ ЗАЕМИТЕ КОИТО СА ДАВАЛИ НА САЩ ЯСНО ЛИ ТИ Е ЧЕ ЗА ДВА ЧАСА ТВОЯТ ПРЕХВАЛЕН АМ.БАЛОН НЯМА ДА ГО ИМА А НИЕ МИШКИТЕ И МИШОКА РУСИЯ И БЕЗ ТВА СМЕ ФАЛИРАЛИ НЯМА КОЙ ЗНАЕ КАКВО ДА УСЕТИМ ОСВЕН ЧЕ МОЖЕ ДА ПОКАРАМЕ АМ.КОЛИ ЗА ПО СТО ЛЕВА.
  • 31 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "onq s konq":

    Защо направихме Плевнелиев президент и Б.Б. мп? Ми ти можеш да ги заместиш и двамата. Как пък си се пръкнал такъФ умен на майка си и на баща си? "Боже, блаженни са простите!"
  • 32 Бимбамбум

    1 0 Отговор
    Новите супер-модерни изтребители на руснаците от пето поколение T50/ПАК-ФА, май можеха дистанционно да гасят и да заглушават системите и радара на тия 30-40 годишни дърти американски консерви f-16, десета употреба. Така ли е? Ако се стигне до битка с руски самолети във въздуха, първобитните американски ефове от миналият век ще падат като презрели круши.
  • 33 БГ Офицер

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "гостенче":

    Почти половината от страните –членки на НАТО имат на въоръжение общо няколко стотин самолети и вертолети, производство на СССР и Русия. Една част от тази техника е основа на техните ВВС, друга перспективна част се модернизира, а трета- по-неперспективната стои резерв. Никой друг не бърза като нас да купува таратайки, само щото били „западни”.
    Въпросът с обмяната на инфо между руските и западните натовски самолети е въпрос на замяна/ настройка на „радиото”, а не на самолета.
    Извод: или нашите политици ни лъжат, или са будали, или ние сме будалите че ги избираме такива и им вярваме на тъпните.
  • 34 гостенче

    0 0 Отговор
    Защо всички скачат на бой с тези самолети?Някой въобще замисли ли се,че авиацията изпълнява мисии предимно в мирно време(за трениране на пилоти,прихващане на нарушители и тн.).Монго четеш ли въобще какво пишат хората(да съм казал да трябва да вземем тези самолети).
    БГ Офицер не е въпроса само в радиото,вече и пехотата движат с таблети и получават инфо в реално време от всички източници,а по радиото на МиГ-а само вицове могат да си разправят...
  • 35 БГ Офицер

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "onq s konq":


    Оня с коня, НОВИЯ РАКЕТЕН ЩИТ Е БЛЪФ. Русия ще реши проблема с него, като въведе координатите му само в две от мобилните МКС / ракетни комплекси на колела/. Проблемите ще останат за европейците и най-много ще пострадат бедните членове на ЕС- Полша, Румъния, България и пр. Американците не плащат сметки, нали се сещаш, че това чучело ще го платят тези, за които няма мърдане- страните от ЕС.
    А коментара в пост 25 явно си го писал под КОНЯ. Аз не сравнявах ТТД/достойнствата/ на руския и американския самолет, а коментирах необходимостта от „западните таратайки” за БЪЛГАРИТЕ, България и нашата отбранителна доктрина.
    НАЗДРАВЕ! гИТЛЕР КАПУТ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове