Last news in Fakti

27 Ноември, 2011 11:17 1 474 0

Созопол си поиска остров „Св. Иван”

  • созопол-
  • остров „св. иван”-
  • остров
Созопол си поиска остров „Св. Иван” - 1
Снимка: Факти.бг

Община Созопол да поиска управлението на остров „Св. Иван", за да предлага нов туристически продукт, реши Общинският съвет. Докладната записка с искане за безвъзмездното предоставяне беше внесена от кмета Панайот Рейзи, съобщи електронното издание Gramofona.com.

След 1985 г. на острова, който е държавна собственост са проведени частични археологически разкопки, които разкриват останки от два християнски храма, библиотека, царска резиденция и др. Там бяха открити мощите на Св. Йоан Кръстител, които направиха Созопол световноизвестна туристическа дестинация. На част от територията продължават да се извършват теренни археологически проучвания, както и да се изпълняват проекти по експонация и реставрация на манастирския комплекс.

Намеренията на община Созопол са и възстановяване на обслужващия кей, както и проучване на възможността за изграждане на нов, създаване на подходяща инфраструктура за достъп до разкритите археологически и природни обекти, финансиране на дейности по археологическите проучвания и експониране и на други обекти, напр. руския лазарет от 1828-1829 г. Основната цел на ръководството на община Созопол е да продължи да се развива и разнообразява културно историческия туризъм на града.

Предоставянето на управлението на острова на община Созопол ще стане след подготовка на процедура до Министерския съвет за безвъзмездно предоставяне на управлението на остров „Св. Иван".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА