Last news in Fakti

30 Юли, 2016 09:40 1 655 3

Ще имаме обща лява кандидатура за президент

  • бсп-
  • бузлуджа-
  • лява-
  • кандидатура-
  • президент

БСП чества 125-ата годишнина на Бузлуджа

Ще имаме обща лява кандидатура за президент - 1
Снимки: БТА

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е убедена, че с АБВ ще излъчат обща кандидатура за президент.

"Абсолютно съм убедена, и не само за АБВ, че кандидатурата ще подкрепят и други леви съюзи, патриотични и граждански организации", заяви Нинова пред журналисти преди началото на Националния събор на левицата на Бузлуджа.

Факти.бг припомня, че днес БСП отбелязва 125-ата годишнина от основаването си. По традиция, активисти и симпатизанти се събират на Бузлуджа. Акцентът на събора е предстоящите президентски избори и това дали Левицата ще се яви на вота с обща кандидатура. Митингът е под мотото "За България, която обичаме". 125 млади социалисти от цялата страна, начело с Весела Лечева, член на ИБ на НС на БСП, също тръгнаха на поход от връх Шипка към връх Бузлуджа.

Корнелия Нинова съобщи още, че на 9 август отново ще има среща с " Движение 21", а на 12 август с АБВ. "Ние отиваме с нашите кандидатури - партийни и надпартийни, които са получили най-много номинации от конференциите“, заяви лидерът на БСП. „Знам, че те ще дойдат със своите предложения, разговарях и с двамата лидери", добави още тя като припомни, че на 14 август ще има заседание на Националния съвет на БСП, на което ще стане известно името на кандидата.

Попитана дали очаква Бойко Борисов да е кандидатът на ГЕРБ и дали в този случай тя самата ще участва в битката за "Дондуков" 2, Нинова заяви, че при ГЕРБ всичко е възможно. "Борисов е непоследователен в позицията си, обикновено казва, че няма да се кандидатира, но не изключвам и да го направи", посочи тя.

Корнелия Нинова обясни и, че независимо дали на 14 август БСП вече има официален претендент за държавен глава, няма как да го сменят заради Бойко Борисов.

"Не сме някаква детска градина, която ще се нагажда според тях, имаме самочувствието, че ще излъчим много силен човек и тръгваме на тази битка на 14 август, няма да чакаме повече никого", подчерта тя. Нинова е убедена, че с номинацията си Левицата ще отиде на балотаж. "Гоним победата", категорично обяви тя.

„Дошло е време да поведем хората и да се опълчим срещу правителството на Бойко Борисов, което руши държавността, нехае за съдбата на народа си и го обрича на безпътица”, подчерта тя.

Корнелия Нинова отговори и на тези, които казват, че БСП не може, защото е разединена и в партията има апатия.

„Ето го отговора – десетки хиляди тук и още стотици хиляди в страната, единни заедно казваме, че искаме и можем да направим България различна, да я направим друга - с производство и земеделие. България на духовността и образованието. България на почтените, а престъпниците – в затвора. България – социална и подредена държава”, посочи председателят на БСП. Според нея е дошло време обединена БСП да се обърне към работниците, хората на културата и духовността, младите, немощните и да им каже: „Ние сме до вас!” Лидерът на левицата е категорична, че когато се взимат решения, те няма да зависят от силните. „Когато правим голямата политика, ще мислим за малкия човек. Ще ви дадем път и няма да ви предадем никога”, обеща тя.

Нинова подчерта, че днес сигурността и мирът в живота ни са застрашени и само смелият може да погледне опасността в очите, да се изправи срещу нея и да вземе съдбата си в свои ръце. „Ние, социалистите, имаме тази смелост и винаги в трудни моменти поставяме над всичко националния интерес на България”, каза още тя.

Лидерът на БСП припомни, че предстоят президентски избори. Тя призова във времена на война, сблъсъци в света и Европа, тероризъм и имигрантска вълна, да изберем „не послушкото на ГЕРБ, на едрия капитал и на чуждите интереси, а човек, който да бъде страж, пазител на сигурността и мира”. Според нея той трябва да бъде човек, който да е гарант за обединението на нацията. Нинова припомни, че именно членовете на партията са заяви своето желание за обединение в ляво на изборите.

„Нека да издигнем и подкрепим този родолюбец, който ще получи подкрепата на всички леви и прогресивни сили в България, който с живота си е доказал, че има сърце за малкия човек”, допълни тя.

"Истинската битка на тези избори ще е БСП – ГЕРБ. А спечелването на президентския вот ще трасира пътя на левицата към победа на предсрочните парламентарни избори догодина.“, категоричен беше лидерът на социалистите в Европа", обяви президентът на ПЕС Сергей Станишев, който също присъства на събора. По думите му е време за обединение, за промяна, за нова победа на Левицата.

"БСП е емоция, завлядяваща сърцата на стотици хиляди българи. Нашият събор винаги вдъхва надежда и оптимизъм на левите хора в България. Бузлуджа е мястото, на което се зареждаме с енергия и тук се чувстваме едно – общност от хора с еднакви идеи и цели. От този връх трябва да отправим и нашето послание към България с емоция и вяра", заяви Станишев.

"И Европа и България са изправени пред тежки изпитания. В това време единствено социалистите могат да поведат към промяна, която да даде нова надежда, лична сигурност и перспектива на обществото ни. Няма кой друг да го стори – и в България, и в Европа. Затова е нужно сплотяване, воля за победа и ярка кампания, която да спечели сърцата на българите. Убеден съм, че БСП може да излъчи кандидатури за президент и вицепрезидент, които да спечелят изборите, да бъдат гаранти за сигурността на страната, да водят балансирана външна политика със самочувствие и такт. Да докажат, че президентската институция може да бъде близо до ежедневните проблеми на хората и да има ясни социални ангажименти. Голяма е отговорността на БСП и затова тук от Бузлуджа трябва да дадем знака за единство и да си кажем, че всеки ще направи всичко необходимо за успеха на изборите", добави още той.

„БСП има три варианта с много силни кандидатури. И фигурите за президент и вицепрезидент ще бъдат предложени от Българската социалистическа партия”, обяви по Нова телевизия евродепутатът Илияна Йотова, като обеща, че ще има изненади.

„Очевидни са проблемите в тази много трудна и ако питате мен, за нищо не ставаща коалиция, която управлява страната в момента. Така че вероятно трябва да се калкулират много неща”, добави Йотова.

„Първата размяна на мнения между БСП и АБВ ще бъде през следващия вторник. То ще бъде само в рамките на нашето изпълнително бюро. Поради отсъствието на Георги Първанов и Татяна Дончева няма да можем да се срещнем другата седмица с тях, за да проведем втори кръг от преговори. На 14 август, на заседание на Националния съвет БСП ще представи своята кандидат-президентска двойка. Имаме голям напредък в преговорите с АБВ. Възможно е да има обща надпартийна кандидатура и то с подкрепата на АБВ”, коментира още евродепутатът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 президент

    0 0 Отговор
    Господин СтаниШеф би бил добро рекламно лице на Старата про-юдейска партия за президентската кампания.
  • 2 Зайо

    0 0 Отговор
    Не трябва да забравяме кой сме били
  • 3 Дедо Мраз със Големият Праз

    0 0 Отговор
    -ДНЕС СЕЛЯЦИТЕ ОТ СЕЛСКО-КОМУНИСТИЧЕСКИ ПРОИЗХОД ПРАЗНУВАЛИ НА БУЗЛУДЖА ИДЕЯТА НА ДЕДО БЛАГОЕВ ЗА КУМУНИЗЪМЪ-СОЦИАЛИЗЪМЪ НО НАЙ-ВЕЧЕ ПИЛИ И ЯЛИ НА СЯНКА И НАЦВЪКАЛИ ГОРАТА И Я ПОЛЕЛИ ОБИЛНО СЪС УРИНА...А СТАНИ-ГЕЙ Е ВЕЧЕ ОТ 2-ГОДИНИ ЛЮБОВНИК НА БАБА-ШУЛЦА ВЪВ ЕВРОПАРЛАМЕНТА И СУМАТИ ЧЕРВЕНИ ШАПЧИЦИ СЪС ЧЕРВЕНИ КИЛОТИ СА РАЗКАРВАЛИ ТАМ А ОТ БСП ВЪВ СКОБИ К РАЗДАВАЛИ ЧЕРВЕНИ ПРАШКИ ДА СЕ БОРЯТ СРЕЩУ КАПИТЪЛИЗЪМЪ КОКА-КОЛАТА И НАТО А ДА И ЛОЗУНГЪТ БИЛ НА ВОЙНАТА И НА ПЪРШИНГ-2 ЩЕ КАЖАТ ТВЪРДО НЙЕ!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове