Last news in Fakti

30 Септември, 2016 17:46 991 2

17.7% по-малко са кражбите на автомобили

  • бъчварова-
  • кражбите-
  • автомобили

Румяна Бъчварова откри работата на Националното съвещание на ръководния състав на МВР

17.7% по-малко са кражбите на автомобили - 1
Снимка: МВР

Днес, вътрешният министър Румяна Бъчварова откри работата на Националното съвещание на ръководния състав на Министерството на вътрешните работи и открои част от резултатите и предизвикателствата в дейността му

В последните месеци МВР работи много добре и все повече хора разбират какво и защо правим, бе общата оценка, която вътрешният министър даде за дейността на структурите във ведомството. Тя отбеляза, че предизвикателствата пред МВР са големи, средата за сигурност е усложнена, често работата му се политизира, но всичко това трябва да носи професионална удовлетвореност. Тази оценка е на базата и на конкретни числа – с 9.9% по-малко регистрирани престъпления, с 8.8 пункта по-висока разкриваемост, с 14.8 % по-малко грабежи – данни от края на месеца, 17.8% – по-малко кражби, 17.7% – по-малко кражби на МПС. От изредената поредица най-обнадеждаващи са резултатите по противодействие на противозаконното отнемане на МПС.

Бъчварова открои усилията на служителите от СДВР, ГД „Национална полиция“ и ОДМВР-Перник, които осъществиха редица реализации и нанесоха удар върху този вид престъпления. По думите й опитът им може да бъде пренесен и в други областни дирекции, на територията на които се извършват  престъпления, свързани с моторните превозни средства.

Ако има един категоричен успех, който можем да изведем, това е  изграждането на координационните центрове, отбеляза министърът на вътрешните работи и изрази намерение това да стане отличителен белег на  работата на МВР. Този резултат е постигнат благодарение на  прилагането на разбирането за интегриране на ресурсите на всички институции в ефективното противодействие на различни аспекти на престъпността. Началото бе поставено със създаването на координационния център за противодействие на контрабандата в ГДБОП, припомни Бъчварова.

В него се обединиха на много по-високо ниво усилията на редица институции, ангажирани с този проблем, а последователността на действията им даде ясен резултат във финансов и в организационен план. Последва изграждането на центъра в Бургас, в  организацията на който се включи цялото ръководство на МВР. Резултатът бе осезаем, а ние доказахме, че сме един екип, който може да работи заедно, отбеляза със задоволство Бъчварова. Безспорната перспектива в интегрирания подход даде основание за изграждането на подобен център в Студентски град, планират се и такива в зимните ни курорти, заяви вътрешният министър. Тя припомни и усилията, вложени в създаването на Центъра за борба с нелегалната миграция, в който бяха включени и служители на ДАНС. Това бе подходът, който ръководството на МВР предприе и по противодействие на  битовата престъпност. Ангажирането на всички институции на местно ниво, активирането на междуведомствените комиисии е целта, инициирана от МВР, както и шанс за утвърждаване на авторитета на ведомството.

„По този начин създаваме съединителната тъкан на държавата, тъкан, която до този момент не е съществувала“, заяви Бъчварова и определи тези действия на МВР като мисия в името на държавата.

Вътрешният министър даде висока оценка на работата на служителите в  ГДБОП – там работят професионалисти, а техните действия вече дават реални резултати.

Като друго основно направление в работата на МВР министър Бъчварова открои противодействието на корупцията. Цифрите показват много добри резултати /на 130 % увеличение на досъдебните производства по тази линия и на почти 100 % увеличение на завършилите с обвинение /, но това са данни от почти нулева база, от която министерството е тръгнало. Това бе поводът и за категоричната позиция,  че по отношение на корупционни практики в МВР няма да се правят никакви компромиси.
Вътрешният министър се спря и на усилията на ръководството на МВР в оптимизиране на структурата на ведомството, така че да се преодолее тромавостта в част от структурните звена и да се създаде работеща среда. По думите й добрата организация на работа е когато на мястото, което заемаме, можем да вземаме решения. В този смисъл са и част от целите, поставени с разработените промени в Закона за МВР.

Румяна Бъчварова постави акцент и върху превенцията, която е задължителна в спектъра от дейности на министерството. Тя сподели намерението за създаване на специално звено, което да разработва политики и методи за превенция.

Противодействието на миграционния натиск бе друг основен фокус, засегнат от вътрешния министър. Наред с усилията на ГД „Гранична полиция“ се нарежда и все по-осезаемо се включва и работата на полицията вътре в страната. Тя подчерта, че полаганите от страната ни усилия се оценяват от нашите партньори, мултиплицират се предприетите от нас стъпки за включване и на армейски сили в помощ на охрана на границата, осъществява се интензивен контакт между вътрешните министри на съседните държави.

В добра и полезна практика се превръщат и провежданите на територията учения, които дават възможност за оценка на проблемите и отстраняването им тогава, когато тези грешки няма да бъдат фатални при реална ситуация.

В днешното Национално съвещание на ръководния състав на МВР участваха директорите на главните дирекции, както и всички директори на областни и административни дирекции, началници на научно-приложните институти на МВР. Основните теми са свързани с промените в ЗИДЗМВР, с предприетите допълнителни мерки по ограничаване на миграционния натиск върху България, с повишаването на ефективността на граничното наблюдение и противодействието на незаконното превеждане на чужденци през границата, както и с непосредствените задачи на МВР, свързани с опазването на обществения ред и сигурността при подготовката и провеждането на предстоящите избори за президент и национален референдум.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалист

    0 0 Отговор
    не е лесно да си прост,а тази е и нагла личен г.зоблизец на простия пожарникар поздрави от СИМИТЛИ
  • 2 Картър

    0 0 Отговор
    Не, че и вярвам, но заради старанието си заслужава една патка бонус!)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове