Last news in Fakti

16 Януари, 2012 20:58 1 075 2

„Пилатовски” мораториум за добива на шистов газ

  • газ-
  • шистов газ

Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм прие редактиран вариант на мораториум за проучванията и добива на шистов газ. Нейното заседание приключи малко след 20 часа.

В комисията бяха внесени за разглеждане общо три предложения за мораториум - от "Коалиция за България", от "Атака" и от РЗС.

Предложението на "Коалиция за България" - за приемане на закон, който забранява добива и проучването на шистов газ, и това на "Атака" - също за налагане на мораториум, бяха отхвърлени.

По този начин в сряда парламентът ще гласува мораториум върху проучването и добива на шистов газ.

Представителите на еколозите и неправителствените организации излязоха от заседанието и обявиха, че са излъгани и протестите срещу проучването и добива за шистов газ продължават.

Отхвърленото предложение на "Коалиция за България" бе за забрана на проучването и добива на шистов газ чрез закон.

Предложението на Волен Сидеров и група народни представители, което също бе отхвърлено, предвижда налагане на пълен мораториум върху метода за хидравлично разбиване.

По-рано днес Сидеров отбеляза, че на свое заседание от юни 2011 г. правителството е взело решение за даване на разрешение за проучване на шистов газ.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков каза, че решението на правителството е било за започване на преговори с компанията, победител в конкурса - "Шеврон", но с нея все още не е сключен договор и няма представена работна програма в МИЕТ и в МОСВ.

Не искам да съм част от решение, взето под натиск от нерационален страх, коментира Трайков настроенията в страната срещу този метод за добив на газ.

Според Трайков през последните месеци, докато МИЕТ е водело преговори и се е опитвало да изготви перфектен договор с "Шеврон", в страната е организирана една "не спонтанно възникнала кампания".

Иван Иванов от ДСБ упрекна министър Трайчо Трайков, че МИЕТ не е направило информационна кампания, която да аргументира добива на шистов газ, и така населението е било обект на кампания срещу добива.

Тази кампания е водена от чужди интереси, заяви Иванов.

Той каза, че "Синята Коалиция" няма да подкрепи нито едно от предложенията за забрана на добива на шистов газ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    shepa lumpeni govoriat za shistoviat gaz vse edno shte se dobiva kokain be.dano Borisov dane se vliae ot glupacite a ot ekspertite s koito razpolaga.
  • 2 Тони

    0 0 Отговор
    Прочети какво е написал Владо Трифонов за шистовия газ – трябва да се отпечата във всички вестници!!!!

    http://www.bulgaria21.net/chicago/vtrifonov/827-vtrifonov-gas-bulgaria

    http://www.svobodata.com/page.php?pid=6634&rid=29