27 Декември, 2011 18:39 7 904 1

Поморие иска гробницата от държавата

  • поморие-
  • гробница-
  • максим ройметалк
Поморие иска гробницата от държавата - 1
Снимка: BurgasNews

Кметът на Поморие Иван Алексиев ще отправи искане към правителството за възстановяване на собствеността на тракийската гробница. След това общината ще участва с проект за туристическа атракция. "Тази гробница е посещавана от туристи не само от Слънчев бряг и Поморие, но и чак от Албена. Връзвайки маршрута: тракийска гробница - манастир "Св. Георги" - Музей на солта, вече Поморие става една атрактивна дестинация", каза Алексиев, цитиран от местния информационен сайт BurgasNews.

Гробницата край Поморие е изградена в чест на последните римски царе или на Максим Ройметалк, който спасява Анхиало от нашествията на готите, твърди известният историк д-р Атанас Орачев.

"Така наречената "Поморийска гробница" най-вероятно ще се окаже мавзолей на последните тракийски царе, независимо от това коя от двете версии, които предлагам, ще се окаже вярна", каза д-р Орачев. Тъй като съоръжението е намерено празно, без никакви археологически, епиграфски или нумизматични материали, които да подскажат неговата датировка и предназначение, се е приело че това е „гробница… мавзолей или хероон, предназначен за погребението на знатен тракиец и неговата фамилия. Вероятно в страничните ниши са поставяни урните с праха на покойниците… Мавзолеят трябва да се датира от края на III или началото на IV в.сл.Р.Хр.”.

Едната версия е, че това е мавзолей на „философа” и „военачалника” Максим Ройметалк, понеже името буквално означава „от рода на Ройметалк”. Той спасява Марцианопол от печалната участ да бъде превзет и опустошен от готонски /готски/ грабителски пълчища през 250 (или 251 г.?), а оцелелите да бъдат отвлечени в земите на север и североизток от р. Дунав. Ето защо дейността на този тракийски аристократ няма как да не е предизвикала извънредните благодарности към него и към неговата царствена фамилия. Има задоволителен отговор и въпросът защо пък точно край Анхиало. Знатната фамилия на Максим би могла да разполагала с имение в анхиалската мера и да е изградила тук свой родов некропол, а и самият Максим да е роден там.

Съществува обаче и още една също неразгледана досега в историографията вероятност - мавзолеят всъщност да е на последния тракийски цар. През 44 г.сл.Хр. Гай Юлий Ройметалк III е убит и при липсата на пряк негов наследник Рим не закъснява да анексира Тракия. Според версията на ромейския автор Георги Синкел, смъртта на Ройметалк III става в резултат на дворцов преврат, оглавен от неговата съпруга.

Гай Юлий Ройметалк – също като мнозина от своите предходници, бил римски гражданин, а след неговата смърт (и за да направят възможна предстоящата анексия на Тракия) двамата му живи братя са въздигнати за царе: Полемон II - на Боспор и Понт, а Котис (Котю) - на Мала Армения. Това обаче изглежда не е било достатъчно, за да замъгли истинските намерения на Рим и да тушира недоволствата. Ето защо римската имперска машина целенасочено предприема специална кампания. Тъкмо част от нея изглежда да е и решението да се изгради почетен мавзолей на бизийските царе – верни римски съюзници от близо век и половина.

Вместо край осквернената с кръвта на царя и затънтена в Странджа тракийска столица Бизия, мавзолеят е изграден край Анхиало. Избраното място е далеч по-достъпно и представително, в околностите имало немалко имения на видни аристократи и най-важното - тракийски могилен некропол. И още по-важното – избраното място се намира посред най-големия кръстопът в Древна Тракия. Макар и от по-късно време, от римската пътна карта „Табула Певтингериана” се разбира, че в Анхиало „влизат” и „излизат” цели пет имперски пътя.

Според д-р Орачев гробницата не е ограбена, а самите поморийци са прибрали всичко ценно от нея именно заради нашествието на готите. Историците са на мнение, че този мавзолей е уникален. Подобни съществуват само два - в Рим, но те са само на римски императори. 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 помориец

    1 0 Отговор
    Глупости на търкалета. Измислени истории измукани от пръстите на самозванни историци!