Last news in Fakti

21 Септември, 2016 09:24 18 684 27

Съмнения за кръвосмешения в с. Мечка

  • съмнения-
  • кръвосмешения-
  • мечка

Висок процент на деца с увреждания има сред ромите от с. Мечка. Една от основните причини за това са кръвосмешенията. Сред тях има много дълбоко вкоренени традиции да създават поколения само сред роднините си, предаде bTV в репортаж.

Тяхната общност пристига в България през 1964 година - фамилия от около 50 души, които идват от гръцкото село Софу, откъдето са изгонени, а там се преселват от Турция. Техният произход е по-скоро турски, но са известни като гръцки цигани.

От тези 50 души започва възпроизвеждане до около 1000 души в момента. Процентът на децата с увреждания при тях е доста висок, но официална статистика за това няма, тъй като не е правено отделно изследване върху тази общност.

Те самите казват, че не допускат други около себе си и дори да има хора, които са от сходен етнос, когато не са от техния род, това е много различно за тях.

Едно от семействата се съгласи да говори пред камерата на bTV, въпреки че това е тема табу.

Ибрахим и Анифе са мъж и жена, но същевременно са и четвърти братовчеди, защото традицията в общността им не предполага да се женят за чужди.

Те са сред най-далечните роднини, създали поколение в Мечка. Твърди се, че там има и деца, създадени от първи братовчеди.

Казват, че от 60-те години досега са станали вече над 3000 души.

„Ние много, много не се делим тук... Братски, братски деца – братовчеди, не само в Мечка. Ние сме в Бохот, в Тодорово”, обяснява Ибрахим Расимов.

За тази общност кръвосмешението е норма. Признават и, че има проблеми с децата – някои не могат да говорят, други не могат да ходят, обяснява Ибрахим. 

Кметът на близкото до мечка село Буковлък познава културата и начина на живот на така наречените гръцки цигани.

Като полицай Росен Русанов се е сблъсквал с шокиращи прояви на културната особеност на тази общност.

Разказа, че е задържал мъж, който е бил с племенницата си в едно легло.

Дори интимни отношения между родители и деца не са табу в общността. Русанов обясни, че е хващал в едно легло и баща с дъщеря.

Повечето деца от общността се записват с неизвестен баща, а майката получава социални помощи като самотен родител. Общността извършва сватбени ритуали между роднини по своя вътрешни традиции, извън контрола на властите.

Дори по-грамотните представители на общността, които са наясно какви са последствията от кръвосмешението, държат капсулацията на общността да продължава.

Расим и Анинфе нямат граждански брак, държавата няма информация кой е биологичният баща на децата им, имаш шестима внуци. Твърдят, че са продукт на децата им с техни пети братовчеди.

Почти 100% от населението на Мечка получава социални помощи. В деня, в който снимаме, селото е празно, защото са пуснали помощите.

Децата с увреждания също се подпомагат от данъкоплатците, но държавата никога не е потърсила причините за многото увредени деца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кольо

    6 1 Отговор
    Плащай българино данъци да храниш тези !

    Коментиран от #9

  • 2 Тошибиян

    4 1 Отговор
    За 50 години са се увеличили 60 пъти
  • 3 незнайко

    4 2 Отговор
    Тока е и в природата на животните. Не се чудете, това се нарича ПРАЙД - общност сред животните. Тези цигани са като хлебарките. Демокрацията обаче ги защитава. Спасението е аборт, за всяка родилка малолетна.
  • 4 йоци

    5 1 Отговор
    Чичо Ади имаше добра политика по въпроса.
  • 5 Селекция

    4 1 Отговор
    Ето ви решението на проблема, крие се в самия проблем!
    Просто ги оставяме да се сношават по роднински и никаква медицинска намеса за скапаните уруди, защото те не знаят какво е работа и данъци и така, докато си замине и последния уруд от недъгавите си гени.

    Коментиран от #8

  • 6 Бай Хой

    4 1 Отговор
    Е-е-е-ех, действително, къде си чичо Ади, с почивните си станции с големите пушещи комини! Колко козметика произвеждаше от иначе безполезни м...ло-суровини...
  • 7 чичо Ади

    2 1 Отговор
    мдааа, време е за сеч, или депортация, най-добре комбинация от двете.
  • 8 териер

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Селекция":

    Хич не се заблуждавай! Циганите са с различна психика ! Както се казва да не дава господ да се появи недъгаво дете но когато това стане в циганско семейство това е голям празник защото помощите в някой случай стигат до осем -деветстотин лева !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Кънчев

    5 0 Отговор
    Мирише ми на целенасочено поддържане на това положение в с. Мечка!
    "100% получавали помощи" - жалко, защото има документален филм на Карбовски, как жителите на това село, предимно стари хора, живеят в брутален ужас и всяка нощ са на ръба на инфаркта от страх да не влезе някой смр*ден м....л да ги изтезава и убие за 20лв.
    Във филма едно старо семейство разказва как гадната м...ста е разбил тухли от къщата и е влязъл и изнесъл зимнината на хората, които буквално един път са на границата на живота и смъртта от бедност и втори път всеки ден може да им е последен от насилствена смърт причинена от гадните животни, които дори храним от данъците си.
    Докато една гадна група от социопати си пълнят джобовете, ползвайки това положение за облаги, старите хора умират от глад и м...лски терор.
    Няма Господ, нали знаете!
    Време е за действия!

    Коментиран от #17

  • 11 кроко

    4 1 Отговор
    Добре, бе, тия самотни майки се знае кой ги е шибал и им е направил малките чавета, що не вземат да направят по едни ДНК тестове и да им спрат помощите?! А въпросните бащида бъдат осъдени хем да връщат на държавата парите, хем да лежат за секс с малолетни, непълнолетни и роднини!

    Коментиран от #13

  • 12 Телевизора на Елвис

    3 1 Отговор
    Хъй, мойта баба и твойта баба били брат и сестра....
  • 13 Димитър

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "кроко":

    Да ти кажа ли защо? Щото ДНК тестовете също струват пари и освен това на никой в тая държава не му дреме за нищо.

    Коментиран от #14

  • 14 кроко

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Димитър":

    Ясно че струват пари, ама ще спестят пари по този начин, иконом. е обосновано да се похарчат пари за да се спрат и отнемат незаконно получени помощи. Но е вярно и че мангалите са основни гласоподаватели по изборите и никоя партия не иска да ги настройва срещу себе си. Партиите си ги хранят, така както си хранят и гласоподаватели на заплата в държавния и общински сектор.
  • 15 Mercedes-Benz

    2 1 Отговор
    Сега видяхте ли, че влашкия циганин тодАр живков напълни държавата със себеподобни, за да има кой да гласува за тях. Мръсните комунистически изчадия направиха най-голямото зло на България. А тия горе от снимката просто за пореден път доказват връзката си с евреите чрез хамитските и семитските си корени, те и ония с малките шапчици се женят помежду си!

    Коментиран от #16

  • 16 всички

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Mercedes-Benz":

    знаем за яшар замфиркоф,даже внука му малък тошко го снимаха по черна пиш..льонка до 1 дърво.Ще излезят и някой инфо за 1 генерал със същият тошов нос....

    Коментиран от #19

  • 17 Джери е мишка не мангуста

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Кънчев":

    Още преди 15 години разправях подобно нещо, но повечето ми познати изквичаха - "ама, как, българин и ром то е едно и също, всичките сме хора!". Хубаво, хора сме! Като сме хора, защо утрепаха толкова бабички по селата?! Що окрадоха толкова хора?! Що са тези убийства с косачки, с каквото им падне и т.н.?! Нали сме хора?! В един момент, като до дойде и на тези, дето разправят, че всичките сме хора, ще сменят песента, ама вече късно и партия си направиха даже!

    Честита ви ромска държава, чака ви сигурно бъдеще на данъкоплатци, за да храните тази красива етническа пасмина!
  • 18 Родолюбец

    1 0 Отговор
    " идват от гръцкото село Софу, откъдето са изгонени, а там се преселват от Турция.
    Техният произход е по-скоро турски, но са известни като гръцки цигани."
    -Oт Турция в Гъция и от там в България - гонят ги отвсякъде !!!
    ... само тук никой не ги гони!!! - Ами време е!
  • 19 Mercedes-Benz

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "всички":

    Еее остави тая работа, виж че някой обожател на правешкия ром ми е цъкнал минусче, явно има още негови фенове дето повтарят мантрата за "великия българин'', който много бил направил, да вярно направи вкара сума ти м....сти от Румъния, Турция и Гърция. Ми така де, да си е сред свои човека, да си разиграват циганските номера. Все пак само малоумник не би видял циганските черти на тодАр, както и църния цвят на Фнуците му!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Родолюбец

    1 0 Отговор
    Измет грозна и мръсна,вървете на друга планета!!!
  • 22 Гьобелс

    1 0 Отговор
    Има решение и всички го знаем!
  • 23 Смех

    1 0 Отговор
    Ако продължаваме с простотията "толерантност", скоро ще идват и в нашите легла да ни ш....т децата! Гнусната пасмина се придвижва на тумби и в Плевен и са свръх нагли, а обикновените хорица смачкани от бачкане ги е страх дори да ги погледнат! Чичо Ади го няма, решението е в нашите ръце !!!
  • 24 Смех

    0 0 Отговор
    https://www.youtube.com/watch?v=kYnV3fcYZ3g
  • 25 КОГА

    0 0 Отговор
    Аххх долна измет..... Кога ли ще дойде нов Ади да ви оправи. Нямам търпение.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 1234

    0 0 Отговор
    БГ ФАКТИ не толерирате обидните коментари НО:държавата ни толерира тия тъпи м....ли дето я източват само защото политиката на държавата ни е грешна и м...лите дето не са внесли и една стотинка данъци в хазната само получават помощи и живеят на гърба на българи и турци,защото само те работят в тая държава.Защо са ги приели от Гърция,да ги връщат обратно,защо се напълни с власи,да си ходят в Румъния,и те до преди 25 години живееха на палатки по поляните ,а като дойде ,,демокрацията" разбирай слободията защото демокрация изобщо няма и не е имало в България започнаха да крадат медни проводници ,релси и каквото им падне от спрените заводи и някои забогатяха по вече от политиците даже.ТАЯ ТОЛЕРАНТНОСТ СЪСИПВА ДЪРЖАВАТА НИ.НЯМА ЛИ НЯКОЙ ДА УДАРИ ПО МАСАТА И ДА СПРЕ ТАЯ СЛОБОДИЯ ВЕЧЕ.Избираме все едни и същи муцуни като ,че ли не ги знаем какви са и какво са направили за толкова години,и всичките пак ни лъжат и се натискат пак за власт.ЗАСПАЛ НАРОДЕ ,няма ли да се събудиш мече и да си изметеш държавата от тая измет,,политици и м....ли"Няма ли СЪВЕСТНИ хора в тая държава бе????Днес празнуваме ,,НЕЗАВИСИМОСТТА"на България??!?!??От както сме се освободили от ТУРСКО РОБСТВО никога не сме били независими.Все някой ни е натискал да играем по неговата свирка,Германия,СССР,Русия ,а сега и ЕС и САЩ изобщо сме едни независими,че нищо не зависи от нас.Ами поне от вътре да се очистим от тия мързеливи навлеци,те да не ни изтребват,защото те точно това правят изтребват ни , д
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове