1 Декември, 2016 11:19 3 112 26

Армията ще купува кораби и изтребители

  • армия-
  • кораби-
  • изтребители
Армията ще купува кораби и изтребители - 1

През 2017 г. армията ще може да купува кораби и изтребители. Това стана ясно след като в пленарна зала на второ четене мина бюджетът на министерството на отбраната за следващата година. Разходите на отбраната са 1 080 267 хил. лв. Увеличението от близо 78 млн. лв. ще отиде предимно за социални плащания, а не за модернизация.

„За“ бюджета на военното министерство гласуваха 79 народни представители, „против“ - 17, „въздържали се“ – 20.

Депутатите отхвърлиха предложението на Методи Андреев от ГЕРБ да бъде увеличен бюджетът на „Военна информация“ с 4, 298 млн. лв. Той поиска да се намалят парите за Националната служба за охрана (НСО) и Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) и да се увеличи бюджета за служба "Военна информация" към МО, Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Андреев се мотивира, че не е редно НСО, "тази, която охранява г-н Ахмед Доган и г-н Делян Пеевски", да е с бюджет от 37 млн. лв. а на ДАР да се дават 23 млн. лв.

Методи Андреев припомни, че служба "Военна информация“ има изключително надеждни източници в Близкия изток и може действително да получи информация, която да спаси човешки живот и инфраструктура, не само у нас, но и в ЕС, а Държавна агенция „Технически операции“ има само 48 млн., с които се правят СРС-ата в България.

В крайна сметка предложението на Андреев бе отхвърлено с 21 гласа "за", 34 "против" и 73 "въздържали се". Любопитно е, че мнозинството "против" и "въздържали се" бе съставено от 7 партии - ГЕРБ, БСП, ДПС, 1 от РБ, Патриотичен фронт, "Атака", БДЦ-НС.

Председателят на Комисията по отбрана ген. Михо Михов заяви, че в министерство на отбраната има няколко търговски дружества в областта на икономиката и лечебното дело. Според него тези институти трябва да попълват приходната част. Това негово предложение не мина в пленарна зала.

Предвидено е армията да се попълни с до 250 военни, въпреки че недостигът е над 5 500 души. За догодина са осигурени целево и 402 милиона лева за нови самолети и кораби. Но бюджетът мина без проект за модернизация на Сухопътните войски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоуст

    14 5 Отговор
    На гол тумбак чифте пищови.

    Коментиран от #2

  • 2 onq s konq

    3 10 Отговор

    До коментар #1 от "Гоуст":

    Кажи го на тия,дето непрекъснато квичат че нямаме армия

    Коментиран от #4

  • 3 кроко

    10 4 Отговор
    200 мил. евро за две фрегати. А за ремонт на другите кораби - пари йок! Айде сега някой трол пак да извере колко е велик боко тиквата, как цъфтим и вързваме с евроатлантиеските ценности и как комунистите са виновни за това че не се ремонтират корабите.

    Коментиран от #6

  • 4 кроко

    14 6 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Ами нямаме, конь неграмотен. Ако прочетеш по-внимателно статията може да забележиш един предлог "ще": армията ще може да купува!

    Това означава че я ги купи, я не! А междувременно изребители вече повече от година няма и корабите също са за ремонт. Нарязахме си ракетите, унищожихме си танковите поделени и все такива реформи, които водят до нямане на армия, конь неграмотен!

    Коментиран от #5

  • 5 onq s konq

    6 11 Отговор

    До коментар #4 от "кроко":

    Мдааа...Винаги когато напиша нещо което "не е за писане" ставам "неграмотен":)Цялата работа е,че колкото и каквото оръжие да купим,пак ще трябва някой да ни пази.Проблемът обаче е,че РУСОФИЛСКАТА СГАН ИСКА ДА НИ ПАЗИ НЕ НАТО А РУСИЯ,НИЕ "ДРУГИТЕ" ПЪК НЯМА ДА ДОПУСНЕМ ТОВА!
  • 6 чичо мичо

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "кроко":

    Найш къв трол щи дам, военните тумбаци само знаят да плюскат наготово, но не и да бачкат!
    За да си купят самолети и кораби първо ще трябва да ги ИЗКАРАТ тези пари, т.е. ще дойдат от моя джоб!
    България няма нужда от самолети и кораби, а от работеща икономика!!!!!
    Както са я подкарали, май ще трябва да се защитаваме от самите себе си!

    Коментиран от #8

  • 7 дсему

    4 3 Отговор
    1 080 267 хил. лв-пренаписахте математиката

    Коментиран от #9

  • 8 кроко

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "чичо мичо":

    Това за икономиката го кажи на тиквата и другите в парламента, не на мен. А армията ни такава, щото цялата ни държава е такава.
  • 9 Ник

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "дсему":

    Не ме разбирай погрешно - нямам нищо против теб.
    Това е обичайна практика за изписване на числата в отчетите допустимо от закона.
    В случая там където след чилото има написани допълнително "хил." Разбирай към числото да добавиш още 3 нули.

    Тоест :
    1 080 267 хил. лв е числото 1`080`267` 000 лева
    Словом: Един милиард, осемдесет милиона и двеста шестдесет и седем хиляди лева.
  • 10 чичо мичо

    10 0 Отговор
    Гербоухите са най-големите комунисти, санираха безплатно жилищата на хиляди българи за сметка на останалите българи, взеха от едните и дадоха безвъзмездно на другите, това и при Бай Тодор не е било, надминаха и комунистите, сега, като дойдат и военните плюскачи, айде още няколко милиарда за военна техника втора ръка, малко далаверка, както с ЛЕТНИТЕ Кугъри и България се е занулила тотално.
    Банките, като почнат да си искат и лихвите по дълга и ще стане весело, да не забравяме и енергийната мафия, която ни готви нови увеличения на електрическата енергия!
    Да живее референдума на Шоуто на Слави!
  • 11 mediator37

    10 2 Отговор
    Не мога да се съглася при пълна липса на тежковъоръжена сухопътна армия, да ръсим стотици милиони за гемии.
    При цена на хубав западен танк 4млн., и на също хубав руски 2-3млн., поради каква причина ще се дадат 300-400млн. за 2 гемии или 5 хвърчила, които на 10-та минута от войната ще ги няма. Разграден селски двор сме. Имаме не повече от 200 танка на половин век, от които 1/3 няма да могат да заемат бойния ред и ще останат по канафките или в хангарите. Територията ни няма кой да брани.
    Все едно да си чисто гол и първо да си купиш шапка и обувки, пък за другото после.

    Коментиран от #12

  • 12 чичо мичо

    4 8 Отговор

    До коментар #11 от "mediator37":

    Кви руски танкове, та ние сме в НАТО! Щом сме в НАТО ще купуваме американско оръжие или на страни от НАТО!
    Забравете за руското оръжие, между другото руското оръжие НЕ е по евтино от американското, това е още един мит от соца.

    Коментиран от #17

  • 13 artanis

    6 1 Отговор
    Kude pishe che nemojem da kupuvame rusko imash li pari nikoi nemoje da te spre da si kupish kakvoto iskash proizvodstvo plus tova ruskote tankove sa v pati po dobri ot primerno ot leopard frenskiq leclerc ili chalenger deto sha ni gi probutat skapo i to vtora ruka opardqno veche,vaobshte nedei da mi govorish za voenna tehnika che se izlagash
  • 14 Artanis

    7 1 Отговор
    A i drugo neshto shte ti kaja,Nato e nai prestapnata organizaciq koqto e sashtestvuvala spomnqsh li si 97ma kogato ni narqzaha migovete (23 ima snimki v neta),raketite scud i ss 23 da go d.ha nato nqma da se biq za tqh
  • 15 Дядо поп

    7 0 Отговор
    От 35 млд.лв само 1 млд.за армията,жълти стотинки за
    здраве,образование и пенсии,останалото го изгризват
    хилядите чиновници.Докато не се намери сила,която да ни
    освободи от канцеларско иго всичко ще куца.

    Коментиран от #16

  • 16 onq s konq

    0 6 Отговор

    До коментар #15 от "Дядо поп":

    Според тебе "ТИЯ ЧИНОВНИЦИ" НЕ СА ЛИ БЪЛГАРИ?Те семейства не хранят ли?Те пари на родителите си не са ли харчили за образование?КОЙ СИ ТИ БЕ, че да даваш акъл на по-умните?И от КЪДЕ НА КЪДЕ ЩЕ ГЛЕДАШ АЛЧНО в чинията на другите?

    Коментиран от #18, #19

  • 17 mediator37

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "чичо мичо":

    По-евтино е.
    През 2017г. приключват окончателно държавните изпитания на новия руски танк Т-14 (цена ок. 8 млн. дол.) и се очаква превъоръжаване на армията им. При което положение цената на предходния Т-90 (същото е при колите, телевизорите и др.) се срива. В момента Русия е гладна и в същото време е най-големият износител на нови танкове в света. За 2,5 млн. парчето ще имаме танк Т-90, който превъзхожда всички налични турски и равни с повечето съвременни западни образци. Кое му е лошото? Важното е да убива.
  • 18 Ник

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "onq s konq":

    От контактите с теб стана ясно:
    1.- Че си от село,
    2.- Караш изгнило БМВ 3,
    3.- Не си ходил в казармата и не разбираш от военно дело и техника,
    4.- Не си управлявал хора. - Тоест не разбираш от мениджмънт,
    5.- Не си завършил Международни Икономически отношения и никога не си осъществявал сделки касаещи ЕС или Трети страни

    - Въпреки изброено смяташ себе си за квалитет и държиш да ти се приема мнението на сериозно по всички тематики!

    Хайде сега да те видим колко разбираш от макро рамка в перспективата на бюджета!

    Я кажи всезнаещи колко хора работят в частния сектор и колко в държавния. Що е то БВП, неговите съставни части (променливи величини) и кой го създава.
    След като изясниш темата дай да видим статистиката колко са хората в частния сектор, неговата структура съотнесени към хората в страната наредени на "държавната хранилка".
    Е ли е съотношението 1: 6 частен сектор към държавен и как може да съществува икономиката на страната при тази конфигурация?
    Тогава ще говорим за това да ли са Българи и хранят ли семейства и как е редно да постъпим!
    Чакам с нетърпение светлата ти мисъл!
    Апропо все още чакаме всички да обясниш, подробно как се назначават и уволняват наематели и общото на ситуацията с управление на персонала!

    Коментиран от #21, #23

  • 19 кроко

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "onq s konq":

    При положение че другите (държвните чиновници) си пълнят чинията, вземайки от дядо ти поп и всички, които работят в частния сектор, значи има право да им гледа в чинията! Теб не те броя, щото и да си в частния сектор найвероятно въртиш дрежни далверки. Или и ти си на хранилка на гърба на другите, а конь?
  • 20 мъжкар

    4 0 Отговор
    Казах го преди казвам го и сега при наличието на ликвидирана икономика и индустрия при наличието на ликвидирано здравеопазване образование и 150лв пенсии ти да даваш такива огромни суми за две умрели фрегати втора ръка и 10 самолета това вече е върха..При наличието на разпадаща се държава ти да харчиш такива огромни суми за такива покупки които не само че няма да направят армията боеспособна ами и ще ударят сериозно по бюджета и накрая да се биеш в гърдите за това значи си право за затвора.За затвора са също и хората които доведоха армията до това плачевно състояние а покрай нея и народа ни.За затвора също са и така наречените офицери които имайки се за големи офицери не изпълниха навремето клетвата която са дали а именно да бранят отечеството.В случая те не си мръднаха пръста да смажат с танкове мафията в България.Така че уважаеми български пенсионери продължавайте активно да ровите по кошовете със 150лв пенсия уважаеми майки продължавайте да вземате унизителните 37 лв детски важното е че с вашите пари ще бъдат закупени цали ДВА кораба ВТОРА УПОТРЕБА.Айде весела коледа НАРОДЕ!
  • 21 onq s konq

    0 6 Отговор

    До коментар #18 от "Ник":

    Мама ми е казала да не се заяждам и подигравам с психично болни,затова и ти спестявам отговора си.

    Коментиран от #22, #24

  • 22 Ник

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "onq s konq":

    Не моето момче... - Просто нямаш опит!
  • 23 Различен

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ник":

    Недей така!
    Него господ го е наказал достатъчно. Остави го да си живее в измисления свят.
    Блажени са низшите духом и тяхно е царството небесно.

    Коментиран от #25

  • 24 Дядо поп

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "onq s konq":

    С твоите коментари майка ти сигурно отнася много благопо-
    желания,заради това,че не те е научила да си сваляш
    капаците,а и не виждам как кон с капаци може да определя
    кой са психично болни и кой не.
  • 25 Ник

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Различен":

    При толкова словесен бой, който яде всеки ден, не схващам идеята му да изказва мнение.
    Вече е ясно, че не става, но той упорито иска да докаже че е още по- глупав.
    - Сигурно причината за това му поведение е прекаляване с тихите занимания!
    Ще получи някой мозъчен кръвоизлив това момче ...

    Коментиран от #26

  • 26 Бай хой

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Ник":

    То за да получиш мозъчен инсулт не трябва ли първо да имаш мозък?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове