17 Октомври, 2016 12:57 1 832 4

Кунева: При слаб резултат на Трайков, ДБГ излиза от управлението

  • кунева-
  • слаб-
  • резултат-
  • трайков-
  • дбг-
  • излиза-
  • управлението
Кунева: При слаб резултат на Трайков, ДБГ излиза от управлението - 1
Снимка: БТА

ДБГ ще напусне управлението, ако кандидатпрезидентската двойка на Реформаторския блок получи чувствително по-слаб резултат от този на последните два избора, за "Движение България на гражданите", защото това ще бъде знак на неодобрение на водената от реформаторите политика. Предстоящите президентски избори са вододелът. Те ще покажат ясно дали избирателите на РБ подкрепят участието на Блока в сегашното управление или не. Зад нас стоят десните избиратели и те дават мандата. Това заяви на пресконференция лидерът на партията Меглена Кунева:

В този случай веднага след изборите "Движение България на гражданите" ще напусне управлението и ще оттегли своите представители от изпълнителната власт, допълни Кунева.

"Движение България на гражданите" стои твърдо зад кандидатурите на Реформаторския блок за президент и вицепрезидент. В решение на партията е записано, че ако на предстоящите избори реформаторите постигнат съизмерим, или както те вярват, по-добър резултат от този на предходните два избора, ще разглеждат вота под знака на подкрепа за участието на Блока в настоящото дясноцентристко управление. В този случай "Движение България на гражданите" ще призове непосредствено след изборите към подписване на анекс към коалиционното споразумение с ГЕРБ, в който да бъдат актуализирани общите ангажименти пред българските граждани в края на мандата, да бъдат създадени работещи коалиционни формати, на които да се обсъждат основните политически въпроси и да бъде поет общ ангажимент за недвусмислена парламентарна подкрепа на решенията, приети в тези формати, заяви Кунева. Тя поясни, че тези решения са взети от ръководството на ДБГ и народните представители и са съгласувани с всички областни координатори на партията във връзка с дискусията за отношенията в управляващата коалиция и участието на РБ в управлението.
 

       Заместник-председателят на ДБГ Димитър Танев припомни, че на парламентарните избори РБ е постигнал резултат 8,8 процента, а на местните - 200 хил. гласа. Чувствително по-слаб резултат би било 160 хил. гласа, обясни той и уточни, че 199 хил. не е значително по-слаб резултат.

 Председателят  на предизборния щаб Найден Зеленогорски прогнозира, че кампанията на ГЕРБ не върви успешно, а това би могло да доведе до спечелване на президентските избори от кандидата на БСП.  По думите на заместник-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски опитът на ГЕРБ да предизвикат парламентарна криза и евентуални предсрочни парламентарни избори ще остане тяхна отговорност. Той каза, че утре /18 октомври/ от 11.00 ч. ще има среща на ръководствата на парламентарните групи на ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт, за да обсъдят предстоящите промени в Изборния кодекс и да намерят "златното сечение", което би позволило на българите в чужбина да гласуват и не би допуснало повишаване на бариерата от четири процента.
Зеленогорски каза, че се готвят за евентуални предсрочни парламентарни избори, но не е убеден, че ще може да се сформира дясноцентристко правителство. Той смята, че има вероятност БСП и ДПС да поемат управлението. Ако сега има правителствена криза, отговорността за което е на ГЕРБ, кандидатът за президент на БСП ще спечели изборите, каза Зеленогорски.

ДБГ потвърждава своята позиция, че участието на РБ в управлението е важна гаранция за недопускане на БСП и ДПС да се завърнат в управлението на страната, се казва още в позицията на Движението.

В коалиция сме, защото хората ни дадоха мандат, а не защото някой ни е посочил. Зад нас като министри на РБ стоят колегите в Парлментарната група и избирателите, пред които сме отговорни, заяви Меглена Кунева. Защо да чакаме до напролет, президентските избори са вододелът - ако избирателите ни дадат доверие, продължаваме под условие подписване на коалиционното споразумение, каза тя в отговор на въпрос за позицията на БЗНС за предсрочни парламентарни избори на пролет.

ДБГ слага интереса на РБ и на кандидатпрезиденстката двойка Трайчо Трайков и ген. Съби Събев над партийния си интерес, категорична бе тя.

Заместник-председателят на ДБГ и съпредседател на ПГ на РБ Найден Зеленогорски определи като пошъл сценарий ситуацията от петък, в която на заседание на МС в неясен формат от ГЕРБ са съобщавали на медиите информация, неотговаряща на истината и с манипулирани „цитати“ на министрите от РБ. 

Какъв е този формат, в който ПР-ите са повече от министрите, добави проф. Даниел Вълчев.

Проф. Даниел Вълчев определи като 4 публични неблагополучия на ГЕРБ ситуации от последните дни, които в момента ги водят до изнервеност. Той изброи неуместното издигане на Кристалина Георгиева за ООН, издигането на Цецка Цачева след седмици чудене и разочарование, включително на избирателите на ГЕРБ , несъгласуваната от ГЕРБ с партньорите им едномесечна ваканция на парламента  и лошото впечатление от игрите с кворума при опита за провеждане на пленарно заседание миналата седмица. Депутатите на ГЕРБ ту влизаха, ту излизаха от зала и не се регистрираха, а от РБ се регистрираха и искаха да работят, добави той.

Още при разглеждането на Изборния кодекс през април нашето искане беше да дадем по-голяма възможност на българите в чужбина да гласуват, затова предложихме на територията на Европейския съюз да няма ограничения за разкриване на секции, каза Димитър Делчев, народен представител от „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок.

Ако протестният вот, отбелязан в квадратчето „Не подкрепям никого“, бъде добавен към действителните гласове, то ще се стигне до изкуствено завишаване на 4% бариера при парламентарните избори, което е предпоставка за нов парламент тип „Орешарски“, добави той.

Делчев посочи, че на тези избори РБ търси вот на доверие от избирателите си, защото десният избирател е този, който дава мандата.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 OMG WTF

    0 0 Отговор
    Уж ДБГ ще излиза от управлението, но никъде не видях кукувицата да споменава за оставката си... От сегашните смешници, с муцуни като че ли туко що извадени от шоу на изродите, никога не бих гласувал за нито един от тях. Ако кукувицата обаче не беше зад трайчо, има 1 % вероятност да гласувам за него.
  • 2 ГМО

    0 0 Отговор
    Ех г-жо... Тази пуста, пуста власт. айде на избори
  • 3 бббббб

    0 0 Отговор
    Ще станат независими!!!!Който даде повече...
  • 4 Николай

    0 0 Отговор
    Тая кукувица какво иска с тези свои изявления - да накара и тези, които са решили да гласуват за Трайков да не го правят ли?! Времето за напускане мина пради година, а г-жа Кукунева е вече политически труп. Можеше да запази и малкото подкрепа към себе си, напускайки управлението след провала на съдебната реформа, но не - тя и Лукарски избраха да бъдат още по-нагли и да не гласуват за промените, изработени от самите им колеги от РБ. Аман от изКУКУригали к***и.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове