13 Ноември, 2017 08:36 3 858 3

НАП проверява коли с германски номера

  • нап-
  • германски номера-
  • данък "уикенд"

Възложени са проверки на две германски дружества

Данъчните проверяват собствениците на скъпи автомобили, които се карат в България с номера от Германия. Като НАП проверява дали за тези коли се плаща данък "уикенд", и дали номерата от Германия не се използват за укриване на налози. Това става ясно от писмен отговор на министъра на финансите Владислав Горанов на въпрос на депутата Николай Александров, Обединени патриоти.

НАП е възложила проверки на две германски дружества Eurolink D GmbH и Eurolink e. K. Inh Evgenia Nikova във връзка с осъществяваната от тях дейност на територията на България по отдаване под наем и продажба на луксозни автомобили с чужда регистрация на граждани и фирми, пише министър Горанов. Към настоящия момент проверките не са приключили. Но подозренията на НАП са, че действа мащабна схема, при която фирмите в Германия се ползват за укриване на данъци от дейност в България.

При проверките от НАП са получили списък от полицията на всички автомобили, които са собственост на Eurolink. От събраните при проверките документи става ясно, са има много договори за отдаване под наем на автомобили с германска регистрация, сключени предимно през 2013 и 2014 г., по които получатели са български фирми. Същите преотдават или преупълномощават трети лица (граждани или фирми) да управляват автомобилите. Тези договори обикновено са сключени за срок от 1 година, като изрично е заложена клауза, че срокът се подновява и за следващата година, ако не са предприети действия от някоя от страните за прекратяване, пише в отговора на министър Горанов.

В тези договори е посочено място за връщане на автомобила - адрес в София. Когато за предаване на автомобила има приемо-предавателен протокол, за място на предаване също се посочва адрес в София. От НАП са посетили всички адреси, които се предполага, че са свързани с дейността на германските дружества в България. На тези адреси обаче не са установени лица, свързани с проверяваните фирми, както и не е било възможно да се съберат писмени доказателства, че помещенията са се ползвали за офиси на тези фирми.

Във връзка с проверките на Eurolink D GmbH и Eurolink e. K. Inh Evgenia Nikova са започнали проверки на 162 фирми и граждани, които са наели от тях автомобили. От тези проверки става ясно, че двете германски дружества дължат данък за доходите от дейността си в България, но такъв налог не е платен.

Служителите на НАП са изготвили 45 доклада с предложения да стартират проверки на български фирми, които са взели под наем автомобили от двете германски дружества. Като се проверява дали колите се използват и за лични цели от собствениците и работниците, дали зя тях е платен данък "уикенд", дали е ползван данъчен кредит по ДДС. В резултат са възложени 3 ревизии и 34 проверки. От НАП са изпратили и две молби за административно сътрудничество с Германия относно дейността на Eurolink D GmbH и Eurolink e. K. Inh Evgenia Nikova. Като подозренията са, че дейността реално се осъществява в България, макар формално да се ползват германски фирми. Освен това се избягва регистрацията на автомобилите в България, въпреки продължителния период на ползването им в страната. В момента се чака отговор от Германия, а проверките продължават.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 еБеМеВе

    14 0 Отговор
    Браво! Най-накрая...
  • 2 Данъци

    3 10 Отговор
    "Но подозренията на НАП са, че действа мащабна схема, при която фирмите в Германия се ползват за укриване на данъци от дейност в България."
    Имайки предвид какви са данъците в Германия и в България и че в Германия доста повече следят за плащане на данъците, това изказване ми се струва измислено и далеч от реалността.
  • 3 PST

    21 0 Отговор
    Под носа са ви - на жълтите павета...с-у Нар. Банка !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове