Last news in Fakti

23 Юни, 2016 12:04 3 078 19

Плевнелиев: Ако се разпадне ЕС, следва война

  • президент-
  • ес-
  • разпадне-
  • война-
  • плевнелиев-
  • йоахим гаук

ЕС е най-доброто, което човешката прогресивна мисъл създаде след тоталния шок от Втората световна война, заяви Плевнелиев

Плевнелиев: Ако се разпадне ЕС, следва война - 1
Снимка: БТА

Ако се разпадне ЕС, следва война. Това подчерта президентът Росен Плевнелиев по време на дискусия с ученици и студенти на тема: „България и Германия – партньори в Европа“ в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. На дискусията присъства и германският президент Йоахим Гаук.

„Ако се разпадне в ЕС, следва война – толкова е просто. Защото след две кървави световни войни единственият извод и работеща формула беше тази – как да няма повече война в Европа. Единственият начин е когато народите постигнат такова ниво на сътрудничество и интеграция, което прави бъдеща война невъзможна“, заяви българският държавен глава.

„Ако няма интеграция и сътрудничество, сигурен съм, че ще има война. Всеки здравомислещ човек в Европа, който е научил уроците си, трябва да пази и подкрепя този уникален проект за мир“, заяви Росен Плевнелиев.

По думите му Европейският съюз е проект за мир, а не за милиарди, не за директиви и в никакъв случай не е синоним на бюрокрация.

„ЕС е най-доброто, което човешката прогресивна мисъл създаде след тоталния шок от Втората световна война, когато всеки мразеше всекиго. Проектът за мир е важен не само за европейските народи, но и за света“, заяви президентът.

По думите на президента, без общи правила, няма да успеем.

Когато е трудно и тежко, едно семейство се стяга, а не се разпада. Това прави и България, допълни държавният глава, според когото има рекорден брой кризи в ЕС.

Ние българите сме научили своя урок от най-кръвопролитните войни и добавяме стойност и доверие към ЕС. Ако искаме на Балканите да има фабрики и работни места, трябва да заздравим основите на Европейския съюз и той да обхване всички държави-членки“, заяви Плевнелиев.

Кой инвеститор ще дойде, ако сме скрити зад високите национални огради, попита българският президент.

Благодарение на пълноценното партньорство в рамките на ЕС и модернизацията на страната, много млади хора се връщат от чужбина, за да се реализират в България, отбеляза още президентът Росен Плевнелиев.

Според него много е лесно националните държави да прехвърлят отговорността на Брюксел като удобно извинение.

Според него Европейският енергиен съюз е пример за това как никой не може да изгуби от това. „Коя европейска държава има проблем със съюза? Той помага на всички нас, вместо да зависим от тръбите на един или друг монополист. Кой печели от това? Националните държави“, заяви българският президент, според кого при монопол и възможността „някой да спре кранчето“ няма фабрика, която да стъпи на наша земя.

„За да бъдат успехите на Европа видими, политиците от националните държави трябва да бъдат честни и да признават кога Европейският съюз им е помогнал да постигат напредък и да се справят с кризите днес“, допълни Росен Плевнелиев.

Във втория ден от държавното посещение на президента Йоахим Гаук у нас държавните глави на България и Германия ще открият съвместен българско-германски бизнес форум в столичния „София Хотел Балкан“ и ще посетят Рилската света обител.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РГПБ

    3 0 Отговор
    този съвсем изкуфя
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 гост

    3 0 Отговор
    Този не е наред. ЕС е икономически съюз, за да имат търговците и големите корпорации по-големи печалби като няма мита и оеднаквяване на валутата. ЕС не е военен съюз нито мирен такъв с цел избягване на война. Чисто на търгоска основа е базиран и понеже е ясно, че колкото по-добре са страните, толкова по-малко миграция ще има, затова раздават субсидии на по-неразвитите, да не им се напълни страната с икономически мигранти.
    Плевнелиев, къде си?
  • 4 Чукча

    2 0 Отговор
    Колкото по-малко му остава от мандата,толкова по-големи издънки прави Плювньо.Кой му дава право да плаши с война?Ние да не сме кухари като него и да не можем да преценим кое е добро и кое не. Никой не ни пита искахме ли да влезем в ЕС и НАТО.Насила и с измама ни вкараха вътре,като дебили разрушихме цялата промишленост и ядрена енергетика,разпродадохме доходонасни отрасли от икономиката,вместо да произвеждаме екологично чисти храни внасяме почти всичко от цял свят,от космическа страна станахме аутсайдер,най-ниската заплата в ЕС е у нас и вече толкова години ни лъжат че хубавото е пред нас.Най-лошото е че никой за нищо не е виновен и няма един наказан.Опитват се да ни убеждават,че ЕС не бил синоним на бюрокрация,а на какво е синоним? Може би на хуманист,не и такъв не е.Времето му е преброено и колкото да се напъват разни клакьори съдбата му е ясна.Лошото че ние ще излезем от него още по-зле,отколкото когато влязохме. И излетия асфалт няма да ни помогне,защото не става за ядене.
  • 5 Гост

    2 0 Отговор
    Този няма ли кой да го нахлузи.. дано се субордиса малко.
    Съсипаха ни държавата. Жалко.

    Коментиран от #14

  • 6 666

    1 0 Отговор
    ЕС е синоним на бюрокрация,особено българското здравеопазване/боже опази/
    Хем работиш и се осигуряваш,хем не тем лекуват навреме,хем си плащаш в брой за всичко,което им дойде наум-по зле са от тъговците на битаците,а са по важни отвсякога.
  • 7 бббббб

    1 0 Отговор
    Този говори вече като Американски платен анализатор от пентагона.
  • 8 напалм дет

    1 0 Отговор
    Айде да идва войната, нямам търпение, от кога я чакаме.
  • 9 nazi

    1 0 Отговор
    американска подлога
  • 10 Да ама не

    1 0 Отговор
    От двете световни войни на територията на Европа печелят само САЩ, но сега световната им хегемония е в криза- ето защо им е нужна нова война в Европа, а продажни политици в РБ с лопата да ги ринеш....
  • 11 хаджи Хел Синг Фарук

    1 0 Отговор
    Най-хубавото нещо което може да се случи в момента е ВОЙНА - дълга и опустошителна, а аз да си клатя краката някъде и да слушам Вагнер...
  • 12 незнайко

    1 0 Отговор
    Българино помни своя род и родина! Някой беше казал тези слова, но Росен Плевнелиев явно не ги е чувал. Всичко което говори, не само в тази статия, може да го каже добре начетен гимназист. Какво допринесе той за БЪЛГАРИЯ, кажете ми, че не се сещам?
  • 13 българин

    1 0 Отговор
    Тоя , с извинение , президент не помни или не помни историята , или никога не я е знаел. А сега се прави и на пророк . По добре да ходи да се радва на гей парадите и да ни освободи от натрапеното си присъствие .
  • 14 5555555

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Като спите ще я съсипят ами .
  • 15 Сори

    0 0 Отговор
    Магарето на Тиквата Ръси Мозък
  • 16 АзСъмБългарче

    0 0 Отговор
    Нали тоя продажник забогатя незнайно как във германско... Как няма да лиже на баба си Мъркел?! Най-позорния и продажен политикан до сега въртял далавера с дьржава и народ!
  • 17 кроко

    0 0 Отговор
    Ае тоя глупак до преди 4 години с разни далаверки се занимавал и крал от пътища, ся станал голям разбирач на европейските ценности и същността на ЕС!

    Война трябва и ще има, щото е ясно че с добро няма как да се оправяр нещата!
  • 18 гост

    0 0 Отговор
    Бойко,Бойко,тоя ,ще ти изяде главата.
  • 19 ивна

    0 0 Отговор
    Умен,умен....президент
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове