Last news in Fakti

29 Септември, 2016 13:43 954 6

Подобряваме способностите си за отбрана

  • плевнелиев-
  • способностите-
  • отбрана-
  • подобряваме

Заставаме зад стремежа да гарантираме сигурността, демократичното развитие и върховенството на закона в Европа, заяви Плевнелиев

Подобряваме способностите си за отбрана - 1
Снимка: БТА

Заставаме зад общия стремеж да гарантираме сигурността, демократичното развитие и върховенството на закона в Европа и поемаме своята отговорност, водени от разбирането за необходимостта от защита на общите ни ценности. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев, след като участва в церемонията за отбелязването на една година от активирането на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в Република България (NFIU).

Държавният глава заяви, че създаването на Щабните елементи е част от общата адаптация на структурата на силите на НАТО и на командната система на Алианса. Създаването на тези структури е и категоричен израз на ангажираността и солидарността в Алианса за защита на всички негови членове на принципа „28 за 28“ и ще подобри взаимодействието между националните сили и Силите за незабавен отговор на НАТО при възникване на военно-политическа криза, посочи президентът.

Росен Плевнелиев отново подчерта необходимостта от преосмисляне и адаптиране на визията за колективна отбрана за гарантирането на  свободна, мирна и единна Европа. „Гражданите очакват от нас колективната сигурност и отбраната да бъдат стратегически приоритет, по който политиците да бъдат единни, да действат ефективно и националноотговорно. Свободата, демокрацията, върховенството на закона и човешките права са висша ценност. Свободата е безценна, но не и безплатна. Свободата и демокрацията не са даденост, те трябва да се отстояват ежедневно“, каза Росен Плевнелиев.

„Действията на Русия в Източна Украйна, незаконното анексиране на Крим, замразените, но тлеещи конфликти в близост до нашите граници, надвисналата заплаха от терористични групировки като „Ислямска държава“ придават допълнителна тежест на общите ни усилия да защитим своя суверенитет и демократична държавност, като развиваме способности за надеждно възпиране на заплахи от всякакъв вид“, посочи още президентът.

Държавният глава заяви, че от официалното активиране на 3 септември 2015 г. до днес Щабният елемент участва в редица международни и национални учения и форуми, благодарение на които значително е повишена индивидуалната и колективна подготовка на личния състав. „Като страна домакин, поемаме своята отговорност, водени от разбирането за необходимостта от защита на общите ценности. Подобряваме и повишаваме своите способности за отбрана и противодействие. Желаем мир, но можем да гарантираме мира само с решимостта си да се противопоставим на всяко деструктивно действие и опит да се разруши международният правов ред“, допълни президентът.

Върховният главнокомандващ на Въоръжените сили изрази благодарност към всички политици, дипломати, военни и цивилни експерти, които с труда и с всеотдайността си допринесоха за изграждането и активирането на щабната структура.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 смърф

    0 0 Отговор
    Този винаги като говори никога нищо не му се разбира.Държи се като герой от анимационен филм,гаден глас,абе педя човек лакът брада.

    Коментиран от #4

  • 2 мужик

    0 0 Отговор
    Така трябва ! Ако не бяхме в НАТО до сега руснаците щяха да ни изколят като украинците !!!

    Коментиран от #3

  • 3 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "мужик":

    Голяма работа! За вас няма на кой да му е мъчно!
  • 4 мило

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "смърф":

    Плевнята е готин като Президент - признавам визията му ми харесва. Като изнесена реч с общи приказки хваща ухо словото, стига да е истина и да не сме прецакани за пореден път! не го харесвам, както и другите преди него, поради нежеланието да сритат мафията от политици олигарси ид руги. Иначе вади физиология като "Държавен Татко", каквото и да означава това. Но докато навред на власт има враждебни нам законотворци и други висши и общински служители, никаква НАТО няма да ни спаси, ако ще с барети по къщите да ни пази. Мафията на власт няма милост...тя ежечасно ни мачка. След тази оптимистична реч изобщо не се чувствувам по-защитен,н е зная защо, тоедтн зная, но е дълго за писане.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Трол

    0 0 Отговор
    Подобряваме способностите си за отбрана-ахаа, за това ли миналата година Коня си купи арбалет? Треперене рашъниииии...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове