Last news in Fakti

23 Ноември, 2011 13:20 714 0

ВМРО срещу Закона за въглероден диоксид

  • вмро-
  • въглероден диоксид-
  • закон

 

ВМРО определя като съзнателно премълчавана опасност приетия тихомълком на първо четене Закон за съхранение на въглероден диоксид в земните недра. Това се казва в официална позиция на воеводите, изпратена до медиите.

Законът предвижда нагнетен газ да достига по тръбопроводи до подземни кухини, в които да се съхранява.

Искаме спиране на законопроекта и го определяме като опасен за природата и страната ни начин да се заобиколи заплащането на квоти за въглеродни емисии. Настояваме министър Трайчо Трайков, чието министерство внася проекта, да огласи публично технологията и да запознае обществото с евентуалните й предимства, се казва в съобщението.

Смятаме, че след опитите за сондаж на шистов газ, управляващите сега се опитват да лобират за поредна съмнителна технология, в името на корпоративни интереси. Този път властта пробва да приеме закона възможно най-тихо, след като срещна обществен отпор и за шистовия газ, и за генномодифицираните организми.

Технологията за съхранение на въглероден диоксид в земните недра е експериментална и спорна, но в България някой бърза тихичко да я узакони. В страни като Германия и Австрия, обаче, тя вече е забранена, а Европейската агенция за околна среда я определя като рискова.

Според чл. 2 на законопроекта, публикуван на страницата на МИЕТ, съхранението на въглеродния диоксид трябва да се извършва в подходящи геоложки формации. Законът регламентира проучването за такива подходящи места, както и самото съхранение. Според чл. 25 разрешенията за съхранение се издават за срок до 30 години.

Според чл. 64 пък, в случай на изтичания на газ, лично министърът на енергетиката трябва да бъде уведомен. В дефинициите на закона под „затваряне” на хранилище се има предвид спиране на инжектирането на газ. Не е ясно регламентирано обаче какви са мерките срещу възможните последици за околната среда след преустановяване на ползването на определено хранилище – когато съхранените в скалите газове продължават да са опасни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА