Last news in Fakti

24 Юли, 2016 20:30 2 150 2

Недим Генджев: Радикален ислям в България ще има

  • недим генджев-
  • ислям

Хиляди бежанци влизат в страната и те може да проповядват в затворените джамии, каза Генджев

Радикален ислям в България може би ще има. Това каза в предаването „Тази неделя” проф. д-р Недим Генджев, председател на мюсюлманско сунитско ханефитско изповедание. Той допълни, че в България има 451 затворени джамии и хиляди бежанци влизат в страната. По думите му те имат пари и ще отидат в затворените джамии да проповядват. Средните духовни мюсюлмански училища не подготвят кадри за България, обясни Генджев и каза, че има някакъв курс в Устина, но никой не знае какво учат там.

В коментар на ситуацията в Турция, Генджев каза, че все още е рано да се каже накъде върви Турция.

„Ердоган има няколко много тежки проблема, първият е бежанският проблем, другият е кюрдският проблем, третият е изострените отношения със САЩ и четвъртият проблем е икономическата криза. Тези тежки проблеми на главата на един държавен ръководител пораждат едно неспокойство за бъдещето на държавата”.

Говори се за ислямизация на Турция, но тя винаги е била мюсюлманска държава. Ердоган е вярващ човек, но не е такъв върл ислямист.

На въпроса има ли в България училища, инспирирани от Фетхуллах Гюлен, Генджев каза, че не е чувал за това и най-добре отговор може да даде МОН.

По думите му има две училища, английски гимназии, едната е в София, другата в Пловдив, които вземат и пари.

Има списък от 90 имами и представители на Дианета, на турското министерство на религиите, които в момента заемат длъжности в България, в българските джамии, каза Генджев и допълни, че е предложил на съответните органи да се освободят от тях.

"В България има 900 джамии – в тях 80 човека проповядват и са назначени от турския Дианет, а 10 човека са в мюфтийствата и ги ръководят. Главното мюфтийство на Мустафа Алиш е под ръководството на Дианета и от там получават заплати по 3000 евро".

В коментар на предложението на патриотичните парламентарно представени партии всички религиозни служби задължително да се водят на български език, Генджев обясни, че самата молитва трябва да се води на арабски, но проповедта може да бъде на български и на арабски. Той предположи, че православната църква също няма да се съгласи и каза, че трябва да се направи кръгла маса, на която да се обсъди това предложение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Този е един почтенн човек. тъжно е, че го прецакаха, за да застане друг шеф на вероизповеданието.. заявявам го, въпреки, че не съм традиционен мюсюлманин, понеже съм кръстен в БПЦ, изповядвам справедливи човешки взаимоотношения, между хората и не само, не харесвам джихадисти фашисти и други тирани, и считам, че най-голямата глупост, която можеше да направи човечеството е да издигне в култ тия свети писания като уж от Бог, а са създадени от човеци...за да манипулират човеци. да, трябва да ги прочетем, осмислим, анализираме, да възприемем правилните неща, като например да се уважаваме и помагаме хората и други неща, но не да ги превърнем в сляпа догма. а ограничението в един променящ се природен свят често е самоубийственно. като да си заек и да си втълпиш, че трябва да целуваш всеки ловджия по пътя по ушите.... така е и с религиите на хората често, изключвам Конфуцианството, орфеизма и други течения, където просто се следва Пътя и се опознава света. Но главните течения са доста сковаващи, поради доста крайни ограничения в тях. а живота е динамичен и трудно всичко се ококавава в релси. Не можеш да се изкъпеш с бурка в реката, нито да дадеш втората си риза на стреляш по тебе терорист... религиите често не вършат работа в живота, но вярата в Твореца е нещо нормално и аз съм вярващ. Неджим Генджев е почтенн човек, за съжаление прецакан от мафиоти. които прецакаха и моето семейство и много други. Жалко е, че България се управлява от врагове мафиоти. Ужасно тъжно е да стоят доста от тях и до паметника на Левски и Ботев и да ги чевствуват... Пълна ирония и гавра с паметта на борци за свободен свят.
  • 2 БайХуй

    0 0 Отговор
    Исляма в България винаги е бил ДОЛЕН и КАЛЕН а сега ще е и РАДИ-КАЛЕН. А Дедо Тошо е бил прав.... ако бе изпълнил всичко като трябва сега турчоля да няма а циганите да са по-ниски от тревата. Сега българите работят а цигани търгашат, тарашат и пият като свине. Скоро циганин под 100 кила няма да има!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове