Last news in Fakti

27 Септември, 2016 19:18 1 362 3

Реформа в детското правосъдие: Kрай на интернатите

  • интернатите-
  • правосъдие-
  • реформа-
  • детското

Затворът за непълнолетни остава само за най-тежките престъпления

Реформа в детското правосъдие: Kрай на интернатите - 1

Закриване на интернатите за деца-правонарушители и замяна на затвора за непълнолетни за повечето престъпления с нов вид възпитателни мерки – това са част от предложенията, които Министерството на правосъдието е включило в изцяло нов Закон за отклоняване от наказателно производство и налагане на възпитателни мерки на непълнолетни лица.

Законопроектът бе представен днес на пресконференция в Министерския съвет и вече е достъпен на сайта на Министерството на правосъдието и на портала за обществени консултации strategy.bg.

„На мястото на интернатите ще бъдат създадени 10 нови центрове за възпитателен надзор, в които ще има максимум по 10 деца. Те ще живеят в среда, близка до семейната, и ще посещават масовите училища“, съобщи на пресконференцията министърът на правосъдието Екатерина Захариева.

Тя допълни, че в момента в шестте интерната се намират 205 деца, от които 51 са под 14-годишна възраст.

„Предлагаме максималният срок за престой в центровете за възпитателен надзор да е една година, като на всеки три месеца той да се преразглежда, за да бъде евентуално съкратен или прекратен. Сега максималният срок за престой в интернатите е 3 години, но имаме данни, че той се удължава. Само 13 деца в интернат имат определен от съда срок за престой, останалите 198 нямат“, изтъкна още Екатерина Захариева.

„Още от встъпването си в длъжност настоявам за закриването на интернатите – заяви от своя страна омбудсманът Мая Манолова, която също присъства на пресконференцията. – Затова приветствам законопроекта на Министерството на правосъдието и подкрепям с две ръце приемането му в спешен порядък. България е единствената държава в Европейския съюз, в която малолетни под 14 години се наказват със затвор. Всеки ден забавяне на закона е ден отнето детство.“

Законопроектът бе подкрепен от Мария Хесус Конде, представител на УНИЦЕФ за България: „Това е постижение не само за българското правителство, но и за обществото.“

Екатерина Захариева изтъкна, че законодателството ни изостава от практиката, тъй като в българските съдилища вече са обучени съдебни състави за дела с непълнолетни, съществуват сини стаи и специални съдебни зали, пригодени за разпит на деца.

„За престъпления, които предвиждат по-малко от 10 години лишаване от свобода, непълнолетните няма да бъдат наказвани, а ще им бъдат налагани мерки за възпитателна подкрепа. С промени в НК се намаляват и максималните наказания по престъпления, извършени от деца“, обясни още Захариева, като посочи че от 4040 регистрирани за престъпления деца на възраст между 14 и 17 години 2374 са за кражби, джебчийство и взлом.

Проектозаконът за отклоняване от наказателно производство и налагане на възпитателни мерки на непълнолетни лица отменя Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (ЗБППМН), приет през 1958 г. Той е част от Националната стратегия за детето 2008 - 2018 г., приета от Народното събрание, Концепция за държавна политика в областта на правосъдието за детето и Пътната карта за изпълнение й, приети от Министерския съвет през 2011 г. Съобразява се изцяло с Конвенцията за защита на правата на детето и коментарите към нея.

Законопроектът е изработен с участието на широк кръг експерти, магистрати и университетски преподаватели, ангажирани в работата с деца, представители на омбудсмана, Министерството на вътрешните работи, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката, Държавната агенция за закрила на детето, Централната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, УНИЦЕФ и Българския хелзинкски комитет.

Непълнолетните, извършители на престъпления, в повечето случаи няма да бъдат обекти на наказателно производство, а вместо това ще им бъдат налагани възпитателни мерки под непосредствен контрол на съда.

Задържането на непълнолетни ще е крайна мярка с възможност за настаняване в приемни семейства. Делата с участието на деца ще се разглеждат приоритетно от специализирани полицаи, социални работници, прокурори и съдии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТНТ

    0 0 Отговор
    Абе я се концентрирайте в секторите, които наистина са за реформа.
    ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
    ОБРАЗОВАНИЕ

    тръгнали сте да се занимавате с глупости, хората измират като мухи - навремето идваха да ваксинират и преглеждат по училищата сега трябва да влачим децата по поликлиниките и да чакаме на куп 50 човека ред. Айде у лево !!! Скапана държава !к
  • 2 КЕК

    0 0 Отговор
    да, и да създадем на бъдещите престъпници, които се възползват от пролуките в закона и ненаказуемостта си заради годините, идеални условия и да я хрантутим тая малолетна сган.
  • 3 КОШМАР

    0 0 Отговор
    ЕЙ СЕГА ВЕЧЕ ДЪРЖАВАТА ЩЕ ЦЪФНЕ И ВСИЧКО ЩЕ Е КАТО В ПРИКАЗКИТЕ - ЩАСТЛИВО И СПОКОЙНО....... АБЕ ХОРА ВИЕ В РЕД ЛИ СТЕ....КАКВА Е ТАЗИ ГЛУПОСТ, КАКВА Е ТАЗИ РЕФОРМА... ТО ЗАЩОТО ВСИЧКО ДРУГО В ДЪРЖАВАТА Е СВРЪХ ПРЕКРАСНО, ВИЕ СТЕ ТРЪГНАЛИ ДА СЪЗДАВАТЕ НА КРАДЛИВИТЕ РОМЧЕТА СПОКОЙНИ УСЛОВИЯ ДА КРАДАТ ОЩЕ ПОВЕЧЕ, ДА ИЗНАСИЛВАТ И УБИВАТ.... ТОВА НЕ Е МОЯТА БЪЛГАРИЯ И НАИСТИНА ВЕЧЕ НЕ МИСЛЯ, ЧЕ ИСКАМ ДА ОСТАРЕЯ ТУК...... КЪСМЕТ С ЦИГАНИТЕ ОТ ТУК НАТАТЪК- ТЕ СА ДОБРИ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ - ДА СА ВИ ЧЕСТИТИ.......
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове