Last news in Fakti

2 Юли, 2016 07:00 5 476 20

2 юли 1949 г. Почива Георги Димитров

2 юли 1949 г. Почива Георги Димитров - 1

На 2 юли 1949 г. в санаториума „Барвиха“ край Москва, след 4-месечно лекуване, почива Георги Димитров. Той е 32-рият министър-председател на България в 65-то и 66-то правителство (1946 – 1949).

Видни съветски медици поставят диагнозата “сърдечна недостатъчност II степен, чернодробна цироза, диабет, хроничен простатит“. Въпреки официалното медицинско заключение съществува хипотеза за политическо убийство на Димитров по указания на Йосиф Сталин.

В общо изявление по повод смъртта на Димитров ръководствата на БКП, Министерския съвет и Отечествения фронт го обявяват за „любим вожд и учител на комунистическата партия и целия български народ“, „верен ученик на Ленин и Сталин“, „голям държавник“, „мъдър министър-председател“, „строител на Народна република България“, „велик син на нашата страна“, „бележит борец против фашизма и империализма, за делото на прогреса, демокрацията и социализма“.

Още в деня на смъртта му тялото на Георги Димитров е изложено в Дома на профсъюзите в Москва, като през нощта до него остава почетна стража от Политбюро на ВКП(б), начело със самия Йосиф Сталин. На 3 юли Министерският съвет взима решение тялото да бъде балсамирано и поставено в мавзолей, а на следващия ден е одобрен проект на група архитекти, начело с Георги Овчаров. Правителството организира тържествено посрещане на тялото в Русе и София, а от 7 до 9 юли е проведено „всенародно поклонение“ в сградата на Народното събрание. Междувременно, с големи усилия на Трудова повинност е завършен Мавзолеят, където на 10 юли е поставено тялото, чието балсамиране от съветски специалисти продължава и след това.

Наред с пропагандните акции по погребението, група неудобни за властта лица са въдворени в лагери. Това попълнение лагеристи остава в историята като „Димитровско“.

Кой всъщност е Георги Димитров?

Той е роден в село Ковачевци, Пернишко на 30 юни (18 юни стар стил) 1882, в протестантско семейство. През 1894 г., още 12-годишен, поради липса на средства прекъсва образованието си и започва работа като словослагател в печатницата на Никола Пиперов. През 1902 г. Георги Димитров става член на БРСДП. През 1906 г. сключва брак със сръбската моделиерка и синдикалистка Люба Ивошевич.

Интересното в неговата партийна кариера е, че Димитров е тръгнал от най-ниското ниво, минал е през всички стъпала на властта, за да стигне до върха и да стане близък на Сталин, казва Мона Фосколо, която издаде негова биография. По думите на френската изследователка, цитирани от Портал "Култура", "Георги Димитров е двойствена фигура. Той е „вярващ” в комунизма. Всичко, което е било добро за каузата и за комунистическата партия, е било приемливо за него. Затова си е затварял очите за „чистките” в Коминтерна. Георги Димитров е наистина двойствен персонаж и това обяснява поведението на българите и тяхната нееднозначна оценка."

Георги Димитров е мобилизиран по време на Междусъюзническата война през 1913 г., но на изборите за 16 Обикновено Народно събрание (24 ноември 1913 г.) е избран за депутат. Така вместо на фронта, попада в парламента и на 31 г. става най-младият народен представител в Царството. През този период приема вижданията и постановката на Димитър Благоев по националния въпрос и се оформя като привърженик на идеята за Балканска федерация. На XXII конгрес на БРСДП (т.с.), който става първи конгрес на БКП (т.с.), не подкрепя националното обединение на българския народ, а издига тезата за създаване на Балканска федеративна съветска социалистическа република, включваща в състава си и Македония. На парламентарните банки е без прекъсване 10 години – до 1923 г.

Заедно с Васил Коларов оглавява инспирираното от Коминтерна Септемврийско въстание през 1923 г. Действа с щаба на въстанието в Северозападна България. След неговия разгром бяга в Югославия, а оттам – в Австрия. В България е осъден задочно на смърт през 1926 година.

В Австрия Димитров става активист на Комунистическия интернационал (Коминтерна), като извършва „конспиративна дейност“ в Швейцария и Германия. Живее периодично в СССР под различни псевдоними. Достига до длъжността ръководител на Западноевропейското бюро на Коминтерна през периода 1929 – 1933 г. Най-късно от 1927 г. сътрудничи на съветските тайни служби (ГПУ).

На 9 март 1933 г., заедно с 2 български и няколко други комунисти, Георги Димитров е обвинен в организирането на подпалването на Райхстага, за което днес се смята, че е извършено от психически неустойчивия Маринус ван дер Любе. Димитров води сам своята защита на организирания от нацистите процес в Лайпциг. Майката на Димитров заминава за Франция, където на митинги и събрания се обявява за освобождаването на сина ѝ. В Лондон от леви адвокати, журналисти и дейци на Германската комунистическа партия е организиран контрапроцес, който доказва убедително провокацията срещу комунистите. В своята защитна реч Димитров защитава българския народ от грубите нападки на медиите. Той подчертава неговите исторически заслуги пред човечеството и гордостта си, че е българин. Словесните му сблъсъци с нацисткия водач и министър Херман Гьоринг и защитната му пледоария спечелват на Димитров място в комунистическия пантеон. Този процес е последният в Германия, съставен от независими съдии от „стария“ съд Райхсгерихт. Димитров, Танев и Попов са осъдени на по 9 мес. затвор заради това, че пребивават незаконно в Германия с фалшиви паспорти с цел конспирация, но са оправдани по обвиненията в палеж и опит за сваляне на правителството.

След излежаване на присъдите си тримата получават съветско гражданство и заминават за Съветския съюз, където остават до края на Втората световна война. Танев и Попов по-късно са репресирани от режима на Йосиф Сталин и са изпратени в концлагери. Танев умира в съветски концлагер, а Попов след 17 години в лагерите на ГУЛАГ се завръща болен в България и написва спомените си, които са изнесени тайно и отпечатани в Париж през 1984 г.

2 юли 1949 г. Почива Георги Димитров

След процеса Димитров се превръща в основна фигура на международното комунистическо движение. Заема мястото на Васил Коларов като ръководител на Коминтерна (1935 – 1943) и на БРП (к). Оглавява новосъздадената българска коалиция Отечествен фронт през 1942 г. След разпускането на Коминтерна през 1943 г. ръководи Международния отдел на ЦК на Всесъюзната комунистическа партия (болшевики). Той е депутат във Върховния съвет (парламента) на СССР (1937 – 1945).[2]

След смъртта на Люба Ивошевич – самоубила се, скачайки от висока сграда в Москва през 1933 г., Йосиф Сталин му намира втора съпруга – чехословашката еврейка Роза Юлиевна (Роза Флайшман), която е предана комунистка. Единственото им дете Митя се ражда през 1936 г., но едва 7-годишно умира от дифтерит.

След 9 септември 1944 г. Димитров остава в СССР, откъдето оказва влияние върху провежданата в страната политика от БРП (к). Завръща се в България на 4 ноември 1945 година. Непосредствено след завръщането си претърпява поражение в парламентарните избори срещу Атанас Москов – кандидат от Българската работническа социалдемократическа партия. Избран е за министър-председател през ноември 1946 г. Оглавява БРП (к), която през декември 1948 г. се преименува на БКП.

Като министър-председател на страната води политика на преход към модела на народна република – тоталитарна държава с държавно управление, доминирано от комунистите. Води курс на тясно сближение с Югославия и провеждане на поетапна македонизация на населението в Благоевградско с оглед присъединяването на района към новосформираната югославска македонска република. Балканската политика на Георги Димитров е подчинена на предлагания тогава от него Южнославянски съюз въз основа на концепцията за Балканска федерация, прокламирана от Коминтерна преди войната. След войната обаче тази концепция вече не е актуална, тъй като засяга новите стратегическите планове на СССР в района. Това води през 1948 г. до разрив между Тито и Сталин, а Димитров е подложен на унищожителна критика от страна на КПСС и се примирява със статуквото.

Култът към личността, характерен за тоталитарните държави, започва да се развива още при неговото управление. Така например на него приживе е наречен (още със създаването му) новият град Димитровград. За целта на 2 септември 1947 г. Министерският съвет, чийто председател е самият Димитров, издава Постановление № 3, което гласи: „Селата Раковски и Марийно, Хасковска околия и Черноконево, Чирпанска околия, се обединяват в едно селище, което се провъзгласява за град под името Димитровград“.

Мавзолеят, където е изложен Георги Димитров след смъртта си, се превръща в място за поклонение, включен е в държавния протокол за полагане на венци от чуждестранни делегации, но само от комунистически страни и от държави от Третия свят. На 18 юли 1990 г. тялото на Георги Димитров е извадено от мавзолея и е препогребано в католическата част на Централните софийски гробища. Мавзолеят е разрушен в периода от 21 до 27 август 1999 г.

Родната къща на Димитров в Ковачевци е превърната в музей, а в центъра на селото е изграден дом-паметник „Георги Димитров“.

Градове Димитроград, освен в България, има в Сърбия и Русия. До 1962 г. Перник се е наричал Димитрово. В Украйна, до тази година, също е имало град Димитров. В Армения има село Димитров.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АСЧБ

    0 0 Отговор
    Починал е от малко пиене!
  • 2 пич

    0 4 Отговор
    Ние си имаме Димитровград... Всъщност, идеята за комунизъм е древна и изобщо не е утопия. Някои племена в джунглите, някои племена Африка и другаде, са на този принцип. Да, но трябва еднаква съзнателност и сеотдайност. Вземе ли да лапа единият повече от другият, а да принася по-малко полза, както партийната номенклатура тук лапаше наготоо, а не вършеше нищо полезно - край на единността.Тя изчезва, а насила комунизъм не се прави. Той е доброолно волеизявление. Като служител на фирма, работеш докато му се плаща - няма ли полза той се тръгва.... Така, че идеята на юдогилдията за комунистически общества е утопия - понеже е демагогия. Няма нормален човек който да иска да му натрисат диктатури и някой възгордял се тарикат да се пъчи като господ на поста. Но тук има още много ненормалници фенове на такива диктатури. Димитров е лош икономически организатор - той няма икономическият подход за градеж на икономика. Това доведе и до урлбанизацията в градовете - обезлюди селата и създаде панелната градска масовка. Сега са последиците от тия префукани посредственни бюрократи диктатори.

    Коментиран от #6

  • 3 за БЪЛГАРИЯ

    2 1 Отговор
    не подкрепя националното обединение на българския народ, а издига тезата за създаване на Балканска федеративна съветска социалистическа република,
    К...ЛЕ ПРОДАЖНО
    НИКОИ ДА НЕ ТЕ СПОМЕНЕ ВЕЧЕ
  • 4 Крум Янкулов

    4 0 Отговор
    ЕДИН ОТ НАЙ ГОЛЕМИТЕ ВРАГОВЕ НА БЪЛГАРИЯ
  • 5 909 БЪЛГАРИЯ

    2 0 Отговор
    ТОЯ СТАЛИН НЕ САМО ГЕОРГИ ДИМИТРОВ Е УБИЛ А И МНОГО МИЛИОНИ ХОРА Е ИЗБИЛ ! БОКЛУК !
  • 6 незнайко

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "пич":

    Урбанизацията и панелките не са измислени от нас. Ние само сме подражавали, на не кой да е, а на Германия. Лошо ли е било преди 1989 година, когато всички заводи работеха и нямаше безработица? Някой може ли да каже, колко завода са ни построили германците тогава - нито един. Сега затвориха почти всичките, даже и енергоблоковете. ЕС иска послушна БЪЛГАРИЯ! След капитализма, измислиха демокрацията за по благозвучно.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 пич

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "незнайко":

    Драги Незнайко, и преди 1989 и сега не е правилното. Проблема не е как се нарича строят, а как се създават разпределят благата. И преди и сега не е правилно. При соца, диктатурата на БКП разпределяше и обсебваше най-много и незаслужено блага - ползуваше привилегии, които не са изработени с производственн труд. Бил някой си ДРУГАР от БКП и хоп дават му апартаментче, на евтиния, карат му тухли и най-хубавите секции, а за ония, които произвеждаха благата даваха второ качество или чакаха с месеци за хладилник и секция,... Така,ч е който хвали оня строй е пълен незапознат с правилната икономика и отношения. Правилното е - който сее и жъне, той да яде! А преди и сега? Сега бюрократите са повече от произвеждащите благата бе? При соца поне повечето се правеха че работят с качество, криеше се истината и се украсяваше с лъжа по веригата. А който казваше истината го третираха като враг на народа и го уволняваха, Белене, някои и убиваха дори. Това ли хвалите? Сега е по-добре като идея, но същите фашисти комунделници от соца и техните наследници също паразитират и ни пречат да си развиваме реално пазара. Е как да се направи пазарна икономика, когато речеш да правиш примерно дребно производство и веднага бюрократите те лепнат - дай това, дай онова, купи си тоя апарат, после бил невалиден, абе пълна бюрократщина? И ти писва да се занимаваш само с чиновници лапачи. Нали ГЕРБерите ни излъгаха, че щели да дават по 20000 за новостартиращ бизнес? И аз реших да проверя? Взех си бизнесс-плана и отидох в секцията в Сз в Бюрото по труда, където ставало това. И познай? 3 пъти изобщо не ме попитаха какво искам да правя, имам ли план, от какво имам нужда? Бюрократките лапачки просто отрязаха - ами не може, няма средства. На четвъртият, едната се заинтересува. И като разбра, че съм сериозен реши да ме довърши с бюрокрация. И изреди: Отиваш в друга област да не е в Старозагорска! Там трябва да се регистрираш и да имаш жителство минимум 5 месеца! После, идваш при нас казваме ти кои са лицензираните консултанти за одобряване на бизнес план! После, ако ти я одобри плана, идваш при нас и ще говорим за отпускане на средства! Е, ето така градят България тия бюрократи милиционерчета и щерките и унуците им. Е как да се оправи човек в такава комунделско фашистка сбирщина от 72 г. насам бе? Ми той Господ ще хвърли топа от ядове с тия, та ние ли? Аз естественно няма да ида в друг град да се регистрирам, щото някакви лапачки търтеи си нагласяват постановленията за да не отпускат средства, освен на свои хора. Да не съм идиот, че да се вързвам на идиоти бе? Теглих им една майна любезно излязох и повече на тикви лапачи паразити не вярвам! Ако ще задника ми да целунат не им вярвам! Вече с бюрократ бих разговарял делово само през прицела на ЗРПК или в най-лошият случай през окуляра на снайпер или АК. Не мога да ги трая бе? Ми това са лапачи търтеи паразити вредни, това не са и хора бе! Ти приказваш за соц, комунизъм, пазар, прогрес ли бе? Само ако измрат тука 2 милиона боклука и сред политици и сред останалите бандюги, тогава ще се види светлина тунела бе! Ми няма надежда за нормалните хора с такива бе! Относно затварянето на енергоблоковете това си прав. Но вината затова носят и БСП и СДС и ДПС и ГЕРБ и останалите политици без Атакистите, те не са били на власт, не мога да ги обвинявам - всички останали ги отрязваха подтоянно от властта. Затова останалите са в кюпа....на гробокопачите ни. Е, с такива лапачи врагове, други врагове не са ни нужни! Тия са по-ефективни от десет вражи армии. Така, че забрави соца да е бил нещо хубаво! Нито пък сега да е наред... Абе - ЪПСУРДИСТАН!

    Коментиран от #20

  • 8 Мишо

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "незнайко":

    Да преди 1989г.беше по-лошо от сега.

    Коментиран от #9

  • 9 гост

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Мишо":

    Мишо, кой набор си? Колко време си работил и какъв съзнателен живот си водил преди 89? Просто ми е интересно дали имаш реална база за сравнение...извън това, дали е било по-добре или не е строго субективна оценка в нашето разделено общество. :)
  • 10 Mercedes-Benz

    3 2 Отговор
    Българи четящи тази статия, вижте добре този на снимката, това е човека, който ни обрече на 45 год. официална болшевишка власт продължаваща и до ден днешен неофициално под формата на "преход", това е човека, който подари Македония и създаде "македонската нация" по поръка на кремълските евреи начело с Йосиф Висарионович Джугашвили - Сталин. Това е човека, който даде Беломорска Тракия на гърците и Северна Добруджа на румънците. Това е човека, който изби с помощта на останалите червени кръволоци 100 000 българи без съд и присъда - цвета на нашата прекрасна нация! Това е човека, който с помощта на червената армия направи преврат, "освобождавайки" България, от законната й власт! Комунизма е най-гнусното нещо случвало се на България след 500 год. турско робство!

    Коментиран от #11

  • 11 Монго

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Mercedes-Benz":

    Хората виновни за дережето ни по време на режима са Чърчил и Сталин (сценката от историята с молива и хартията и писането на % в сферите на влияние). Гърция попадна на запад и 300 000-на комунистическа армия "ЕЛАС", беше смазана, и Сталин не си мръдна пръста. Тука нашите шумкари са били около 15 000. Хайде да не изопачаваме историята. Г.Димитров има достатъчно други грехове. Няма нужда от лъжи...

    Коментиран от #12

  • 12 Mercedes-Benz

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Монго":

    Лъжите са присъщи за твоите шумкарски братя, тролче! Следя те от известно време налази сайта и заливаш с помия и дезинформация! Интелигентен човек, няма как да излъжеш, само полуинтелигентните поддръжници на болшевизма, ще ти се вържат. Всичко, което съм написал, може да се провери с няколко клика, стига да има желание. Доскоро м@нго, знам че ще отговориш, защото вие червените не падате по гръб, освен ако не ви пръснат кратуната, което е и най-ефективния метод за борба с комунистите!

    Коментиран от #13, #14

  • 13 Монго

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "Mercedes-Benz":

    Съжалявам, не съм психолог и не мога да ти помогна. Що се отнася до последното ти изречение-така е в живота, едно плямпат, други просто го правят...
  • 14 гост

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "Mercedes-Benz":

    И какво да може да се провери от това което си написал? Наистина ли смяташ, че Г. Димитров е имал властта да дава каквото и да било, на когото и да било? Много наивно за интелигентен човек, за какъвто явно се смяташ!

    Ако нещо в България се промени и стане така, че държавата се отърве forever от няколко-то десетки хиляди предатели "управляващи" ни от 89 насам, ще се намери и за тях някой да реве, като за днешният "елит на нацията". Така ли е?

    Фактите са си факти. Свободното им тълкуване и интерпретиране вече е друго нещо.

    Коментиран от #15, #16

  • 15 Mercedes-Benz

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Само близките ми могат да кажат какъв съм и т.н. аз не се смятам за какъвто и да било. Колкото за елита, да елит беше, защото това бяха хора с дългогодишен опит в управлението на държава, завършили нужното образование, с позиция в обществото, уважавани от своите и свалени от една въшлива шайка с 4-то отделение, идваща от най-ниските слоеве на обществото, непрочела и една книга през живота си, с беден речник, нулева култура и инсталирана от червената армия! Наследниците на тази шайка управляват днес майка България и със сигурност никой няма да тъжи за тях ако се отървем.

    Виж какво значи "социално инженерство", това приложиха каскетите върху народа ни, затова днес масово с всеки изминал ден се срещат по-тъпи и тъпи индивиди. Поколението на царя израсна с ценностна система и научено на трудолюбие, то и изгради заводите и цялата инфраструктура, с която вие червените толкова много се гордеете и хвалите. Виж вече поколението на социализма, днес дава своите плодове, започвам да изброявам - Цветан Василев (проводник на руските капитали в България), Ахмед Доган (агент на КГБ и ДС), Бойко Борисов (все още член на БКП), Сергей Станишев (дете на един от големите комунистически сатрапи) , Митьо Очите, борци и мутри от групировките като ВИС, СИК, ТИМ и т.н. създадени от другарите и службите им, Иван Костов (червен бушон), Радан Кънев, Росен Плевнелиев (бивша червена муцунка) , да не забравяме и ежедневните набези на маргиналите с лилави венци, отглеждани активно по вр

    Коментиран от #17, #18

  • 16 Mercedes-Benz

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    , да не забравяме и ежедневните набези на маргиналите с лилави венци, отглеждани активно по време на социализЪма, както и други дребни далавераджии и битови крадци, чеда на социализЪма хранени и поени от неговата гръд! Защо се родиха такива ли? Ами защото на това ставаха свидетели и че ако искаш да прокопсаш в обществото, трябва да си тъп, послушен, шушумига и доносник, за да може големия другар на върха дали ще е в завода или другаде да те хареса и да предаде на още по-големите другари "този е надежден, наше момче, да му се помогне". Поздрави, няма смисъл да пиша повече, нищо няма да разбереш така или иначе.

    Коментиран от #19

  • 17 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Mercedes-Benz":

    Качествата за които пишеш драги, се изграждат едва след няколко поколения. Когато човек е спокоен за насъщния и изобщо не го мисли, тогава може да се прави на хуманист, да изгражда и отстоява възгледи, и да си позволи да е нещо повече от предците си, осигурили му спокойствието на съществуването. Натрупването на този начален капитал никога не става "демократично". Всичко е за сметка на тези под теб, на грабежи и експлоатация. ТОВА е световната история. Написах това с идеята да защитя тезата си, че млада България, след Освобождението реално не е имала времето, необходимо за изчистване на капитала и създаването на морален елит, какъвто неправилно идеализираш, че е бил.
    О.К.
    Така е било, неграмотниците са смъкнали власт-имащите синчета и щерки, завършили на запад. ако станем още малко по-неграмотни и първични и историята ще се повтори, защото поколението което идва са точно наследниците на сегашните. И за тях така ще каже някой след време: "елита, дългогодишен опит в управлението на държава, завършили нужното образование, с позиция в обществото, уважавани от своите" ...и е така...те сега се уважават един друг и са презирани от всички останали. Нима цитатът ти, не може да се използва и за сегашните?
  • 18 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Mercedes-Benz":

    "Поколението на царя израсна с ценностна система и научено на трудолюбие, то и изгради заводите и цялата инфраструктура"
    Къде и кога е израснало това поколение? И за колко фамилии говориш? Предполагам знаеш, че в основата на много от фабриките по онова време не стоят български възпитаници, а чужденци - чехи, поляци , немци. Малкото български предприемачи, в основата си също са чужди възпитаници. Знаеш, че и царят ни е бил "Нов внос", така че не ми говори за "поколението на царя", защото то просто не е отгледано в България и/или е "расло под похлупак". Това не е отгледан български елит.
    Да, има много изградени фабрики и съоръжения преди 44-та. В основата на които не са български инженери, а немци и австрийци. Нормално, тукашните просто не са имали времето да се изучат и да добият опит. Да не говорим, че реално е нямало и къде.
    Но, твърдението ти, че по времето на царя са изградени заводите и инфраструктурата на България е силно преувеличено и несериозно. Освен това е лесно исторически, фактологически и статистически оспоримо.
    ДА, част от основата на индустрията на България след 44, стъпва на старото. Но за разлика от днес, тогава хората дошли на власт не затриват, а развиват и модернизират съществуващото. Паралелно с това изграждат на нови заводи, инфраструктура и масовизират други неща достъпни дотогава само за така наречения "елит" - образование, здравеопазване, култура.

  • 19 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Mercedes-Benz":

    Не знам доколко може да поставяш под един знаменател власт-имащите след 44 и тези след 89. За мен разликата е огромна.

    Според мен тази разлика обаче, че не се дължи в промяна на манталитета на българският управник, а по скоро в премахване на някакъв страх и поддаването на някаква поквара. Страхът и ограниченията си ги носеше именно соц. режима, а покварата дойде именно от Запада и лъсна същината на съвременният български елит и общество.

    Едно малко заключение с което може да не си съгласен:
    "социално инженерство" в България, след 44, по времето на руското влияние е насочено към изграждането на обществото и индивида. След 89-та западното влияние разсипа изграденото не само физически, но и интелектуално и морално.

    Така че, "днес масово с всеки изминал ден се срещат по-тъпи и тъпи индивиди" не се дължи на социализма, а в частност на Западните стратези на играта и на манталитета на народа, позволяващ това да се случва.

    Иначе съм съгласен с написаното от теб за последствията и отрочетата на социализма, но с уговорката, че катализатора на драстичното падение на държавността и морала е именно капитализма.

    Нищо ново под слънцето! :)

    Respect!

    П.С.
    А затова дали разбирам или не:
    Мога да разбера почти всяка гледна точка, от какво е продиктувана, как и защо е изградена. Което не означава, че съм съгласен с нея. Проблема е, че крайните мнения са прекалено субективни, манипулативни, хиперболизиращи едно, и обезценяващи друго. А аз съм повече привърженик на обективната оценка и реалността. Освен това подлагам на съмнение всичко....знаеш,
    Няма бяло и черно, всичко е нюанс на сивото! ;)



  • 20 Контра Пич

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "пич":

    Бля, бля, бляя...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове