Last news in Fakti

20 Декември, 2011 14:06 711 0

ВМРО иска забрана за подземното съхранение на СО2

  • вмро-
  • co2-
  • въглероден диоксид

Днес на второ четене в парламента комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм  разглежда проектозакона за съхранение на въглероден диоксид в земните недра. В сряда предстоят и дебатите по закона в пленарна зала. Улавянето и съхраняването на въглероден диоксид (УСВД) обаче е експериментална и скъпа технология, която все още не е доказано безопасна. Рисковете за околната среда и здравето на хората са твърде високи. Същевременно по този начин е невъзможно да се справим с изменението на климата, особено ако проблемът се разглежда глобално. Това се казва в съобщение на ВМРО – БНД, които настояват да се забрани съхранението на въглероден диоксид в земните недра.

Към момента дори и в ЕС няма достатъчно опит при изграждането и внедряването на тази технология. За  целта беше приета Директива 2009/31/ЕО, чиято цел беше  преди всичко да се елиминират евентуални заплахи и рискове за здравето на хората и околната среда. Тя обаче няма задължителен характер. Ако следваме европейската практика, каквато е любимата мантра на българските управляващи, би било добре да последваме примера на Австрия и Германия за ограничаването внедряването на тези технологии. Законодателят в тези страни е преценил, че няма достатъчно гаранции за това дали складираният СО2 няма да изтече в атмосферата.

Текущите цени за изграждане на система за улавяне и съхраняване на въглероден диоксид в подземни кухини е 60-90 евро/тон. По изчисления на Европейската комисия за оборудването на централа от 400 МW с такава система, която да намали емисиите с до 85%, са нужни 750-980 милиона евро. Тези средства ще трябва да бъдат платени от гражданите в България.

Освен безумно високата цена на опасната технология, в България няма подходящи геоложки структури за изграждането на такива подземни хранилища. Единствено възможните, и то след проучване, земни недра за съхранение на СО2 са частични райони от Северна България и в много по-малка степен в прилежащия ни шелф. По данни от проучвания на екологични и неправителствени организации при транспортиране на парниковия газ в тръбопровод от комплекс Марица-изток през Стара планина до северните части на страната  могат да се очакват различни проблеми със самия тръбопровод като корозия, разхерметизиране на системата, пукнатини. При евентуално изтичане на СО2 от подземните хранилища може да се очаква натравяне на подземните води, което ще застраши живота на хората и екосистемите.

На фона на това у нас съществува огромен неизползван потенциал за борба с климатичните промени чрез мерки за залесяване, опазване на горите и ограничаване на дърводобива. Нещо, което през последните години не само не се прави, но и се задълбочават обратните процеси на обезлесяване и изсичане на огромни дървесни масиви.

Повишаването на енергийната ефективност, развитието на достъпните технологии от ВЕИ, санирането на сградния фонд и възстановяването на горите ще снижат значително парниковите емисии в нашата страна и ще обезсмислят напълно необходимостта от огромни инвестиции за УСВД, които ще са пагубни за размерите на нашата икономика.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА