Last news in Fakti

27 Юли, 2016 18:03 1 782 0

Създадоха общински социален фонд с участието на казината в Свиленград

  • създадоха-
  • общински-
  • социален-
  • фонд-
  • участието-
  • казината-
  • свиленград
Създадоха общински социален фонд с участието на казината в Свиленград - 1

С решение на Общинския съвет от днес в Свиленград се създаде Общински социален фонд и бе приет правилник за устройството и дейността му. С финансово участие в него ще се включат казината, работещи на територията на града. Фондът набира, управлява и разходва средства за провеждане на общинската политика в областта на социалните дейности. Средствата ще се набират чрез дарения и завещания от търговци, извършващи дейност по Закона за хазарта и от български или чуждестранни физически или юридически лица.

Новаторската идея е на кмета на общината инж. Георги Манолов. Правилникът на фонда бе създаден след няколкомесечно проучване на юридическите възможности как доброволно и със справедливо дялово участие, съобразно мащаба на дейността им, фирмите за хазартна дейност да се включат в местния обществен живот.

„В българското законодателство не се предвижда операторите в хазартната дейност да плащат местни данъци, те заплащат директно на държавата данък върху игралните съоръжения. Но подобна практика има в Европейския съюз, например в Австрия – казината плащат местен данък в общините, в които се намират. Засиленият интерес в граничния Свиленград към този вид бързо печеливш бизнес бе предпоставка да се потърси начин за благотворителни отчисления на средства в полза на жителите на общината – да се подпомагат деца, възрастни хора, социално слаби и нуждаещи се от лечение. Радвам се, че представителите на казината приеха идеята. Във фонда ще могат да участват не само фирми в сферата на хазартния бизнес, а всички, които имат желание да даряват средства. Тяхното разпределение ще става на проектен принцип”, коментира кметът Георги Манолов.

Целта на Общински социален фонд – Свиленград е да подпомага: подобряването на материалната база на социалните институции и услуги в общността, чието реализиране е невъзможно с утвърдените от държавата разходни стандарти; осъществяването на летен и зимен отдих на потребители на социални услуги, които не разполагат с лични средства и на лица, чийто месечен доход е не повече от 1/2 от минималната работна заплата; проекти на НПО, пенсионерски клубове, клубове или съюзи на хора с различен тип увреждания, Съюза на ветераните и Сюза на военноинвалидите и военнопострадалите; решаването на здравословни и социално-битови проблеми на жители на общината, чийто доход е не повече от 1/2 от минималната работна заплата и за които липсва възможност за финансиране по друг ред; подобряване условията на труд и повишаване мотивацията на работещите в социалните услуги на територията на общината чрез допълнителни възнаграждения, награди и мероприятия, предпазващи екипите от синдрома на професионално изчерпване; съфинансиране на проекти в социалната сфера с доказан социален ефект; ученици с увреждания и други лица с увреждания за участието им в олимпиади, състезания, фестивали; за ученици спортисти и за културни мероприятия.

Органи на управление на фонда са Управителен съвет и Контролен съвет. Ежегодно Управителният съвет внася за приемане в Общинския съвет годишен отчет за дейността на фонда, както и годишен доклад на Контролния съвет.

В момента в Свиленград лиценз от Държавната комисия по хазарта имат пет казина и седем игрални зали. Строят се четири нови казина, а още пет фирми са заявили инвеститорски намерения. Заради стратегическото местоположение на Свиленград на три граници тази дейност се превръща в един от структуроопределящите бизнеси в региона и идеята на социалния фонд е той да се използва по най-добрия начин за подпомагане на местното население.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове