1 Октомври, 2016 07:29 897 1

Държава и избори

  • избори-
  • президент-
  • държава

Преглед на печата

Държава и избори - 1

„24 часа”

По 5 коли крадат на ден в София

Около 950 са задигнатите коли в София от началото на годината. Средно на ден се крадат между 3 и 5 коли, като през август дори имало ден без нито един свит автомобил. Това не се било случвало от години. Кражбите са с около 300 по-малко в сравнение с миналата година, показва статистиката. Най-крадени в София остават фолксвагените, следвани от ауди и мерцедес .

„Труд”

МВР: С 10 процента е намаляла престъпността

С близо 10 процента по-малко са регистрираните престъпления от началото на годината. Това стана ясно на национално съвещание на МВР, което се проведе вчера с участието на шефовете на служби в министерството.

“В последните месеци МВР работи много добре и все повече хора разбират какво и защо правим”, каза вътрешният министър Румяна Бъчварова.

На съвещанието станало ясно, че с 8,8 процента е по-висока разкриваемостта, с 14,8 % са по-малко грабежите, а обирите и кражбите на коли са спаднали с над 17 на сто. Според Бъчварова най-добре се справили с работата си служителите на СДВР, националната полиция и ОДМВР-Перник.

„Стандарт”

Наш депутат уреди 1 млн. за младите

Наш евродепутат издейства един милион евро за  млади предприемачи. Новата европейска програма "Алеко", чийто инициатор е Андрей Новаков от ГЕРБ, беше одобрена вчера от бюджетната комисия на Европейския парламент. Целта й е да осигури пътуване за обмяна на опит на млади бизнесмени от ЕС. Ще се покриват разходите за живот, в които са включени транспорт, стипендии и други харчове. Програмата е наречена на българския писател Алеко Константинов. Новаков обясни, че няма квоти по държави и призова младите българи да кандидатстват. Програмата ще заработи през 2017 г. "Очаква се до 200 души от цяла Европа и България да пътуват до страни като САЩ, Китай, Сингапур и да обменят опит с големи и успешни компании там и след като се върнат вкъщи, да го приложат", коментира Новаков. „Монитор”

Българи зад граница пазят диалектите ни чрез Фейсбук групи

„Диалектите вече са престижен код. Променя се мнението, че те са нещо остаряло и с по-нисък статут. Напротив, за българите това вече е богатство. Не знаем точния брой на тези групи в социалните мрежи, защото те непрестанно се увеличават. Чрез тях хората се обединяват и това съвсем не е някаква мода. По-скоро се запълва празно пространство, нуждата да комуникираш по „нашенски“, коментира доц. Ана Кочева от Института по български език при БАН. Според нея много интересен е процесът на ревитализация на диалектите, който се наблюдава напоследък. Една от най-интересните групи във Фейсбук е „Хумор от Банско и околията“, в която вече членуват над 12 000 души. Учените са на мнение, че този диалект е много специфичен. Друга такава е „Аз говоря родопски диалект“. Българите от Северозападна България също си имат своя група в социалната мрежа, в която представят уникалното си езиково богатство.

„Сега”

Продажбата на клуба в Бояна била хем логична, хем скандална

Списъкът, в който са включени всички държавни фирми, които не могат да се продават, ще бъде разширен. В него изрично ще бъдат посочени и особените части към фирмите, които не подлежат на приватизация. Причината за това е спорното тълкуване на непрецизирани текстове в Закона за приватизация, какъвто е случаят с продажбата на Дипломатическия клуб в Бояна, съобщи вчера вицепремиерът Томислав Дончев. Той определи продажбата като логична, но намери сделката за "скандална, когато говорим за купувача".

 „Капитал дейли”

И адвокатурата критикува предложенията за промени в НПК

"С внесения законопроект се предлагат значителни изменения и допълнения на Наказателно-процесуалния кодекс, чиято оценка не може да бъде еднозначна. Голяма част от тях ще се отразят негативно върху бързината на наказателното производство и ефективността на правосъдието, а друга част водят до съществено ограничаване на процесуални права". Така започва становището на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) по повод предложенията за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които Министерство на правосъдието лансира през август т.г. Някои от тези предложения предизвикаха сериозни критики от страна на професионалната общност до момента, сходна е реакцията и на адвокатурата.

„Дума”

Готви се второ издание на „Арена Армеец“ – хаос и манипулации на изборните резултати

Тревога буди решението в нощта на изборите за президент и вицепрезидент, и провеждането на национален референдум на 6 ноември, районните избирателни комисии за 24-ти и 25-ти избирателен район в София да приемат изборните книжа от двата столични района на едно и също място - в зала „Арена Армеец“. Това отново ще създаде предпоставки за струпването на много хора – председатели и членове на секционни избирателни комисии, опитващи се да предадат изборните протоколи и чувалите с бюлетини от проведените два различни избора. Смесването на представителите на СИК от двата големи избирателни района, в една зала, през един вход, в едно помещение, ще създаде същите предпоставки за създаването на хаос, затруднение при отчитането на изборната документация и възможност за манипулации, като тези на които бяхме свидетели преди година в същата тази „Арена Армеец“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    0 0 Отговор
    За какво да гласуваме?Задавам си този въпрос защото като гледам партиите как старателно си укриват кандидатите да не би да разберем ,че и тия са като ония и не дай боже някой да разпознае в тях замаскирания измамник или изпечения престъпник тогава какво ще правят.По това личи какви хора ще ни предложат да ни управляват.Не искам да гласувам нито за ГЕРБ,нито за БСП/лява, дясна,средна,висока или ниска/и на тях се нагледахме толкова години ,искаме хора които не са от тия познатите ни до болка партии хора които не са ,,доставени"и обучени в някои държави отвъд океана ,защото те работят винаги против интересите на България.Те са хора вербувани от тая държава и работят за нейните интереси.Искаме хора милеещи за Родината си ,които да работят за нея въпреки всичките изкушения които предлага властта.Иначе оправия няма.България е богата държава,колко откраднаха от нея и още крадат,пък и ако си приберем печелившите предприятия от чуждите авантажии ще се вдигнем на крака.Ние имаме възможността и без чужда помощ да се възстановим но:ако тия които ни управляват да не К Р А Д А Т.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове