Last news in Fakti

17 Януари, 2012 18:59 1 508 4

Готвим строежи на нови затвори

  • софия-
  • пламен георгиев-
  • заместник-министър на правосъдието-
  • диана ковачева
Готвим строежи на нови затвори - 1
Снимка "Строител"

Министерство на правосъдието се заема с построяването на нови затвори. Това се налага, тъй като непрекъснато от Европа ни критикуват за лошите условия в нашите затвори.  

„Още от първите дни се заех с възможностите за изграждане на нови места за лишените от свобода. Ясно е, че сградният фонд е недостатъчен и няма как да се получи само с ремонтиране и подобряване. Без изграждане на нови затвори няма как да отговорим на европейските изисквания”. Това заяви на пресконференция заместник-министърът на правосъдието Пламен Георгиев, един от екипа на новия министър Диана Ковачева представен днес.

Новите затвори у нас ще бъдат изградени чрез публично-частно партньорство (ПЧП). Според Георгиев най-критично е положението в големите градове София, Варна, Бургас, Плевен. Най-големият затвор, който предстои да бъде изграден е този до София. В момента се  прави оглед на два имота, които са бивши поделения на Министерство на отбраната – едното е в Суходол, а другото между село Яна и село Желява. За изграждането на новия софийски затвор ще са необходими около 100 милиона, за  да бъде той от европейски тип - да има лечебно заведение, училище и производствени цехове.

„Чакаме да влезе в сила публично-частното партньорство, за да бъдат осигурени средства за построяването на затворите. Проучва се и кандидатстването по европейски програми за набавяне на средства”, каза Пламен Георгиев. Министърът на правосъдието Диана Ковачева поясни, че средства могат да се ползват и по линия на норвежкия механизъм /договореност между двете страни, като част от договорените средства ще бъдат за затворите. /

Заместник-министър Георгиев съобщи , че за изграждане на затвори до Варна и Плевен  има вече определени терени. По около 90 милиона ще са необходими за изграждането на всеки един от тях. Те ще могат да побират по около 700 -800 души. В Бургас вече се работи, като се изгражда ново затворническо общежитие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДИКТАТОРА ПИНОЧЕТ

    0 1 Отговор
    А ТАКА СТРОЙТЕ ПОВЕЧЕ ЗАТВОРИ ! ВМЕСТО НЕЩО КОЕТО ЩЕ Е ПОЛЕЗНО ЗА ХОРАТА ВИЕ ЗАТВОРИ ЩЕ МИ СТРОИТЕ ! ДА НЕ СМЕ ВЪВ ВОЙНА ИЛИ ПОД ДИКТАТ ??? НАЛИ СМЕ ДЕМОКРАЦИЯ ...УЖ ? ТО СКОРО И ЛАГЕРИ АКО ЗАПОЧНЕТЕ ДА СТРОИТЕ НЯМА ДА Е ЧУДНО ! АЙДЕ 2013 ДА ИДВА И ДА СЕ МАХАТЕ ЧЕ СЕ НА.КАХТЕ ТОЛКОВА МНОГО ЧЕ НЕ ЗНАМ КОЙ ЩЕ ИЗЧИСТИ СЛЕД ВАС !
  • 2 янко

    1 0 Отговор
    Предлагам да се проведе референдум за повече затвори и престъпници икрадци да не се пущат на свобода под гаранция и пробация
  • 3 Затвори

    0 0 Отговор
    Страхотно. Болни хора, с проблеми с интеграцията в обществото ще ги тикаме по затворите вместо да ги лекуваме и да ги интегрираме. По цял свят затворите са нищо повече от бягство на властите от отговорност към болни членове на обществото. Най-лесно е така. Тикаме ги в затворите и ги обяваваме за престъпници.
  • 4 веско

    0 0 Отговор
    ох, дано да построят по-скоро новите затвори по-европейски образец (човеколюбив, а не - човеконенавистен) и старите ДА ГИ ВЗРИВЯТ, и от прахта им да направят магистрали, да може и прахта им да се мачка навеки - да я проклинат прахта (докато са живи) тея дето са лежали в сегашните МИЗЕРНИ затвори... Стига сте ги мъчили вече тия кокошкари бе - какво искате от тия млади момчета - тея мъки там трябва да ги изживеят такива като вас; дето пращат хората там.. Последно разбрах оня ден - на някакво циганче 19 годишно момче, му оставали два месеца да излезе от затвора - и от затвора го изкарват на друго дело и му дават още 4 години, и го връщат пак в затвора - ей-такива съдби имат много млади момчета в България, без значение от етноса им - това са хора, които при първа ъзможност ще изядат с кокалите тея СТУДЕНОКРЪВНИ ЕВРЕИ дето са ги набутали там