19 Октомври, 2016 13:59 1 668 4

Натискаме Канада за визите преди СЕТА

  • канада-
  • сета-
  • визи-
  • споразумение

Корнелия Нинова: Споразумението с Канада ще е поредното национално предателство на Борисов и кабинета му

Натискаме Канада за визите преди СЕТА - 1
Снимка: БСП

България ще иска гаранции за премахването на канадските визи, за да подкрепи споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада, съобщи правителствената информационна служба. Тази позиция ще бъде защитавана на двудневната лидерска среща на ЕС, която започва утре. Решението на правителството е да не подкрепи подписването на споразумението без наличието на необратими гаранции от страна на канадското правителство за падането на визите на всички български граждани.

От "Атака" призоваха до 25-и октомври да бъде предоставен анализът по ефекта от споразумението.

Правителството на България да не подписва това мракобесно споразумение, което ще убие демокрацията и суверенитета на България, каза Магдалена Ташева от Атака.

От АБВ поискаха да има анализ за икономическата дейност между България и Канада, за да се прецени дали споразумението е в полза на страната ни.

За цялостен анализ настояха всички депутати от различни парламентарни групи. В изказванията залегна и тезата, че отпадането на визите за Канада не може да е цената за подписването на споразумението. Борис Станимиров от Реформаторския блок каза:

Докато нямаме писмени ангажименти за отмяна на визите, да не ратифицираме това споразумение. Телефонен разговор между двама премиери не може да бъде ангажиращо. Ако случайно правителството подпише едно споразумение, което не отговаря на българския интерес, просто да не го ратифицираме след това.

От парламентарната група на ГЕРБ заявиха, че подкрепя позицията на българското правителство за Канада. Те упрекнаха БСП, че се опитват да манипулират общественото мнение, правейки внушения, че споразумението няма да донесе ползи на страната.

„Уважаеми дами и господа от ляво, не сте в позиция в момента да диктувате дневния ред на управлениетона страната. Когато спечелите парламентарни избори и сформирате парламентарно мнозинство, може да си го позволите.“ Това заяви депутатът от ГЕРБ Джема Грозданова.

Тя припомни, че именно благодарение на позитивното ни отношение към договора, неотдавна стана ясно, че Канада започва от следващата пролет поетапно да премахва визите за българи.

Джема Грозданова отбеляза, че споразумението е от 2014 г.

Преди дни стана ясно, че засега Белгия няма да подпише търговското споразумение с Канада.

Очаква се то да бъде подписано на 27-и октомври.

„Само след 9 дни на срещата на върха ЕС – Канада ще се подпише споразумението СЕТА. Българското правителство до сега не е изразило официална позиция. Ако то се подпише, ще убие българската икономика, земеделие, ще отнеме националния суверенитет на България. Това ще бъде поредното национално предателство на правителството на Бойко Борисов”. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя подчерта, че до момента от Борисов се е чуло само, че се е похвалил, че ще паднат визите за Канада за български граждани. „Много ниска цена затова национално предателство. Ще махнеш визите за 100 човека за сметка на това, че ще предадеш интересите на целия българския народ”, обърна се тя към премиера. Председателят на левицата обясни, че посещенията на български граждани в Канада са под 0.5% от всички международни пътувания на българи, а българският износ за Канада е една десета от процента от общия ни износ. Тя заяви, че ефектът на споразумението за ЕС е, че БВП ще нарасне с 0,02%  и то в дългосрочен план.

СЕТА създава паралелна съдебна система за арбитраж, която се поставя над национална юрисдикция.

Нинова заяви, че за сметка на всичко това със споразумението се създава паралелна съдебна система за арбитраж, която се поставя над национална юрисдикция, но от нея могат да се ползват само чужди инвеститори. Тя обясни, че за тези решения няма да има обжалване. Нинова даде пример, че в момента ЧЕЗ води срещу България дело за стотици милиони, защото не им е осигурила работа и достатъчно печалби, а такива дела срещу страната ни водят и EVN и Енергопро. „Ако бъде осъдена България, трябва да плати 2 млрд. евро”, заяви Нинова. По думите й тази съдебна система институционализира нов икономически ред. „Външни чужди интереси ще яхнат държавата и ще определят политиката ни в областта на икономиката и ще ни съдят за милиони евро, които ежедневно източват от българския народ и ние след това ще им ги плащаме повторно”, коментира тя.

Председателят на БСП подчерта, че е погрешно да се мисли, че това ще важи само за канадски фирми - в него се казва, че всяка чуждестранна фирма от цял свят, която има филиал в Канада, може да се възползва от него. Тя заяви, че няма нито едно задължение и отговорност за тях, записани в споразумението, а само права.  „От този режим на либерализация България не е изключила и социалните и комуналните услуги – образование, здравеопазване, социални услуги”, обясни тя.

Защо ни поставяте освен в зависимост от големите монополи и от брюкселски чиновници?

Нинова подчерта, че веднъж либерализиран пазарът на дадена услуга не може да се върне отново под регулацията на държавата. Тя коментира, че се предвижда да се намалят излишните разлики в регулациите – ако национално правителство реши да наложи регулаторен режим  на някакви процеси в страната си, първо трябва да попита специален орган, който се създава от споразумението. Лидерът на БСП подчерта, че в него влизат директорите на главни дирекции в Брюксел. „Брюкселските чиновници създават този орган и всяко правителство, ако иска да приеме решение, с което да реши вътрешни обществени отношения, трябва да пита тези чиновници дали да го направи и ако не му разрешат да не го прави. Какво е това, ако не предателство на националните ни интереси. Защо ни поставяте освен в зависимост от големите монополи и от брюкселски чиновници?”, заяви Нинова. Тя даде пример с внесеното предложение от левицата за анкетна комисия за картел на горивата, където няма да могат да бъдат приети никакви мерки, нито за наказания, нито за регулация, докато не се питат Брюкселските чиновници, които ще кажат „Не”, защото там са техните фирми.

Нинова обясни и че Канада е жалбоподател пред Световната търговска организация срещу ЕС, заради забраната за използване на хормони в месото и генномодифицирани организми. Тя подчерта, че същата тази държава ни предлага споразумение, в което няма принцип на предпазливост – един продукт, за да се пусне на пазара трябва да е гарантирано безопасен. „Ще навлязат евтини генномодифицирани организми и какво означава това за българското стопанство и земеделие? Има защитна клауза за канадските селскостопански стоки и няма нито една за българските”, каза още тя.

Нинова отправи въпроси  към  премиера Борисов: ”Вярно ли е, че с това споразумение се увеличава квотата за внос на месо и мляко от Канада до степен, която надхвърля потреблението на цялата ни държава? Какво ще стане с българските производители, ако позволим това? Вярно ли е, че се изплащат обезщетения с европейски пари на български земеделски производители, за това, че са си намалили производството на мляко?”. Тя подчерта, че ни купуват, за да си съсипем икономиката, за да нахлуят техните стоки, които са евтини, генномодифицирани и за това управляващите ще се подпишат и няма да имаме механизъм за противодействие.  

Не на последно място председателят на БСП посочи и че Канада е заложила всички клаузи за защита на културното си и езиково наследство, а българското правителство не. „Не ви стига, че предавате икономиката, унищожавате и българската национална идентичност, българския език и култура”, обърна се Нинова към управляващите. Тя подчерта, че в Германия хората са се вдигнали на крак, Белгия отказва да подпише, Франция и Испания са също на крак, в България също имаше протести и нищо.

Нинова обясни, че вчера левицата е внесла и настоява бързо да се гледа Закона за храните. По думите й  в него е записано, че  всяка фирма с оборот над 2 млн. лв. трябва да продава вътре в страната български стоки. Тя подчерта, че са записани и следните изисквания за търговските вериги и чуждите фирми – да продават 51% български плодове и  зеленчуци, 70% българско мляко, 25% българско месо, 75% от българските напитки. Нинова каза, че ако не го направят се предвижда имуществена санкция в размер на 10 на сто от годишния оборот.  „По гласуването в пленарна зала на това наше предложение ще се разбере българи ли сте или предатели”, обърна се лидерът на БСП към мнозинството.

Парламентът отхвърли предложението на БСП за изготвяне на анализ за очакваните последици за България от прилагането на икономическото и търговско споразумение между Канада и ЕС. То предвижда въвеждането на свободна търговия между страната и държавите – членки на блока.

„За“ гласуваха 53 народни представители, „против“ бяха 69 , а 19 депутати се въздържаха.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боклуци недни

    1 0 Отговор
    Ей,никой не ви ще ОТРОВНИТЕ гмо-та, в замяна на ш...ните ви визички, ясно ли ви е?
  • 2 Вече съм казвал

    0 0 Отговор
    Има доста "управници", които трябва да бъдат осъдени за национално предателство. От 90-та година насам - примери много. И докато това не започне да се случва, България мъчително и целенасочено ще бъде ликвидирана. И какво им пречи на тези малоумници това, че може да се направи някакъв анализ на положението? Ще ви кажа - това, че царят-слънце вече е казал как ще станат нещата. Има малък лъч надежда - ако за президент бъде избран онзи родолюбец Радев или Каракачанов. Нищо друго няма да спре малограмотните ни и продажни управници по пътя им към ликвидиране на нация и държава!!!
  • 3 Ник

    0 0 Отговор
    Кой подписва споразумение без Анализ?
  • 4 кроко

    1 0 Отговор
    Много хитро, само тъпаци, като нашите политици могат да измислят такава глупост , да можем да емигрираме безпроблемно от държавата си в замяна на свободен внос на канадски стоки, без контрол, без изисквания!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове