27 Юли, 2016 12:10 6 275 4

Фирма за национално издирване

  • фирма-
  • национално издирване-
  • строителна фирма-
  • „враца 2015“ дззд

Строително дружество остави две села във Врачанско на сухо, след като не ремонтира мостовете в населените места, но взе част от парите за изграждането им

Фирма за национално издирване - 1

Строителната фирма „Враца 2015“ ДЗЗД остави две малки села във Врачанско без ремонтирани мостове, които трябваше да се изградят след наводненията в Мизия през 2014-а година. След опустошителното бедствие софийската фирма печели обществена поръчка за почти половин милион лева, започва да излива бетон и да изгражда мостове, но след това изчезва безследно. Независимо, че от възложителите – община Враца, обещават, че проблемът ще бъде решен и фирмата ще довърши работата си, от нея няма и следа.

Кметовете на двете засегнати села – Горно Пещене и Вировско алармират, че никой не ги е потърсил и че някои от хората са готови на протести, ако работата не бъде довършена. Причината – не може да се минава през местната река и хората са принудени да заобикалят през пропаднал път или да минават през реката, като рискуват живота си. За този „лукс“ от междуведомствената комисия по бедствия и аварии са отпуснали близо 400 хиляди лева.

Кметът на Горно Пещене: Изляха бетона и дим да ги няма

В Селото трябва да се ремонтират седем улици, както и един пешеходен мост, отнесен от река Скът при наводнението в Мизия. Служители на софийската фирма „Враца 2015“ ДЗЗД пристигнали и започнали да работят. „Бетонът се изля на пасарелката на 3 декември 2015-а година и оттам – край – всичко се спря“, обясни кметът на селото Мая Ценова пред Факти.бг. Тя допълни, че след това е получила акт 10 от община Враца за спиране на ремонтните дейности. Ценова разказа, че жителите в селото са възмутени, как може някой да прибере държавни пари, да започне нещо и след това да не го довърши, а после и да изчезне безследно.

„Търсихме ги, но или не си вдигат телефоните, или са изключени“, коментира още кметът на Горно Пещене. Така повече от две години хората в селото са разделени на две – такива, които живеят от едната част на селото и такива, които живеят от другата страна на река Скът. Заради липсата на мост хората преминават през най-ниската част на реката. Проблемът се оказва по-сериозен за по-възрастните хора, които се оплакват, че им става все по-трудно да отиват до местния магазин, за да напазаруват продуктите си. Като капак на всичко фирмата е трябвало да ремонтира и отнесени от пороя 7 улици в селото, които е трябвало да бъдат преасфалтирани, но и това не било направено. Така нито хората могат да минават през реката, нито част от улиците са проходими за автомобили. Кметът разказа, че хората в селото се притесняват, че няма да могат да изкарат още една зима без мост и без пътища и че жителите са готови на протести, ако това се случи.

В село Вировско – сложиха две железа за мост и повече не ги видяхме

Още едно село се оказва потърпевш от софийската фирма – Вировско. В селото е имало железен мост за преминаване през реката, но съоръжението било старо и опасно. Затова и софийската фирма го демонтирала в края на 2015-а година, като идеята била да го замени с нов мост. Това обаче не се случило.

„Сложиха само едни железа, като за основи на новия мост и повече не ги видяхме. Затова решихме да сложим стария мост, за да минават хората през него, но той е опасен. Иначе за фирмата нищо не знам. От общината знаят за състоянието на ремонта и се надявам скоро ремонтът да бъде възобновен“, коментира за Факти.бг кметът на село Вировско Илинка Маринкова.

Кметът заяви, че строители изобщо не са започнали да ремонтират и водостока в селото, който е част от заданието за обществената поръчка. Липсата на ремонт създава рискове, защото пътят вече е пропаднал и има нужда от спешен ремонт, обясни още кметът на селото и допълни, че през него всеки ден минават коли и камиони и това създава риск за тежки инциденти.

По следите на фирмата

Справка на Факти.бг показва, че към днешна дата в Търговския регистър не излиза такава фирма. В търговския регистър обаче излизат лицата, които са регистрирали фирмата. Обадихме се по телефона на „БМН Инженеринг“ ООД с желанието да разговаряме с управителя на дружеството, но никой не вдигна телефона. Решихме да потърсим фирмата на посочения адрес в София, който се намира на столичната улица „Неофит Рилски“. Там разговаряхме със служител на фирмата, който обясни, че собствениците на дружеството са извън страната, но допълни, че са проведени разговори с община Враца ремонтът да бъде продължен. Решихме да попитаме и общината за фирмата. Оттам заявиха, че до момента Община Враца е превела на ДЗЗД „Враца 2015“ сума в размер на 198 834.24 лв., за реално извършена от тях дейност и че фирмата не е неоткриваема. „Преди една седмица представляващият консорциума Мартин Марчев проведе среща със зам.- кмета на Община Враца Мария Попова, във връзка с обектите в селата Горно Пещене и Вировско. Община Враца има уверение от консорциума, че започват подготвителни действия за повторно стартиране на дейностите в село Горно Пещене и се очаква заключение и от строителния надзор за подписване на акт Образец 11“, заявиха за Факти.бг от община Враца. Зам.- кметът Мария Попова заяви, че са се опитвали многократно да се свържат с фирмата. Най-накрая с тях се свързал представител на дружеството и след проведен разговор в общината станало ясно, че фирмата имала временни финансови затруднения.

Кметът на Вировско: Пак ни вързаха тенекия

Решихме отново да потърсим кметовете на засегнатите села, за да разберем дали някой се е свързал с тях, за да се поднови строежът на пътищата и мостовете. „Трябваше да се видим с фирмата в общината. Искам да ви кажа, че бях там, но представители на фирмата не дойдоха. Кметът на община Враца беше в среща и нямах възможност да разбера подробности, но аз лично не се срещнах с никаква фирма“, заяви за Факти.бг кметът на село Вировско Илинка Маринкова. Кметът на село Горно Пещене също заяви, че никой не се е свързал с тях, за да ги уведоми, че ремонтът ще бъде възобновен. И докато стане ясно – ще има ли ремонт или не, пътищата все повече ще се рушат, а хората със страх ще дочакат поредната зима.

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Така ще е, като нарязаха за скраб военните стоманени мостове, по които може да минава танк. Къде са тези съоръжения никой не може да каже.

    Коментиран от #2

  • 2 скрап

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    Що да не може?! Желязото се продаде и изнесе с вагони или на кораби. Ако в тези села имаше силно присъствие на ДПС - мостове щеше да има!
  • 3 Схемата

    0 0 Отговор
    Има ги още, и то нови. Такива складове има в армията със стари, но неупотребявани машини, танкове, камиони, УАЗ-ки, автомати и каквото се сетиш. Само, че от няколко години се пишат брак и се препродават през ВМЗ-та към арабските страни.
  • 4 Адолф Хитлер

    1 0 Отговор
    Фирмата е само една КТБ !!!! Докога, ще търпим народе?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове