19 Октомври, 2016 09:57, обновена 19 Октомври, 2016 12:14 4 832 13

Петър Димитров вече с обвинение за АЕЦ Белене

  • аец белене-
  • петър димитров-
  • следствието-
  • обвинение

СГП обвини бившият министър на икономиката и енергетиката в безстопанственост, от която е последвала щета над 77 млн. евро

Петър Димитров вече с обвинение за АЕЦ Белене - 1
Снимка: БТА

Софийска градска прокуратура (СГП) обвини бившият министър на икономиката и енергетиката – Петър Димитров, в безстопанственост, от която е последвала щета над 77 млн. евро, съобщиха от прокуратурата.

Наказателната му отговорност е ангажирана затова, че в периода от неустановена дата през 2007 г. до 13 декември 2007 г. умишлено не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Любомир Велков и Мардик Папазян /главни изпълнителни директори на НЕК ЕАД/ – лица, на които е възложено управлението на обществено имущество – на НЕК ЕАД , при сключването на „Рамков договор“ за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ Белене, България“.

На 28 ноември 2007 г., Любомир Велков и Мардик Папазян съзнателно са сключили неизгодна сделка – „Рамков договор“ за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ Белене, България с „АТОМСТРОЙЕКСПОРТ“, като са задължили НЕК ЕАД да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнение на договора. От това е произлязла значителна вреда за НЕК ЕАД в размер на 77 172 475 евро.

Петър Димитров, упражняващ правата на едноличния собственик на капитала – МИЕ в НЕК ЕАД е бил длъжен да упражнява контрол върху работата на главните изпълнителни директори на НЕК ЕАД Велков и Папазян, но въпреки тези си задължения е бездействал.

Деянието е извършено умишлено, последвалата щета е в особено големи размери - 77 172 475 евро и деянието представлява особено тежък случай.

Петър Димитров е с мярка за неотклонение „Подписка“. Наложена му е забрана да напуска пределите на страната без разрешение на прокурора.

Разследването по делото продължава.

Факти.бг припомня, че бившият енергиен министър се яви тази сутрин в столичното следствие. На влизане той отговори на въпроса защо е привикан с думите, че е дошъл, за да участва в предизборната кампания.

Софийската градска прокуратура обвини бившите изпълнителни директори на Националната електрическа компания (НЕК) Любомир Велков и Мардик Папазян за сключване на неизгодна сделка, от която е произлязла щета за държавата в размер на над 77 млн. евро.

Обвинението е заради сключения през 2007 г. рамков договор с „Атомстройекспорт“. С него основното оборудване, което е било на територията на АЕЦ „Белене“, е било продадено обратно на „Атомстройекспорт“. Става дума за корпус, парогенератори и друга техника, съхранявана на площадката на ядрения остров.

Енергийни експерти твърдят, че техниката първоначално е била оценена на 295 млн. евро, а след това цената се е сринала до малко под 165 млн. евро. Допълнително страната ни се е задължила да поеме и всички разходи за транспортни такси и мита, включително на руска земя.

Вчера беше оповестено, че енергийният министър от кабинета „Станишев” Петър Димитров ще бъде освободен от Управителния съвет на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци”. Други двама ексминистри – Румен Овчаров и Асен Гагаузов, също бяха освободени от бордовете на енергийни дружества.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диди

    0 0 Отговор
    Това са мошенници,умишлено ощетили държавата.Тяхното място е затвора,както и изземане на имуществото им.Ако сега държавата не е категорична и строга,то никога няма да се отървем от мошеници и корупници.

    Коментиран от #2

  • 2 Той

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Диди":

    корупници??? Моме тази дума от кое село я изкопа?
  • 3 Диди

    0 0 Отговор
    Имам градина със райграс и зеленчуци,когато съм във Варна копая,прав си.
  • 4 Любопитния

    0 0 Отговор
    А Бокича що ги награди с топли държавни места, като взе властта? Май се бяха спазарили, а сега им дърпа килимчето - както ще направи и с РъБовете, когато му дойде времето. Така постъпва с всичките си партньори, справка Миро - ирландската мръвка.
  • 5 тошибиян

    0 0 Отговор
    КЪДЕ ВИДЕХТЕ ДЪРЖАВА?
  • 6 onq s konq

    0 0 Отговор
    Спомням си една фраза от някакъв амер екшън как двама полицаи се търсеха по радиостанцията и тя беше "Корупче-1" търси "Корупче-2".И тва беше в Чикаго,не на село:)
  • 7 Ник

    0 0 Отговор
    - Разиграват сценки за пред публиката!
    Абсолютно нищо няма да се случи. - Мярка за не отклонение ПОДПИСКА и не упражнил достатъчен контрол ...
    Така както няма да се случи нищо и с Борисов и Теменужка Петкава, когато паднат от Власт.
    Без значение, кой как се определя - син, зелен, червен и т.н. едни и същи хора си разиграват коня както си и сакт.
    НЯМА ДА ИМА НАКАЗАНИЕ - НЯМА ДА ИМА САНКЦИИ
    -Ако толкова се мразеха, много отдавна Борисов щеше да ги е отстранил от работа и Р.Овч. и Петър Димитров и Милко Ковачев и да не ги изброявам всичките.
    Те всичките в едно с Борисов играят в един отбор!
    Само Вальо Топлото ще лежи ефективно
  • 8 гост

    0 0 Отговор
    То и кандидат-президентите доскоро ги разследваха, но преди изборите си ги оправдаха. Това се прави, за да се покаже, че уж нещо работи, а после по старо му. Винаги е било така, ще кажат, ето ние се опитахме, но съда преценил, че не бил виновен или че няма достатъчно доказателства. Така се изчиства проблем сегашно време в политиката, не като се мълчи и се потайват.
    А Белене е нанесло щети за много милиарди, не за милиони, за които никой няма да отговаря.
  • 9 antiputin

    0 0 Отговор
    Да го осъдят и да го пратят в "истинското" Белене и да му спукат червения г.з от е*ане...
  • 10 Момент моля

    0 0 Отговор
    А бе, само аз ли виждам съшита с изгнили конци предизборна шумотевица@ Не бързайте толкова. Т дали наистина е виновен Димитров и въобще има ли някакво престъпление, тепърва ще се изкажат и съдии, нали? Ами ако са били оставени тези инсталации да изгният окончателно до днес, по-на далавера ли е щяла да бъде държавата? Те винаги тези, които не правят нищо излизат сухи, ама в крайна сметка и не вършат нищо!
  • 11 Българин

    0 0 Отговор
    И като излезе да плати на държавата 77 милиона евро!
  • 12 Иван

    0 0 Отговор
    Този човек ми е преподавал мениджмънт и лекциите му бяха сред най-интересните в университета и го харесвах като преподавател. Не разбирам за какво му беше да се набутва при БСП в политиката в един момент. Отникъде чевк не можеше да предположи, че той ще е с леви възгледи, просто според мен кариеризма го подведе. Не вярвам да е виновен просто е правил каквото са му казали, а и самото му поставяне тогава за министър според мен си е чиста проба парашутизъм и го ползваха за бушон а той не се е усетил явно.
  • 13 Бидона

    0 0 Отговор
    Ми ако помотат делото още малко и Всевишния, ще си го прибере ненаказан.Вижте го на колко години е.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове