Last news in Fakti

16 Юли, 2016 12:49 10 973 10

Марешки забъркан в източване на ДДС

  • валя ахчиева-
  • ахчиева-
  • марешки

Валя Ахчиева разкри ДДС схемите на бизнесмена

Марешки забъркан в източване на ДДС - 1

Към края на една верига, която тръгва от производителя "Лукойл Нефтохим" и стига до бензиностанциите на 72-годишната Веска Марешка от Варна и фирмата и "Трейднет Варна", чрез посредника "Супериор ауто съплайз", най-вероятно се източва ДДС чрез фиктивни сделки за услуги сключвани между дружествата от рисковия списък на НАП и един доставчик на горива. Така дължимото ДДС от сделките с горива не се внася в държавния бюджет и той е ощетен. Това разкри в предаването „Открито“ по БНТ Валя Ахчиева.

Според излъчените материали, варненският бизнесмен участва във верига за контрабандно гориво и източване на ДДС. От предаването става ясно, че цистерни, тръгващи от Благоевград към Разлог, се отклоняват от пътя и поемат по друг маршрут, по който е възможно да разтоварват гориво на неопределени за това места. Според документите обаче, въпросната цистерна е разтоварила горивото си в Разлог.
На габровската бензиностанция на Веска Марешка, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор е установила некачествено гориво, със 70% сяра над нормата и е запечатана една колонка. Какво са установили проверките на Агенция „Митници“ в петролните бази във Велинград и в Разлог, пита Ахчиева и съобщава, че лицензът на базата във Велинград е бил отнет заради проблем с банковата гаранция, след фалита на КТБ.

По думите й, за времето откакто е отнет лицензът, през 2014 г. досега, базата във Велинград има вече 17 проверки, съставени са 62 акта, за 28 има влезли в сила наказателни постановления. Какви са нарушенията? Там би следвало да се съхранява гориво с платен вече акциз, но има разминаване с документацията,т.е. има гориво, за което те не могат да докажат произход. В данъчния склад в Разлог има 11 проверки и 4 констатации, има разминаване между складовата наличност, казва тя и добавя, че Агенция „Митници“ отказват да коментират повече случая.

Докъде са стигнали проверките на НАП след разследването за пазара на горивата?

Попитан дали от НАП са успели да установят, че по веригата произведено гориво от Лукойл до бензиностанциите на Веска Марешка във Варна има източване на ДДС, Росен Бъчваров, Директор Комуникации при НАП заяви, че НАП работи повече от месец по сигнал и подозрение за данъчни злоупотреби в размер на 215 хил.лв за компания разследвана от Валя Ахчиева, без да цитира конкретно име.

В предаването се казва още, че схемата е добре позната. Една от компаниите от разследването има доставки на услуги, тя получава фактури за тези услуги, в резултат на което данъкът който е бил за внасяне вече не се внася - това се нарича на данъчен жаргон "стопяване на дължимия ДДС". До момента, тази сума е 215 хил.лв и НАП има всички основания да смята, че става дума за злоупотреба с ДДС с фиктивни доставки на услуги.

Това, което предстои да се случи е тази ревизия да приключи с начисляване на данък. В момента текат ревизии по две направления има и прокурорско постановление, което е свързано с разследването на търговията с горива. Всеки ден компютърните системи на Агенция „Митници“ подават данни в НАП за всеки литър гориво, който напуска данъчния склад, казва още Ахчиева.

В заключение журналистката обобщава разкритията от разследванията. По думите й става въпрос за схема за източване на ДДС при продажбите на горива, горива от складове които не отговарят на количествата по документи, горива в петролна база с неясен произход, и системата БАЦИС, която не може да установи местонахождението на горивата, които са под режим отложено плащане на акциз.

Факти.бг припомня, че Веселин Марешки се отказа от кандидат-президентската надпревара, въпреки че седмица по-рано ясно заявяваше идеите и целите си, ако оглави държавата.

Това е второ подобно разследване на журналистката Валя Ахчиева за Веселин Марешки. В първия материал тя твърди, че варненския бизнесмен продава горивото си на загуба. След излъчването на кадрите избухна грандиозен скандал, а двамата си размениха и заплахи през медиите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чичко Змей

    2 4 Отговор
    Тая поръчкова журналистка даже не знае какво казва... Абсолютно неграмотно разследване, платено от монополите.
  • 2 цецо

    1 3 Отговор
    Кифла
  • 3 Долна инсинуация

    3 5 Отговор
    В това предаване никъде не беше казано ,че фирмите доставчици са на Марешки..Тази статия е пълна манипулация,добре че хората не се връзват на тези л..на.
    Марешки не е толкова елементарен ,че да краде ДДС.
    Яхниева що не пита лукойл защо продават на цени на Марешки или хонорара идва от там,а?
  • 4 некойси

    2 6 Отговор
    Дано са и платили добре. Възможно е да понесе всякакви обществени негативи, колкото и да е навързана с "елита".
  • 5 незнайко

    4 4 Отговор
    Не виждате ли как се охрани и тя в последно време. Защо не разследва големите фирми а се занимава с Марешки? Защото големите монополи са в дъното за разследване, както предполага и (Чичко Змей в първи пост).
  • 6 бббббб

    2 4 Отговор
    Толкова институции проверяваха Марешки и никой не откри нищо.А,тази охранената открила нарушения ....Ама по-платено и поръчково няма на къде!Да я назначат в ДАНС тогава.
  • 7 Чачук

    0 1 Отговор
    Ахчиева,Яхниева,Лъкърдиева-все едно целта е да се оплюе Марешки. Анонимен директор комуникации от НАП заявил не знам си що си без да цитира име и джурналистката свързва всичко с ВМ. От това по-поръчкова статия няма и не може да има.Що не разследва Лукчетата,щото не и стиска,щото са първи дружки с Тиквата. А това,че народа подкрепя ВМ не казва нищо.
  • 8 Кольо

    0 3 Отговор
    Поръчката се вижда от космоса чак!!!
  • 9 1234

    2 3 Отговор
    Госпожо Ахчиева,най вероятно ли,вероятно ли,може би ли,сигурно ли или един човек ми каза.Страхотно разследване,направо сте си объркали професията.А какво казват от специалните служби дето това им е работата,и защо чакаха вие да го разкриете,и те на готово да се възползват от вашето разкритие.Аз предлагам да закрием НАП и да ви оставим вие да разследвате такива случаи.Хем ще спестим от заплати,представяте ли си колко пари ще се спестят от чиновниците дето не си гледат работата,а вие само с две предавания и хоп разкрихте всичките далавери на този дето продава такива евтини горива ,че оставя толкова хора с бензиностанции да нямат пари даже за закуска.На какво прилича това,ами хората дето карат с толкова евтини горива нали ще забогатеят с парите дето трябваше да отидат в джобовете на тия дето денонощно гледат как да ни вземат и последното левче,дето измислят най различни причини да вдигат цените,че сега било лято,после било коледа,после било велик ден и хората трябвало да пътуват и трябвало да им е скъпо,затова вдигали цените.
  • 10 кроко

    0 1 Отговор
    Абе то всеи я знае какво представлява валя яхниева, предичното и разкритие беше на абсолютно същото ниво. Ама прави ли ви впечатление подвеждащото заглавие на статията - или статията е поръчкова, както е и измислетото разследване на яхниева, или тая, дето я е писала...... меко казано си е една ДЖурналистка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове