Last news in Fakti

7 Ноември, 2011 11:23 6 171 0

Задава се втори референдум за „Бургас-Александруполис“

  • бургас-александруполис-
  • референдум-
  • петролопровод
Задава се втори референдум за „Бургас-Александруполис“ - 1
Снимка: Архив

Еколози обмислят втори референдум за проекта „Бургас-Александруполис” след положителната оценка на МОСВ за качеството на документацията за ОВОС на нефтопровода.

Това пише вестник „Бургас днес и утре”.

В Бургас вече се проведе едно допитване за петролопровода Бургас-Александруполис на 17 февруари и той се провали.

Избирателната активност тогава беше 27,9%, а за да бъде валиден референдумът трябваше да гласуват повече от 50% от гражданите.

Гръцкият „Елефтеротипия“ пък твърди, че страната ни „вади от фризера“ проекта Бургас-Александруполис. Проектът върви към крайната си фаза и че могат да стартират предвидените от закона консултации с общинските власти в районите, през които ще минава трасето на петролопровода, твърдят гръцки медии.

Известният бургаски противник на тръбата Манук Манукян, който е и председател на Инициативния комитет за спасяване на Бургаския залив, е категоричен в това, че макар да е безсмислено да се прави втори референдум, при положение, че мнението на хората от морските общини е категорично против Бургас – Александруполис, при необходимост ще се проведе дублиращо на първото допитване, уточнява в. „Бургас днес и утре“.

По думите му повторен референдум би коствал харченето на излишни средства. През настоящата седмица започват срещи по общините от Бургаския залив със съорганизаторите на протестите и референдума, за да се сформира план за действие, съобщи Манукян. „Целият залив трябва да се вдигне на бунт, за да не допуснем тръбите в Черно море.

Срещу 30 млн. транзитни такси да рискуваме целия си поминък – риболова и туризма, е безсмислено. Това няма да ни го простят поколенията напред”, бяха думите на Манукян. Пред вестника той изрази мнение, че положителната оценка за качеството на документацията на ОВОС-а е била готова още преди изборите и е била крита, за да не повлияе на резултатите на вота.

За същото намекна и Даниела Божинова, председателят на сдружение „Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива”, което работи в партньорство с другите организации за първия референдум.

Проектът има за цел транспортирането на газ от Русия и страните около Каспийско море, от пристанището на Бургас в Черно море до пристанището на Александруполис в Егейско море. Идеята е да се гарантира алтернатива на танкерния трафик през Босфора и Дарданелите и да се изгради нов път за пренос на руски петрол до европейските пазари.

Петролопроводът е предвиден с дължина от 279 км, като огромната част от него минава през България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА