Last news in Fakti

28 Юни, 2016 08:18 2 241 0

Разминаване между свидетели и камери за нападението с нож край 23 СОУ

  • нож-
  • разминаване-
  • свидетели-
  • камери-
  • нападението-
  • нож-
  • 23 соу

Според ученици, Кристиян се опитал да намушка и друг ученик

Разминаване между свидетели и камери за нападението с нож край 23 СОУ - 1
Снимка: bTV

Ден, след като десетокласник прободе с нож свой съученик заради момиче, възпитаниците на столичното 23 СОУ и ръководството на школото имат различни версии за случилото се, съобщи bTV. Към момента добрата новина е, че раната в крака на Димитър не е сериозна.

„Охраната реагира под абсолютно всякаква критика – той просто стоеше отстрани и гледаше със скръстени ръце. (...) Децата му крещяха „Звъннете на полицията!”, учителките също викаха, а той даже попита на кой телефон да се обади”, разказа Любомира от 11 клас в училището.

По думите й нападателят Кристиян и Димитър се сбили пред очите на много ученици. Преподавателка опитала да ги разтърве, но неуспешно. След като ранил Димитър в крака, Кристиян успял да избяга към гара Подуяне. Там го догонили няколко момчета, които го съборили на земята. Опитал да намушка в корема един от тях, но не успял.

„Не можем да назовем с едно изречение виновен в случая”, коментира на свой ред Лазар Додев от МОН. По думите му има разминавания между появилата се в медиите информация, казаното от учителския колектив и прегледаното до момента от камерите на 23 СОУ.

„В училището е направено абсолютно всичко по отношение на сигурността като камери, видеонаблюдение, но важен е човешкият фактор”, отбеляза той.

Директорът Нина Чанева посочи, че именно записите са показали, че инцидентът не е в рамките на училището, а освен това охранителят е задържал едно от момчетата, което се е освободило и е побегнало навън.

През лятото ще се изгражда турникетна система за пропускателен режим.

„Много умно и възпитано дете” – по този начин бабата на нападателя описва внука си. Възрастната жена разказа, че Кристиян й е помагал с всичко, за което го е помолила.

От баща му разбрала, че в училище го обиждали.

„Той много не контактува с приятели, не виждам аз да идват тук. Няма контакти с деца, затворен е”, каза още бабата.

„Вчера нямаше адекватна реакция на възрастните, когато се случи инцидента. Не съм го очаквала. Мислех, че охраната веднага ще се намеси, но явно трябваше да се намеси наш учител и той да пострада. Тази охрана трябва да бъде махната, защото аз не се чувствам защитена. По всяко време може да ви се случи нещо. Намесиха се наши съученици и една учителка. Охранителят седеше отстрани и някои ми казаха, че се смеел. Не мога да си представя да остана тук още една година и да ме е страх”, разказа по Нова телевизия едно от момичетата от 11-и клас, станали свидетел на бой в 23 СОУ в София, където 16-годишен младеж бе намушкан с нож от друго момче.

А как си обясняват учениците агресивната постъпка на нападателя?

„Лоша компания или може би родителите са го изпуснали. Макар че не винаги са виновни родителите. Може би и ние сме виновни, защото не внимаваме и не се съобразяваме с нищо. Освен охраната и учителите да пребъркат учениците, няма как да хванат някой с оръжие. Искам 23 СОУ да бъде толкова спокойно, колкото беше, когато дойдох тук преди 6 години”, добави ученичката от 11-и клас в 23-то СОУ.

„Охраната е обучена, но тя има определени ангажименти. Вчера в късния следобед видях какво се е случило. Охранителят е държал един от учиниците, за да предотврати тяхното сбиване. Ножът е изваден, когато момчето се е освободило от охранителя, тръгнал надолу и е извадил ножа”, разказа директорът на училището г-жа Чанева.

Охранителят обаче отказа да коментира случая пред камера.

Директорът на 23-то СОУ се зарече пропускателният режим на учиниците да бъде променен.
„Кристиан е наш ученик от 3 години. Той е извървял дълъг път с екипа от учители, с психолога, но дотук ще бъде моя коментар”, добави директорката г-жа Чанева.

„Досега за Кристиян не сме получавали информация за влошено поведение, за отсъствие от училище. Тепърва ще се срещнем с родители му и ще видим от каква подкрепа има нужда. За нас всички деца са в риск, както пострадалато, така и нападателят. С Кристиан работим ние. С другите две деца ще работят от дирекция „Закрила на детето” – Оборище”, обясни Миглена Аръшева от отдел „Закрила на детето” към дирекция „Социално подпомагане" – Слатина.

„Щом стигнахме дотам, че децата ни искат да имат сигурност в училище, сме стигнали до много лоша ситуация. Според мен трябва да се затвори периметъра до училището. Трябва да изолираме децата от всички тези оръжия, агресия вътре в училището. Затваряме с хубава ограда двора на училището, поставяме охранители на входа на пропускателен режим, проверяваме за внасянето на оръжие и на опасни вещества. Има достатъчно училища, които вече са въвели тази система в България. Къде е по-важна исгурността – в едно учреждение или в училищата? В учреждение може да изчакаме да ни проверят багажа, а в училище не може?”, попита специалистът по охрана Емануил Манев.

По думите му половината от момчетата над 14 години носят ножове, а и някои момичета. И даде добър пример от страната: „В Стара Загора стартира такъв проект. Едно от училищата в града вече е с пропускателен режим, с карти”.

„Навсякъде камерите трябва да са при охраната, а не при директора. Кой от МОН ще отиде да провери охраната? Нека да проверим охраната във всички училища”, призова специалистът по охрана Емануил Манев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове