Last news in Fakti

27 Юли, 2016 13:38 1 329 1

Контрера: С концесията за автобусите е защитен обществения интерес

  • карлос контрера-
  • общински съветници-
  • концесионер-
  • автобусите-
  • обществения интерес
Контрера: С концесията за автобусите е защитен обществения интерес - 1

Карлос Контрера, общинския съветник от „Патриоти за София – ВМРО и АТАКА" поднася своята гледна точка във връзка направеното от него предложение за споразумение към концесионен договор между Столична община и „МТК Гроуп“. Той е автор и вносител на доклада за отдаване на концесия за 16 автобусни линии на обща стойност от 141 млн. лв. "Спаси София". Според "Спаси София общинските съветници подаряват на концесионера печалба над 10 пъти по-висока от тази, заложена в европейските норми и регламенти и ще ощетят софиянци с близо 44 млн. лв., като с решението се бърза и не е подложено на обществен дебат.

  Ето и гледната точка на Карлос Контрера:

"Тъй като в средствата за информация по повод доклада за спогодба с „МТК Гроуп“, на който съм вносител, са направени твърдения, свързани със същността на доклада и с работата ми като съветник, държа да направя следните пояснения:

1. Спогодбата цели да уреди конкурс, който е приключил през 2008 г. и е потвърден от Върховния административен съд, т.е. конкурс има. Условията по конкурса, обаче, са по-различни от тези по спогодбата – вместо цена от 3,6 лв./км без ДДС се предлага цена от 3,00 лв./км без ДДС, транспортната задача от 6 млн. км е намалена на 5 879 000 км. Спечелилият конкурса се задължава да извърши обслужването с автобуси ЕВРО 6, а не с автобуси Евро 4, каквито са били изискванията през 2008 г. От тази гледна точка общественият интерес е защитен. Постига се уреждане на отношения, които са били висящи над 8 г., при това с параметри в интерес на Столична община.

2. Направените внушения за цени от 2,10 лв./км, 2,8 или 2,9 лв. не кореспондират с действителността и зад тях не стоят сериозни изчисления. Например, Столичен автотранспорт ЕАД (общинската фирма) вози на 3,08 лв./км. Т.е. предлаганата цена в спогодбата за „МТК Гроуп“ е дори по-ниска от тази на общинския превозвач. Между другото той в момента вози по тези линии на тази цена с автобуси на 20-30 г. По отношение на цената следва да отбележим, че само разходите за придобиване на автобусите, заплатите на персонала, застраховките и разходите за ГСМ (горива и смазочни материали) правят стойността на километър пробег повече от 2,9 лв./км.

3.Спогодбата предвижда в срок от 8 месеца след влизане в сила на договора по линиите да се пуснат нови рейсове ЕВРО 6 с вентилация и климатизация. Става дума за линии в северните райони, по които нови автобуси, ако не бъде сключена тази спогодба, едва ли ще бъдат пуснати в следващите 5-6 г.

4.Столична община ще реализира икономия от превоза – по 470 320 лв. на година, за срока на договора - 3 762 560 лв. Тези спестени средства могат да се насочат за инвестиции в транспорта по усмотрение на СО и СОС. Тук е редно да се каже, че в момента Общината плаща по-скъпо за обслужването на тези линии, а именно 3,08 лв./км.

5. Невярно е и твърдението, че Общината няма да може да прави промени в маршрутите и маршрутните разписания – напротив, това нейно право е регламентирано, отделно от това на всеки 3 м. се съгласуват експлоатационните планове. Има и клауза, че във връзка с ремонти, аварии или по целесъобразност СО има право да променя маршрутите.

6. Направените призиви към кмета на Столична община да спре, да блокира или да отложи доклада показват правна неграмотност – това не е в правомощията на кмета и той няма право да го стори. Решението е на Столичния общински съвет и отговорността за него се носи от докладчика/вносителя и Съвета. Кметът на общината няма правомощия да спира или забавя доклади на общински съветници.

Правя настоящите уточнения, защото една група хора, водени от незнайни и вероятно нечисти подбуди, усилено разпространяват полуистини. За техните действия вероятно се крият интереси, които не желаят северните райони на София да получат в рамките на 8-12 м. от разглеждането на доклада обслужване от нови автобуси по линиите на масовия градски транспорт.", заявява Контрера.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БКП+ДC-цигaнии

    0 0 Отговор
    За да унизи, засегне македонците и за да не изпусне от тоталитарно-олигархичен контрол македонското обществено дело и материалните му активи, БКП+ДС-СИСТЕМАТА парашутира (назначи) за "македонски" "войводи" БКП+ДС-побългарени индо-"българи" (KЪРКАчaн Джaмбaз Лeгкocтyп Koнтpepa Сиди Mypджo Харо Mиxo Ризин и прочие мaнгaл), които се разпищолиха като гюфто в циганска маааала!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове