Last news in Fakti

28 Септември, 2016 21:59 1 423 1

Ген. Румен Радев: Вносът на чужденци не помага

  • румен радев-
  • президент-
  • чужденци-
  • внос

Илияна Йотова: Решението за смяната на Бокова беше взето предварително

Ген. Румен Радев:  Вносът на чужденци не помага - 1

„Демографски проблеми в България не се решават с внос на чужденци. Всяко чакане е пагубно и трябва да вземем решителни самостоятелни мерки – укрепване на гранична полиция, ползване на българската граница, драконово пресичане на контрабандата“.  Това заяви кандидатът за президент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП ген. Румен Радев в ефира на Бтв. Той подчерта, че много страни са предприели политика на затворени граници. „При нас продължават да влизат със същите темпове, но все по-трудно излизат“, каза още той. Според ген. Радев има координиран сценарий да се превърнем в буферна зона и лагер за бежанци, като посочи изказване на Гинка Чавдарова - изпълнителен директор на Националното сдружение на общините, че ще бъдат заселвани бежанци в обезлюдените райони, както и предоставената от Европа помощ от 160 млн.евро.

Според кандидата за президент решението на правителството да смени кандидатурата на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН показва, че нямаме ясна последователна външна политиката. „Когато махленските методи на правене на външна политика се пренесат на световната сцена, това са резултатите“, коментира той. Според него мястото на истинския държавник е да заяви позицията си още от самото начало, а не накрая. „Въвеждаме прецедент в историята на ООН. Посланието, което излъчихме е: България е ненадежден партньор на международната сцена“, подчерта ген. Радев. Той е на мнение, че не можем лекомислено да сменяме позицията си и като пример посочи случая с флотилията в Черно море. „Колко пъти ще строим Белене и ще правим Южен поток?“, попита още той.

  „От момента,  в който г-н Борисов реши да ревизира своята позиция и тази на правителството, срещу Ирина Бокова се водеше жестока кампания. Показателно беше и че решението беше взето преди да го обяви българското правителство“, заяви кандидатът за вицепрезидент Илияна Йотова. Тя припомни, че миналата седмица, когато е произнасял словото си в ЕП за състоянието на ЕС, Юнкер е заявил без всякаква връзка, че всеки еврокомисар, който реши да се кандидатира за друг пост няма защо да напуска поста си на еврокомисар. „Това беше ясен сигнал“, категорична бе тя.

Йотова подчерта, че се е намесила и ЕНП, към която принадлежи Кристалина Георгиева „Не виждам защо за избора на най-високия дипломатически пост в света решението трябва да е партийно“, коментира тя. Тя попита ако от самото начало е имало съмнение в българското правителство и те са заварили едно положение, защо са били следващите стъпки на Борисов. – писмата до страните членки на съвета за сигурност в подкрепа на Бокова. „Можеше още в самото начало позицията му да бъде ревизирана и да не се излагаме пред света, както става сега“, заяви кандидатът за вицепрезидент.

„Никога не съм твърдял, че съм против това натовски самолети да пазят България. Съвместната охрана е добре дошла, но никога охрана вместо нас“, категоричен е ген. Радев. Той подчерта, че трябва да запазим нашето небе да се охранява от български самолети с български летци. „Ние сме членове на НАТО и ЕС, но това не означава, че трябва да сме във война с Русия. Трябва да гледаме националния си и икономически и търговски интерес“, каза още той. Според него губещи са българските граждани и страната ни. Ген. Радев е на мнение, че внимателно трябва да следим и какво става в Турция и че тя трябва да запази своя светски характер. „България категорично трябва да пресича всякакви опити за възраждане на неоосманизма. Няма как да повлияем на политиката на Турция, но не трябва да допускаме тя да влияе на нашия вътрешен живот“, допълни кандидатът за президент. „Ако стана президент, ще наложа вето на тези закони, в които има чуждо вмешателство или там, където се нарушават и ощетяват правата на хората“, заяви ген. Румен Радев.

По въпроса за санкциите срещу Русия кандидатът за вицепрезидент Илияна Йотова от своя страна подчерта, че декември месец предстои ЕС да каже дали те бъдат ще продължени. Тя добави, че България губи много от тези санкции и вече има много държави в Европа, които са се изказали срещу тях.  „Защо да няма институционален дебат по въпроса, а да скача министър Митов първи и да казва, че трябва да сме за продължаване на санкциите. С кой аргумент – исторически или икономически или какъв?“, попита тя. По думите и при подобен род решения трябва да се водим само от националният интерес на България. Йотова подчерта, че същото важи и за решението за отпадането на визите за турските граждани. „Нека не забравяме, че имаме граница с Турция на около 300 км. от София  и за нас трябва да са още по-тревожни. България трябва да е много внимателна, когато в Съвета на Европейския съюз каже своето „да“ на отпадането на визите“,  каза още тя.

„Дали сме си дума, че независимо кой седи зад една или друга кандидатура, за нас всеки е кандидат. Искаме да има обществен дебат и се отнасяме с уважение към всички колеги, които са решили да участват в тази кампания“, заяви Илияна Йотова. По думите й няколкото кандидати, които позиционират себе си в лявото пространство, може да доведат и до мобилизация на хората, които искат да подкрепят двойката Радев-Йотова.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мъжкар

    0 0 Отговор
    Много добри твърдения на генерала ама дано те не са пордния политически трук целящ да излъже хората защото един човек най-лесно се лъже като му кажеш това което той иска да чуе.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове