Last news in Fakti

28 Октомври, 2016 09:03 1 339 9

13 загинали на „зебри“ за месец

  • загинали-
  • зебри-
  • месец
13 загинали на „зебри“ за месец - 1
Снимка: БНТ

Само през последния месец септември случаите на загинали пешеходци на пешеходни пътеки в цялата страна са 13, което като брой е най-много на загинали пешеходци за цялата година. Това съобщи по БНТ инспектор Мария Ботева от отдел "Пътна полиция" при ГДНП.

По думите ѝ катастрофите на пешеходни пътеки привличат общественото внимание, защото ако някой смята, че е стъпил на място, което е предназначено за него, се окаже в болница или пък близките му се окажат пред фатален изход от дадена пътно-транспортна ситуация, е доста неприятно. Обезпокоителен е фактът, когато загиват хора на пешеходна пътека и това предизвиква голямо безпокойство в обществото, каза инспектор Ботева.

"Когато имаме сблъсък между пешеходец и автомобил, неминуемо пешеходецът е жертвата, който е с по-тежките последици, които би могъл да понесе върху себе си. Тук е важна отговорността, когато сме на пътя - било то като пешеходци или в автомобил. Законът за движение по пътищата регламентира отговорностите на всички участници в движението по пътищата. В него е отделено особено внимание на това, че пешеходците са уязвими участници, но в същото време не ги освобождава от отговорност", каза Ботева.

Тя каза още, че през есенно-зимния сезон особено рисково и за шофьорите, и за пешеходците, е начинът, по който се обличаме - как да бъде забелязан навреме пешеходецът, както на автомобила да са му в изправност светлините, така на пешеходецът в тъмната част на денонощието е добре да са му видими части от тялото, които са облечени с тъмни дрехи. И ние препоръчваме години наред да се използват светлоотразителни елементи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 топчо

    0 0 Отговор
    Топузаков винаги е виновен
  • 2 БМВ

    0 1 Отговор
    ами като пресичат без да гледат

    Коментиран от #3, #4

  • 3 полицай

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "БМВ":

    Нали за това е пешеходната пътека, ти да гледаш и да спреш, това е все едно знак СТОП!
    Според теб зебрата за какво е? Може би за красота.
  • 4 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "БМВ":

    БМВ, такива с бмвта минават без да спират на пешеходна пътека и резултата е такъв. Имаш ли пешеходна, намаляш, ако има хора, които дори не са стъпили на нея, но са на тротоара пак трябва да спреш и да ги пропуснеш. Патрулките дори не спират да пропуснат. Дотолкова е деградирала културата на пътя. Съд, конфискация на мпс и затвор ще реши проблема на джигити позволили си да преминат с висока скорост или без да намаят през пътеките.
  • 5 Едикой си

    0 0 Отговор
    Това е заради онзи малоумен адвокат, който започна да "чете" закона за дв. по пътищата...предложи пешеходците да се привличат като обвиняеми...за причинени катастрофи...
    И това е..статистиката взе да показва простотията на тоя тиквеник и компанията му...
  • 6 кроко

    0 0 Отговор
    Очаквам да се появи някой тарикат със скъпа кола, който ще осъди пешеходец за нанесени щети по автомобила му защото е пресичал на зебра. Дори може и някой да го осъдат посмъртно, и наследниците му да плащат щети. Държава на абсурдите сме.
  • 7 гостенче

    0 0 Отговор
    Трябва да се намалява и да се внимава на пътеките. Това е факт. Но и пешеходците много злоупотребяват с правото си на пресичане. Не преценяват скороста, не подават сигнал, на инат изкачат пред теб и пресичат само защото искат да докажат правото си и да ти покажат колко ти си грешен. Самоче в крайна сметка няма Автомобил и Пешеходец.... няма такова нещо като "те колите така пък хората иначе". Всички са хора, просто едните са в автомобил а другите на тротоара. На 2 пъти ми се случва да изкочи някой внезапно на пътеката и едвам да спра. Седят си гледат те от далеч чакат и когато вече си мислиш че този човек що досега не е пресякал явно няма такова намерение, той решава да мине пред колата. Това е безумие. Колкото и леко да кара човек поякога не се стига дори до спирачен път. Трябва да се познава правилника поне в основите му и поне 1% човек да познава възможностите на лек или товарен автомобил и до колко той е способен да спре и да осигури предимство в дадена ситуация. Ясно е кой ще е виновен към днешна дата, той ще се изтърпи наказанието, но и на пешеходеца който на инат е решил да докаже правотата си няма да му е по-леко като се натрошат кокалите. Човек най малко трябва сам да се пази и тогава да разчита на другите. Недейте да говорите за колите като някъкви бездуншни машини обикалащи по улиците. Осъзнайте се че това са хора които след 5 минути ще се превърнат в пешеходци.

    Коментиран от #9

  • 8 ЗДП

    0 0 Отговор
    Сигурен съм че на най-смъртоносната пешеходна пътека в момента в България няма изграден подлез или надлез. Поне така правят в Европа....
  • 9 европееца

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "гостенче":

    Казвам ти как е в нормалния свят, бил съм в много държави в Западна Европа, навсякъде шофьорите СПИРАТ на пешеходна пътека, когато има пешеходец в готовност да пресича!!!!!!
    Няма значение пешеходеца дали ще скача, или изкача или прескача, колата СПИРА, СПИРАШ оглеждаш се изчакваш и ако човека не иска да пресича, а се чуди, което е напълно възможно, преминаваш БАВНО покрай него, БЕЗ ДА ГО ПСУВАШ, ДА МУ ВИКАШ или ДА СЛИЗАШ от колата да го БИЕШ!!!!!
    Това е реалността в ЗАПАДНА ЕВРОПА, истинските страни от ЕС, не ментетата, като Бълхария и тем подобни варвари.
    Най зле за джигитите е Германия, там, ако блъснеш човек направо ще те пръснат, мерките са драконовски и изпълнението им е гарантирано на 100%, няма и капка съмнение, какво те чака, ако блъснеш човек.
    Ако пресичаш нерегламентирано в Англия, примерно, може и да не ти спрат и то най вече мургавите хангличани, белите пак спират, въпрос на култура.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове