Last news in Fakti

1 Юли, 2016 04:30 5 184 8

Къпем се в Менделеевата таблица

Хлор и още десетина елементи от Менделеева таблица съдържа водата в басейните, където търсим прохлада през лятото, а контролът по дезинфекцията им е оставен най-често в ръцете на пазачите. Това е установила проверка на вестник „Монитор“.
Хлорните препарати са най-евтини и затова масово са използвани за дезинфекция, като повечето собственици на басейни се презастраховат заради гъбички във водата и надвишават нормата от 0,5 милиграма хлор на литър вода. Това обаче води до увеличаване на алергиите и астматичните заболявания до 6 пъти, категорични са специалистите.
Контролът върху нивата на замърсеност и хлориране е оставен на собствениците, споделиха работещи на басейн служители.
Заради липса на достатъчно кадри инспекторите от РЗИ проверяват басейните, преди да започне експлоатацията им - в началото, но сезона и по сигнал, коментираха от РЗИ - София. 
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Папур Шпеков

    0 0 Отговор
    Къпели сме се в Менделеевата таблица, смях. Ние целите сме си от нея и живеем цял живот в нея!
  • 2 Булгаристан

    0 0 Отговор
    учител по химия ще си нареже вените, това не е таблица а система !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 пич

    0 0 Отговор
    Ами като не харесвате това не ходете на басейна! Аз като не харесвамв вряскаща тълпа да ми пличка около тиквата не ходя. И не съм по-нещастен от това. И да си призная, охлаждането на басейна е временно. Като излезеш от топличката вода и жегата отново те гепва. Който иска охлаждане, ама истинско, нека си купи хладилна витрина, да седне с бира в ръка вътре и да гледа през стъклото навън телевизора и мачовете! Това би поразхладило и ескимос.... Продават втора употреба витрини за безалкохолни - само за половин час ще ви тракат зъбите до краят на деня ...голям кеф е като излезе човек навън... абе що се косите? Доказано е, че едно скапано номенклатурно постановление, каквито са 99% в Чалтария хиййр мафиотистан, скъсява живота на човека с 20 години. Е, за 72 години колко такива има? А вие се плашите от хлор? Ами аз например хванах астма само като чета проектозаконите в Държавен вестник? Като чета какво ни готвят Лапачите и астмата ми се повишава- дишам като парализиран просяк след топ красавица.
  • 5 шофьорът

    0 0 Отговор
    Тия от "Монитор" са пропуснали най- важното да регистрират кой колко пъти се е изпишкал в басейна.Аз за съжаление съм присъствал на подобно "мероприятие" и от тогава не ползвам тази екста "басеин". Менделеева таблица,глупости.

    Коментиран от #6

  • 6 про

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "шофьорът":

    Точно ,,изпишкването в басейна " го прави поправи по безопасен от бактерии , стига човеко да не е болен...В урината има много киселини които правят дизенфекция.......
  • 7 111

    0 0 Отговор
    Едва ли има някой, който да си мисли, че водата в басейните е кристално чиста. То от чешмата питейната е с допустими стойности, пък какво да кажем за супата с топчета в басейните. Като човек е умерено предпазлив няма проблеми. Не плувам под вода, не поемам от водата по никакъв начин, след като излезна от водата винаги се изплаквам и е ок.
  • 8 competition

    0 0 Отговор
    Драги компетентни от факти нека да сте наясно че 118 на брой са химичните елементи от периодичната таблица на Менделеев .Но нека сте наясно че както физически е невъзможно да се съберат количества от всички ,така и не е възможно категорично да се сложат в плувен басейн. И точно така браво, до брилянтна прозорливост сте стигнали че няма достатъчно кадри. Аз ще ви споделя защо. Ако съм експерт и съм учил Екология и опазване на околната среда ,инвестирал съм десетки хиляди в образованието си и работя в лаборатория по Хидрология в момента в Германия. Няма как да дойда в България и да работя на басейна към ресторанта на някоя мутра. Най-малкото защото длъжностната позиция ще изисква няколко работни позиции в една и заплата която ще е минималната за България. А ще се иска от мен именно да поддържам водата със СЪОТВЕТНИТЕ химикали (не хлор) и да запазя качествата , цвета и чистотата поне 90 дена. Абсолютно възможно е. Още трябва Да съм и майстор по ЕЛ Таблата,електромоторите и помпите във филтърните съоръжения, А там нищо да не "изгаря" и да не се амортизира,защото ще съм застрашен от глоба хиляди левове, Да съм компетентен (щом съм българин , и всичките ми роднини по родословие са) във ВиК системите и крановете във филтърното на басейна. И не напоследно място да чистя басейна от всякакви форми на живот останали след къпането на посетителите, следователно после събиране на хавлии и шезлонги и сутрин да ги вадя и подредя след като измия с мяркуч и четка цялата площадка . И това за супер заплатата от 420 лева. :D
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове