Last news in Fakti

26 Октомври, 2011 15:45 25 776 27

Идва климатичен ад

  • климат-
  • глобално затопляне
Идва климатичен ад - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Промените в климата носят реална опасност в страната ни да нахлуят нови болести и вредители, предупреди природозащитникът Георги Стефанов от  Световния фонд за дивата природа WWF на среща в ресорното екоминистерство. Глобалното затопляне повишава риска от пожари, които може да унищожат горите ни, от запустяване на обработваемата земя, което да доведе до глад, от наводнения и бързо топене на планинските снегове. Всичко това може да предизвика истинско бедствие и с производството на електроенергия.

Учените са изчислили, че до 2050 година климатът у нас може да стане субтропичен. Характерни са него са късите преходни сезони, дългото и сухо лято и меката зима. Може би звучи познато?

Георги Стефанов посочи, че температурата в градовете в България се е покачила с около 1,8 градуса. Дъждът е намалял с 30%, а снегът изчезва 40% по-бързо. За сметка на това има ръст при броя на пожарите и опустошените от огъня площи.

Изходът от сложната ситуация е в намаление на вредните емисии, развитие на алтернативните източници на енергия и енергийната ефективност, залесяване.

В световен мащаб през 1997 – 2007 г. природните бедствия са набъбнали с 60%, а броят на жертвите се е удвоил.

Междувременно, все повече и повече намаляват критиците на глобалното затопляне, които го отричат. Поредното доказателство дойде от Университета на Калифорния. Неговите учени се ровиха в данни от 15 различни източника за температурите по света от преди 200 години, за да установят, че има глобално затопляне. Те са създали най-голямата база данни, в която фигурират температурните рекорди. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тодор Иванов

    0 0 Отговор
    А ИДИ ГИ РАЗБЕРИ - ЕДНИТЕ ТИ ГОВОРЯТ ЗА ЛЕДНИКОВ ПЕРИОД - ДРУГИТЕ ЗА СУБТРОПИЦИ - ДА НЕ СТАНЕ ТАКА, ЧЕ КАКТО СИ СТОИМЕ ПО КЪСИ ГАЩИ НИ ПОДПУКА СНЕЖЕЦА.......ТРИ ПРЪСТАНАД КОЛЯНОТО........ТА ДА СЕ ВИЖДА ЯСНО
  • 2 пенчо

    0 0 Отговор
    Аман, от Маниполатори. Съветвам природозащитникът Георги Стефанов да прочете малко материали по темата писани от световни и европейски СПЕЦИАЛИСТИ.
    А за вредните емисии е ясно: те и всичко останало като екология е на гърба на народа... ЗАЩО?!..... И До КОГА?!
  • 3 Марко

    1 0 Отговор
    Какво се нервите не разбирам, специалистите си ги казват - предстои ледников период в ситуация на глобално затопляне. Кратко и ясно!
    ;)
  • 4 Mishel

    1 0 Отговор
    Poradi topeneto na lednicite i otdelqneto na mnogo sladka voda e vyzmojno da spre techenieto Gulfstriim, pri koeto shte posledva obhvashtane na LEDNIKOV PERIOD v EVROPA, tova imat v predvid, a s narastvane na globalnoto zatoplqne pri nas shte nastupi subtropichen klimat - samo lqto i samo zima, koeto moje da se kaje che vze da stava kakto beshe 30+ izvednuj za edna sedmica skova do pod 10 che i snqg zavalq, a ot durvetata 1 listo ne beshe padnalo
  • 5 profesora

    1 0 Отговор
    Георги Стефанов има много ДА УЧИ И ЧЕТЕ.ПИША МУ СЛАБ 2.Преди 80 години е било даже по зле.
  • 6 асдвев

    0 0 Отговор
    Целта на тази истерия с глобалното затопляне е единствено за да въведат новият световен данък за вредни емисии, от който елитът ще забогатее още по-неимоверно, защото тези пари няма да влизат в общината или държавната хазна, а в джоба на нечия "оторизирана" корпорация.
  • 7 хахаха

    0 0 Отговор
    Тоест 2-те неща ще се неотрализират едно-друго и пак ще си е както сега :D
  • 8 tom

    0 0 Отговор
    gluposti predstoi masovo ograbvane pod predtekst vredni emisii....i kvo kato plashtash vrednite emisii se neutralizirat li?sobstvenicite na planetata iskat oshte da zarobqt vsi4ko i vseki
  • 9 Analize this

    0 0 Отговор
    Внимание манипулация!!! Всичко е с цел - плащане на данък въздух !!! т.е. - въглеродни емисии. Преди хиляди години вулканите са бълвали милион пъти повече СО2 и е нямало парников ефект, И врабчетата знаят, че и най-тънката облачност води до намаляване на температурите. Това трябва да го разберат от еко дружинките, които стават евтин проводник на манипулациите.
  • 10 darkness

    0 0 Отговор
    Абе говорим за климатичен ад ,говорят ни и ни казват че може климата в БГ да стане субтропичен.Аз по принцип сьм за всичко което може да помогне на майката природа стига големите да не крадат от малките и беззащитните ,както казва един г-н от форума да не е в сичко само и само за вьвеждане на нови даньци и да не бьдат облагодетелствани някои големи корпорации ,а да бьдат облагоделствани хората.От друга страна като се замисля добре аз лично от 5 години постоянно живеяя в Република Кипьр без да се прибирам в Бг.За тия 5 години два пьти ходих в Китай за по месец,тьй като сьпругата ми е Китайка след което пак се вьрнахме в Кипьр кьдето и живеем и до сега.Мисьлта ми е за глобалното затопляне като искам да се обьрна и кьм господина който говори за смяната на климата в БГ сьс субтропичен.Нека сеамо му кажа че в Кипьр е много мека зима и дьлго лято което е в общи линии субтропичен климат,та искам само да кажа че не е зле лятото си на плажа зимата сьщо ,така че до някьде е предпочитан климат .Що се отнася до Г-н Георги Стефанов нека му кажа само да не се поддава на евтини манипулации защото искам да го попитам ако се смени климата в Бг какво му е лошото нон стоп да има кьде да ходим на плаж?,ако пьк започне ледников период какво му е лошото пьк да ходим на лов за бели мечеки( пьк и кафяфи),казват че месото от лапите им е вкусно.Това в крьга на шегата,на края само ще кажа че завсичко си има начин а майката природа никога няма да позволи самоунищожението си.
  • 11 Smart

    0 0 Отговор
    Това са пълни глупости! Ние и сега си плащаме за СО2 емисиите, нали бензинът не е без пари. Преди много години СО2то от всички тези горива, които са складирани под формата на нефт и въглища е било в атмосферата. Климатът е бил мнооого по топъл и животът е процъфтявал. Сега флората и фауната са хилави и анемични спрямо тогава. Така че, никакъв баланс не нарушаваме. Погледнато от друга гледна точка дори го възстановяваме.
  • 12 Небена

    0 1 Отговор
    Стига манипулации! Пожари унищожават горите, в повечето случаи от манипулирани изпълнители и печалба за някои мебелни фирми. Малките планински села опустяват,бавно и сигурно се превръщат в свърталище на всякакъв род животни и влечуги. А на кой ли му пука. Много от хората почти не напускат градската среда,колко от тях ходят поне веднаж на сезон в планините, а без някакъв досег с природата как дават мнение за климатични промени.Хубаво е да четем всякакъв род информации, но нека не забравяме,че всичко е физика и химия. Природата си знае предназначението. Всичко е хаос ,но подреден хаос. Затова нека всеки от нас да бъде частичка от подредения хаос.
  • 13 Небена

    0 1 Отговор
    Стига манипулации! Пожари унищожават горите, в повечето случаи от манипулирани изпълнители и печалба за някои мебелни фирми. Малките планински села опустяват,бавно и сигурно се превръщат в свърталище на всякакъв род животни и влечуги. А на кой ли му пука. Много от хората почти не напускат градската среда,колко от тях ходят поне веднаж на сезон в планините, а без някакъв досег с природата как дават мнение за климатични промени.Хубаво е да четем всякакъв род информации, но нека не забравяме,че всичко е физика и химия. Природата си знае предназначението. Всичко е хаос ,но подреден хаос. Затова нека всеки от нас да бъде частичка от подредения хаос.
  • 14 Илиян Илиев

    0 0 Отговор
    С природата не можеш да се пребориш..............., а за дейностите на човека е много казано и писано.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Mari-ann

    0 0 Отговор
    "Глобалното затопляне " е изкуствено създадена паника от енолозите,която прекрасно им служи за основание да източват пари като се облагодетелстват лично.Ьпропо,знаете ли,че в България уж "нещастните " еколози са едни от най-богатите хора , сключително имат тлъсти сметки в чужди банки,които даже не са ги обявили никъде? Не им вярвайте за всичко!
  • 17 Стоянка Вълкова

    0 0 Отговор
  • 18 Инж.

    0 0 Отговор
    Алтернативните източници на енергия са в пъти по-скъпи от използваните в момента.
    Цялата игра е разни по-развити икономики да си продават електроенергията и да закрият де що има производство различно от тяхното.
    Справка - АЕЦ Козлодуй - голям трън в очите на европа, а е в пъти по-надеждна от френските централи.

    НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ИНТРИГАНТСКА ЕВРОПА.
  • 19 Инж.

    0 0 Отговор
    Впрочем тази статия не е никакъв факт, а лъжите на група популисти - УЖ научно доказани, но всъщност платени измислици.
  • 20 капитан кочев

    0 0 Отговор
    умръзна ми разни тарикати да ми пробутват глупости за да могат политиците да си измислят оправдание за пробутване на чужди интереси срещо лична изгода. всъщнос от десетина години от края надекември до края на януари студовете са направо ужасни непоносими канвито неса били в предишните 40 години.друг факт е че тук в хилядолетията е било тропичен клемат и се е сменял с ледников период .всеки които има капитанска или пилотска кнжка се е явявал на навигационен испит знае че магнитните полюси се мстят поради което в различни места на света се прави отклонение на компаса до45градуса.това е причината запромяна на климата по цялата земя а не парниковия ефект.
  • 21 N. Tesla

    1 0 Отговор
    На един лаик му Умръзнало, другият го скъсали на иСпит по екология. НО и двамата ще хапнат дебелия, поне не знаят май още че не остана нео.рано от консуматорчета като тях място на тоя свят, че мнооого скоро риба в световния океан няма да има, че животинските видовете ще се редуцират до има-няма 10%, че новите войни няма да са за петрол (поне няма да има такъв), ами за питейна вода и храна, щото индустриалното земеделие всички знаем кво налива в почвата за да праи кинти. Карай пърдялник, хвърляй фасовете и чашките навсякъде и се успокоявай с "еколози-популисти" докато гледаш вълната (или пък горния етаж) как се приближава бързо-бързо. Що ли некакси е свещен факт, че ексцесиите с катаклизмите, измиранията и т.н започват от петролно-индустриалния бум, копането и смученето на земните ядра и изпускането на химикали и квадрилиони тонове смог, а?
  • 22 стига парници

    0 0 Отговор
    Глобално замърсяване на Природата има,"Глобално затопляне" на климата НЕ.Трябва да се прави разлика.В момента на полюсите има около 1 млн.кв.км. повече лед,отколкото преди започването на т.н. "Глобално Антропогенно Затопляне".В следващите 15 години ще става още по-студено,заради намалената слънчева активност Земята навлиза в мини-ледников период,дори по новините го казаха наскоро.
  • 23 лаик

    0 0 Отговор
    N.Tesla,незнам дали ще те разберат момчетата по-долу...иначе всичко е конспирация(защо ли ми е позната тази фраза...)
  • 24 globalno zatoplqne

    0 0 Отговор
    Някаде четох май ,че тва 'глобално затопляне' е измислица на някви хора,който чрез тва 'затопляне'нещо манипулирали хората и прайли пари.Не помня точно какво пишеше,може и да не съм разбрал правилно,пък и то беше преди доста време.
  • 25 chavo

    1 0 Отговор
    Природата ще си "отмъсти" на човека за неговото отношени към нея!! Как ще стане това, не мога да кажа?! Зная само, че всичко си има пределни граници. Всички тези неща които се случва /аномалии както компромисно ги наричаме/, са предупреждение, твърде толерантно ,от страна на природата. Човечеството, за съжаление, помдрява по бавно от развитието на природните процеси. Нека помислим в какви условия ще живеят нашите деца и техните деца и техните и..., при това грабителско отношение и пренебрежение към природата.
  • 26 Асен

    0 0 Отговор
    Заразите са хората. Заслужават си го.
  • 27 Пенчо

    0 0 Отговор
    Изгори гума. Върни енергия на майката Земя!